SVJETSKI SIREVI I HVARSKA VINA VOLE SE JAVNO

Nizozemska „kraljica sireva“ Betty Koster, oduševljena hvarskim vinima, došla je na Hvar  i napravila izvrsnu radionicu sparivanja svjetskih sireva i hvarskih vina Vrboska, Konoba Vina Carić, rujan 2018. Na inicijativu nizozemskih distributera Maria Pranića i Diederika Swarta iz tvrtke Croatiangrapes.com, u kušaonici Konobi Vina Carić u Vrboskoj na Hvaru, održana…

Nizozemska „kraljica sireva“ Betty Koster, oduševljena hvarskim vinima, došla je na Hvar  i napravila izvrsnu radionicu sparivanja svjetskih sireva i hvarskih vina

Vrboska, Konoba Vina Carić, rujan 2018.

Na inicijativu nizozemskih distributera Maria Pranića i Diederika Swarta iz tvrtke Croatiangrapes.com, u kušaonici Konobi Vina Carić u Vrboskoj na Hvaru, održana je  zanimljiva radionica sljubljivanja svjetskih sireva s hvarskim vinima. Kad je o sljubljivanju riječ, često nam govore da je najbolji onaj „terroirski“ spoj, ali uvažena gošća, Betty Koster, koju Nizozemci nazivaju svojom kraljicom sira (jer ne sljubljuje samo sireve i vina, nego ima i druge neuobičajene kombinacije sljubljivanja sireva, uz čajeve, whiskije, pivo, ginove, čokoladu…) – pokazala je i dokazala suprotno. Iz svoje specijalizirane trgovine L’Amuse donijela je desetak različitih sireva i pokazala da (svi) oni jako vole hvarska vina: Bogdanjušu Carić 2017,  Plavac PZ Svirče 2016  i  Carićev cuvée Jubo’v 2016.

Bila je to istodobno i promocija novoga koncepta koji će od 17.9. tvrtka „Croatian Grapes“ i gđa Koster ponuditi restoranima u Nizozemskoj: uz jedno odabrano vino nudit će platu različitih sireva koji svaki na svoj način daju ili pojačavaju posebnu notu u vinu i baš svi pašu uz (jedno) vino. „Mnogi misle da je nemoguće spariti više sireva s vinom, ali ako pomno odaberemo sireve, spojimo ih samo s jednim autohtonim vinom, čistog mirisa, aroma i okusa,  koje je pravi odraz svoga terroira, bit će to potpuno novi doživljaj za goste i za njihova nepca. Sljubljivanje počinje od vina koje voli sireve tzv. „cheese wine“ – objašnjava gđa Koster.

Uz Bogdanjušu Carić 2017, autohtonu hvarsku sortu čije elegantno i bogato vino jako voli sireve, ponudila je 4 sira: španjolski ovčji sir Manchegot koji je pojačao putraste i kremaste note u vinu.

Aromatični austrijski planinski sir Alp blossom (Alpski cvijet) koji dozrijeva u kori od planinskog cvijeća i pojačao je cvjetne note u vinu; francuski Brie de Melun, jak i zemljani sir, istaknuo je  voćne note u vinu i njemački plavi sir, Chiriboga blu, kremast i voćan istodobno, pojačao je voćnost bogdanjuše.

Uz Plavac PZ Svirče 2016, prvi je izbor bio francuski planinski sir Manigodine (varijanta Rebluchona iz Savoie, nazvan po farmi Manigode), iznimno rijedak sir, s jakim zavodljivim karakterom i putrastim aromama.

Francuski meki sir Brie de Melun potpuno se drukčije ponašao s plavcem nego s bogdanjušom, darovao je vinu dodatnu punoću; portugalski kozji sir Castel Branco (Bijeli dvorac), nazvan po istoimenom mjestu, s tipičnim aromatičnim i animalnim notama, izmamio je mesne nijanse vina i pojačao slasnost – uz jake umami note;  na kraju nizozemski Wilde Weide (Divlja livada) nastao od mlijeka krava koje pasu raznoliko cvijeće i biljke na planinskim livadama, iznimno je floralan i voćan i pojačao je voćnost plavca.

Kao najuzbudljiviju kombinaciju, gđa Koster navela je sireve koji idu uz cuvée Jubov’s (plavac mali, cabernet, merlot, syrah): talijanska Robiola, planinski sir od kravljeg i kozjeg mlijeka, sa sjevera Italije izvrsno je pratio elegantnost i sočnost vina; engleski kravlji sir Lancashire, kremozan, putrastih i zemljanih nota,  u dodiru s vinom izmamio je eksploziju predivnih aroma.

Možda najzanimljiviji sir bio je provansalski St. Domain, koji dozrijeva s grančicama lavande,  a vinu je dao arome svježine i floralne note.  Ovo su vino dobro pratili i sirevi prethodne kombinacije: portugalski Castel Branco i nizozemski Wilde Weide. Jubo’v je pokorio sve najzanimljivije europske sireve, od Francuske do Nizozemske, možda upravo zato što su u njemu svoje mjesto našle i međunarodne sorte uz naš plavac mali!

Ugodno druženje nastavilo se pralinama iz male radionice čokoladnih delicija „Gamulin Chocolate“ iz Jelse, koje su uzvanici također sljubili uz vino.

U konobi Vina Carić, uz domaće sireve koje vješto sljubljuje s vinom Ivana Krstulović Carić, direktorica marketinga i prodaje, na kraju svake degustacije nude se i čokoladne praline Gamulin s okusima Hvara (rogač, smokva, limun, badem, gorka naranča, lavanda, kadulja).  Požurite na naš najsunčaniji otok, uloviti još malo sunca i – kušati iznimne sirne i čokoladne kombinacije s vinima Carić.

Uspješno sljubljivanje nizozemske uvažene gošće ostavilo je dubok dojam na uzvanike, stoga su se već čuli dogovori da druženje postane tradicionalno: na kraju svakog ljeta – sljubljivanje sireva svijeta i hvarskih vina! Veselimo se sljedećem sljubljivanje, možda i prije sljedećeg ljeta, na promociji hvarskih vina u  Nizozemskoj.

————————————————————————————————————————

NIZOZEMSKA AMBASADORICA HRVATSKIH VINA – BETTY KOSTER

Hrvatsko veleposlanstvo u Haagu imenovalo je 8. ožujka 2018. „nizozemsku kraljicu sira“ Betty Koster vinskom ambasadoricom Hrvatskog veleposlanstva 2018. godine. Imenovanje se dogodilo na sastanku  tijekom profesionalnog sljubljiivanja vina i sireva u organizaciji distributerske tvrtke Croatiangrapes.com.

Drugi je put već u Nizozemskoj imenovan hrvatski veleposlanik vina.  Betty Koster iz  tvrtke L’Amuse nasljednica je prošlogodišnjeg ambasadora vina, Sabasa Joostena, sommeliera „De Librije“ (jednog od najboljih restorana u Nizozemskoj s 3 Michelinove zvjezdice ) koji je prvi primio taj počasni naslov 2017. godine. Osoba koja dobije ovaj naslov ima zadatak na poseban način promovirati hrvatska vina u Nizozemskoj. Iako je ove godine Odbor (hrvatska veleposlanica gđa Andrea Gustović-Ercegovac i uvoznici Mario Pranić i Diederik Swart iz tvrtke Croatiangrapes.com)  imao različite kandidate (sommeliere, vinske publiciste), izbor je bio drukčiji: časnu titulu odlučili su dati Betty Koster. „Ona je ugledna poznavateljica sireva i važna osoba u svijetu gastronomije, pogotovo zbog svojeg posebnog talenta za sljubljivanje vina i sireva. Od nje smo naučili da su mnoga hrvatska vina od autohtonih sorti izvrsna vina za uparivanje sa sirevima.“ – objasnili su iz Odbora. Tijekom degustacije u veleposlanstvu, sudionici su upoznati s jedinstvenim parovima. Posebno dalmatinsko bijelo vino Bogdanjuša iz vinarije Carić spojilo se s austrijskim sirom Alp Blossom (alpskim sirom s planinskim cvijećem). Nizozemski sir Oudwijker Toma Pietra savršeno se spojio s lijepom crvenom  Frankovkom Dika Feravino.

O kombinacijama Betty Koster kaže: “Uparivanje sira s vinom iz Hrvatske pokazuje kako se iskrena vina  od autohtonih sorti grožđa savršeno uklapaju u naš moderni stil i klasično sljubljivanje sa sirevima. Ovo sljubljivanje bio mi je veliki izazov i radost.“

Betty Koster (56) u svijetu je sira od 1978. Godine 1989. otvorila je tvrtku za prodaju sireva L’Amuse koja danas ima dvije trgovine (u Amsterdamu i IJmuidenu) i veletrgovinu za sektor Horeca. Betty trenutno radi na svojoj petoj knjizi o siru. Njezina je specijalnost uparivanje sireva s različitim okusima – s vinom, pivom, čajem, čokoladom i nizozemskim ginom jenever.

Više infomacija:

Diederik Swart,  info@croatiangrapes.com

Betty Koster,  www.lamuse.nl 

Vina Carić,  http://vinohvar.hr/

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predstavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...