Wine Wednesday AfterWork & Vinarija ŠIPUN u Basementu

Abeceda  finih zalogaja u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je 19.9.2018.  vinariju ŠIPUN iz Vrbnika na otoku Krku.

Obitelj Dobrinčić iz Vrbnika na otoku Krku vinogradarstvom se bavi nekoliko generacija, a rasadničarstvo i proizvodnja vina novijeg su datuma. Uz žlahtinu, tipičnu i poznatu za vrbnički kraj, svoje je vrijeme Ivica Dobrinčić, vlasnik vinarije Šipun,  posvetio i drugim autohtonim sortama rodnoga  kraja, istražujući i radeći petnaestak godina na sorti sansigot  i odnedavna posvetivši se i dignuvši „iz mrtvih“ i sortu trojišćinu, podrijetlom s otoka Suska. Ovo je bilo prvo zagrebačko službeno predstavljanje trojišćine u svojoj ružičastoj haljinici sezone 2017.

Na degustaciji je vinar Ivica Dobrinčić  ispričao kako je počela njegova ljubav i strast prema lozi, koliko treba znanja i požrtvovnosti za stvoriti vino. Zanimljiva je bila priča o potrazi za starim lozama sansigota 2003. na Krku. Tada je pok. gospodin Žic u svom vinogradu različitih sorti na Puntarskoj Krasi, usred zime, u veljači na ogoljeloj lozi (bez lišća, bez grožđa) prepoznavao loze sansigota, a Ivica je za njim hodao, orezivao plemke iz vinograda, i poslije cijepljenjem razmnožavao dok nije stvorio vlastiti vinograd. S obzirom na mali broj loza – vinogarad se stvarao nekoliko godina.

Važan je čimbenik u priči o sansigotu i trojišćini bio vlč Žic te gospodin Anton Tarabokija,   Ivičin vodič po Susku, koji mu je pokazao stare vinograde gdje su bile te sorte. Nakon iznimnoga rada i istraživanja, danas je Sansigot Šipun lijepo i posebno vino, voćnih aroma, srednjeg tijela, nježnih alkohola i ugodne trajnosti, zanimljivo za gastronomske izazove. Na tržištu je berba 2015., ali i 2016. već se sprema na svoj put u bocu, a za ovu je prigodu bila natočena iz bačve. Neki od uzvanika već su rezervirali svoje kartone berbe 2016. jer su i sada osjetili potencijal ovoga vina. Trojišćina Šipun nježno je i svježe ružičasto vino, voćnih aroma lubenice, breske i maline te lijepe trajnosti, idealno za aperitiv, ali prati i krčki pršut, salate s morskim plodovima,  pržene inćune.

Nakon zanimljivih i posebnih autohtonih vina Primorja, iznenađenje iz podruma Šipun bio je novitet koji će još barem 2 godine čekati da nam dođe u čašu  – bordoški cuvée krčkoga tla (cabernet sauvignon, merlot i petit verdot) odležan u slavonskim i francuskim barrique bačvicama koji je izmamio uzdahe vinoljubaca jer – taj „francuski pogled na krčki terroir“ bio je vrijedan – uzdaha!

Dok čekamo Cuvée Šipun 2015. da dođe u pravu formu, možemo uživati u autohtonim sortama  – žlahtini, trojišćini, sansigotu – kojima nam vinarija Šipun (sa strašću i veseljem, ali i iznimnim znanjem u proizvodnji, od vinograda do boce) uvijek obraduje nepce, upotpuni objede te uljepša stol i vizualno, s ružom na etiketi –  a ruža se na starovrbničkom kaže upravo „šipun“.

Na degustaciji u Basementu  kušana su sljedeća vina uz prigodne zalogaje:  

 Žlahtina 2017 & mladi kravlji sir

Trojišćina 2017  & pršut

Sansigot 2016 & težački kravlji sir

Sansigot 2015 & dinarski mješani sir

Cuvée Šipun (cabernet sauvignon, merlot, petit verdot) 2015 & krčki ovjčji sir

Vrbnički kolač Presnec

  Više fotografija: https://www.facebook.com/abecedafinihzalogaja/

Više o  VINARIJI  ŠIPUN na  https://goo.gl/Ecmq52

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *