Španjolska u vašoj čaši – radionica španjolskih vina

 

U zagrebačkom hotelu Westin održana je po peti put prezentacija španjolskih vina. U organizaciji španjolskog veleposlanstva, njihovog Ureda za gospodarstvo i trgovinu i agencije ICEX.

Radionicu je vodio vinski publicist Saša Špiranec. Vina su bila iz raznih područja Španjolske:  s juga, iz Katalonije, pa sve do sjevera, blizu Galicije.

 

Kušano je 10 pjenušaca, iz područja Castilla la Mancha, pa Rueda, Cava (neka vina proizvedena u milijunskim količinama, a druga u vrlo skromnim); potom su bila i dva pjenušava koktela (prepoznatljiva po svojoj voćnosti i niskim alkoholima – 6,5 % ).

Uslijedila su tzv. fortificirana vina, grupa popularnih sheryja (D.O. Jerez), ali i vina nastala originalnom metodom solera, kad se bačve poslažu u nekoliko nizova i vina iz gornjih pretaču u bačve ispod. Neka su imala vrlo mali, gotovo nikakav ostatak šećera, druga pak izrazito velik – i više od 400 gr/l… Dominirale su sorte palomino i pedro ximenez, bilo je i muškata iz regija Rueda, Montilla-Moriles, Manzanilla, Cava, Jerez.

Najveće oduševljenje izazvao je Don PX Convento vinarije Toro Albala, od sorte Pedro Ximenez, iz 1958. Godine, sa 407 g/l šećera! Vino najviše svjetske klase, sjajno, bogato, kompleksno, još vrlo živo, raskošnih aroma i mirisa…

Cijena tog velikog vina je u podrumu – 126,55 eura dok će na policama trgovina biti oko 2000 kn!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *