Dragecovo na imanju Kurtalj

Već peti put, naš poznati vinar Drago Kurtalj, tradicionalno je proslavio Dragecovo u svojoj vinariji na Plešivici.  Brojni prijatelji, kolege i poslovni partneri, došli su mu čestitati imendan, a on se odužio finom kapljicom i slasnim zalogajima. Tako smo uz vina i pjenušce iz podruma kušali domaća jela s bogate trpeze – patku na ražnju s mlincima, krvavice i češnjovke uz domaću šunku s hrenom.

Kurtalj je znan po mnogim sortama i vrsnim vinima spravljenih od njih, a hvaljeni su mu i pjenušci Rose i DRI. Sad je svoju paletu obogatio dvama novim vinima, predstavljenim baš na toj imendanskoj svečanosti. To su pjenušac Kurtalj Cuvée Prestige, i macerirani Rajnski rizling iz 2017.

Prestige je posebna priča: složen je od chardonnaya i crnog pinota i proveo je 4 godine u podrumu na talogu. A  Dragec nam je ispričao  kako je bio na stručnom putu u Champagnei, te je tamo upoznao način proizvodnje šampanjaca te je vidio da se takva vina mogu napraviti i na Plešivici!

Od onda se već  deset godina bavi pjenušcima -„šampekima“  pa su njegovi pjenušci  stekli  ime na hrvatskoj vinskoj sceni. Tako je odlučio  posaditi poseban vinograd za svoje „šampeke“ sa sortama crni pinot i chardonnay. A iz berbe 2013.god., odnjegovao je  Cuvée Prestige, pjenušac koji sada, nakon 52 mjeseca kreće u pohod na hrvatsko tržište!

Brut je, nastao dakako klasičnom metodom, sa 12,8 % alkohola i bio je četiri godine na kvascima. Ima ga oko 2500 boca. Sljedeća je berba bila 2015.,  zatim ništa, jer nije bila zadovoljavajuća, a od ove očekuju veću količinu. Kurtalji imaju oko 17.000 loza, na četiri važne plešivičke lokacije, kao što je npr. Veselnica, a ostalo uzimaju od kooperanata.

Prezentirali su nam Kurtalji i veliku novost – Rajnski rizling iz 2017. koji je 42 dana bio na maceraciji, na vlastitim kvascima, u velikim drvenim bačvama i inoksu. Ima 12,8 % alkohola, suh je, ima ga oko 18.000 boca, a radit će ga samo iz dobrih, zdravih berbi.

A za kraj morali smo probati  ponos podruma – Crni pinot iz 2015. godine

.. i Rajnski rizling 2011 -ledena berba!

Imanje Kurtaljevih već je više od 300 godina u mjestu Plešivica, na istoimenoj planini. Kuća je povijesne i arhitektonske vrijednosti. U starom podrumu zidanom od kamena s boltama drvene su bačve, a Kurtalji su uredili i nov, suvremeno opremljen podrum s atraktivnom kušaonicom.

https://www.facebook.com/pages/Vinarija-Drago-Kurtalj-Plesivica/247348932132415

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *