Promocija vinarije Perak u zagrebačkom restoranu Kalelarga

U restoranu Kalelarga održana je najveća promocija vina, vinara Ivice Peraka, u Zagrebu. Pred pedesetak gostiju , od kojih su polovicu činili novinari , predstavila nam se cijela obitelj Perak.

Maja, diplomirana ekonomistica  vodi marketing. Ivan studira Farmaciju i Stručni studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva te obavlja različite poslove u vinariji, supruga Željka ,mr pharmaciae, uz svoj posao u ljekarni vodi segment prodaje i Ivica Perak, vinar, inače dugogodišnji enolog u današnjem Kutjevu d.d (1992-2012) popularno od Kutjevčana zvanom Kombinatu. Perak se zaposlio u Kutjevu 1986. i tamo proveo 26 godina. 1992 je došao na mjesto glavnog enologa umjesto Vlade Krauthakera (1983-1992), koji je pak na to mjesto došao nakon legende i najvećeg imena kutjevačkog vinarstva Ivana Jambrovića (enolog od 1946 do 1983.)

 

Na početku predstavljanja imali smo priliku, premijerno, kušati pjenušac PERAK, degoržiran  prošloga tjedna i punjen specijalno za ovu priliku. On je naravno rađen od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe. Na tržište će izaći za koji tjedan. Tako je vinarija etiketama: graševina vrhunska, graševina vrhunska Mitrovac, sauvignonu, chardonnayu, merlotu (sva tri vrhunska), kvalitetnom roseu, ledenoj berbi vrhunske graševine 2015 pridodala svoj najnoviji proizvod -pjenušac.  Vinarija Perak danas pod zasadima na ponajboljim položajima kutjevačkoga vinogorja Mitrovac, Lukač,  Vetovo ima 12 hektara. Vinogradi su sađeni od 1968 nadalje, a Perak je prije i poslije odlaska u privatnike zasadio oko 5,5 ha posljednje u 2014 godini, gdje nam je posebno istaknuo vrstu muškat žuti. Radit će se još na povećanju površina pod crnim sortama a svakako treba istaknuti da na Mitrovcu,  vodećem položaju cijeloga vinogradarskoga kraja, ima pod zasadima polovicu – 6.5 ha. Perakova vina su nekoliko godina među najprodavanijima u Vrutku ali je terenski rad Maje, g.Željke i drugih dao rezultate i danas vina Perak možete pronaći po svim dijelovima Hrvatske (otok Murter tu ima važno  mjesto), a u Zagrebu postoji već desetak lokala, među njima i Kalelarga, u kojima su vina Perak. Ivica Perak se dokazao kao vrhunski enolog u godinama rada u Kutjevu d.d , prvi je napravio ledenu berbu još 1996., prvi pjenušac Kutjeva je također njegov proizvod a sada to bogato iskustvo prenosi u vlastitu vinariju. Graševina je tu, jasno, najzastupljenija sorta, ima je oko 70% u ukupnoj godišnjoj proizvodnji od oko 80000 litara. Približno toliko 70% je količina vrhunskih vina.

Vinarija je od svojih početnih izlazaka na domaću i međunarodnu natjecateljsku scenu osvojila mnogobrojna priznanja. Najviše zlata i velikih zlatnih medalja na slavonskim smotrama – Kutjevo, Feričanci, Požega…ali i na GAST-u, Bona Viti Trnava, Mariboru, te ima  Decanterovo srebro 2012.godine. Posebno je lijepo o vinaru i njegovim vinima govorio školski kolega s Agronomije priznati i vodeći stručnjak u hrvatskom vinarstvu danas,  Edi Maletić. Istaknuo je njegovu nesumnjivu stručnost, predanost radu i uputio mu svojevrsni izazov da svakako bitno poveća količine jednoga dana kada to bude mogao financijski pratiti. Šteta je, kako kaže Maletić, da takav vrsni vinar ostane na sadašnjim količinama i za njega i za hrvatsko vinarstvo.

Ugodnu večer zaokružila je lijepa restoranska ponuda, s najviše slavonskih specijaliteta, iz kuhinje pod vodstvom chefa Nina Đurine a konobarski dio je kapetanski vodio menađer Bojan Travorić.

PR tekst: Vjekoslav Madunić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *