Sibon na degoržiranju u Vivatu!

U zagrebačkom baru Vivat fina vina upriličen je nesvakidašnji pjenušavi show međimurskog podruma DGA iza kojeg stoje  mladi i vrlo ambiciozni Gordan Horvat  i Alen Švenda

Poslovni i prijateljski dvojac predstavio je obje svoje vinske etikete – pjenušce Sibon brut i Sibon extra brut – proizvedene klasičnom metodom vrenja u boci, od karakteristične međimurske sorte šipon, poznate i kao pušipel.

Međimurci su u Zagreb dovezli i kompletnu opremu za izradu svojih vrhunskih pjenušaca. Na licu mjesta ih se moglo degoržirati, a potom dopuniti ekspedicijskim likerom, prema željama, volite li više brut ili extra brut. Zatim na bocu pod pritiskom ide čep, ali onaj pluteni, koji se na posebnom ‘strojčeku’ poveže žicom i ukrasi folijom.

Na kraju se zalijepe etikete sprijeda i straga te doda još jedna s oznakom ‘made by’ i praznim poljem u koje upišete svoje ime kao dokaz da ste to sve sami napravili, naravno, uz stručni nadzor.

 

Izrada personaliziranih etiketa posebna je atrakcija pjenušave vinarije DGA u kojoj godišnje proizvedu tek nešto više od 10.000 boca. S plasmanom na tržište nemaju problema (piju se čak i u sjevernoj Italiji, domovini prosecca), a prepoznala ih je i struka. Među brojnim priznanjima ističu ovogodišnje Decanterovo srebro za Sibon brut iz 2015.

 

Vinogradi i vinarija smješteni su im u Banfima kod Štrigove, a u posao su krenuli hobistički 2011. godine s 1800 boca. Na početku su im pjenušci bili poluslatki, jer je lokalno tržište tako tražilo, ali su se sa širenjem na Zagreb i Dalmaciju, prilagodili suhom trendu.

 

Za sljedeću godinu, u čast obilježavanja 115. godišnjice osnivanja Međimurske tvornica šampanjca Strahija i kompanjoni (da, baš tako se zvala!), kreirali su poseban pjenušac Animo, kako se zvao i stari prethodnik, i napunili samo 115 boca. Tradicija, iako je na neko vrijeme bila zamrla, ipak postoji, a u Tehničkom muzeju u Zagrebu sačuvani su originalni strojevi iz tog vremena.

 

Možemo samo nagađati kakav pjenušavi show tek slijedi!

Tekst: M. Topčagić

https://www.sibon.hr/sibon-dry/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *