Dvorac Zemono pod pjenušavom opsadom!

U poznatom hedonističkom odredištu, u slovenskom dvorcu Zemono, u “Gostilni pri Lojzetu” (jednom od najboljih slovenskih restorana) priređena je prava rapsodija okusa u zalogajima chefa Tomaža Kavčiča koje je spario sa slovenskim i hrvatskim pjenušcima i dva šampanjca.

O svakome su vinu nešto rekli sami proizvođači, a slovenski sommelierski viceprvak, Valentin Bufolin organoleptički je stručno opisao vina.

Valentin Bufolin

Uz autorska jela chefa Kavčiča, svi su pjenušci zaplesali svoj iskričavi ples s razdraganim i zadivljenim posjetiteljima.

Tomaž Kavčič

Zubatac  na pireu od krumpira s limunom i hrskavim bosiljkom

Vipavski kamen – repa od tune, tropa i gline

File pastrve, mariniran 3 dana u soli i šećeru, poslužen s kruškom mariniranom u crvenoj paprici i jabukom mariniranom s limunom na narančinom ulju

Njoki, kuhani u juhi od slanine, posluženi s kozicama na ekstraktu oklopa od škampa

Posebno su se dojmili ovi njoki –  jelo u kojimu je chef Tomaž koristio i hrvatske (kozice i škampi)  i slovenske namirnice (kraska slanina) te je time dodatno pojačao značaj hrvatsko-slovenskog prijateljstva i zajedničkoga vinskog puta, koji traje već godinama u uspješnoj suradnji dvaju sommelierskih udruženja i šire.

Misal Blanc de Blancs – 100% Chardonnay, brut nature, berba 2013., 4 godine na kvascu (premijera)

Kao predstavnici zagrebačkoga Salona, svoja su vina predstavili prvoprijavljeni na 3.Salon pjenušavih vina:   Misal pjenušci iz Istre i Vuglec pjenušci iz Hrvatskog zagorja.

Direktorica zagrebačkog Salona, prof. Marija Vukelić ponovila je važnost dobrosusjedskih vinskih odnosa i zajedničkog djelovanja u regiji, jer obje su države premalene da se pojedinačno bore na velikom svjetskom pjenušavom  vinskom tržištu, a zajednički smo jači. “Vinsko je tržište kao loza, treba ga stalno paziti, njegovati i  – obrađivati!” – netko je lijepo rekao, a mi se priklanjamo tom mišljenju, jer pjenušci su specifično tržište, a dolaze nove generacije koje neće piti ono što se pilo prije 20 godina, nove generacije traže nove izazove. Zato svi zajedno – u obrađivanje (novog) tržišta!

Popis pjenušavih vina i šampanjaca s kušanja na večeri:

1. Capris marine, brut, N.V. – Vinakoper

2. Istra,  brut, N.V., Mahnič

3. Evina penina rose, brut, 2017 – Bordon

 1. Pinela 2016, brut – Jamšek
 2. Brut 48, N.V. Medot
 3. Brut Reserve, N.V. – Domaine Slapšak
 4. Ana, brut nature, N.V. – Šturm
 5. Brut zero, 2014 – Ščurek
 6. Misal Istra, Misal pjenušava vina
 7. Misal Blanc de blancs – 100% Chardonnay, brut nature
 8. Extra brut, 2016 – vina Vuglec Breg
 9. Rozalia rose, 2015, brut nature, 2015 – vina Vuglec Breg
 10. Emblematys, brut, N.V. – Trudon
 11. Extra Brut, Extra Old, extra brut, N.V. – Veuve Clicquot

Svi su vinari i uzvanici pozvani da se pridruže velikom slavlju mjehurića na salonima u Zagrebu (1.2.2019) i u Ljubljani (15.2.2019). Ulaznice se kupuju na www.eventim.hr 

http://prilojzetu.si

www.salonofsparklingwines.eu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *