Dani otvorenih butelja  – mjehurići na Strossu!

U subotu, 29.12. na zagrebačkom se Strossmayerovom šetalištu održala promocija pjenušavih vina ususret najluđoj noći i „onom“ času kad „šampanj oborit će nas“.

„Otvarati butelje, kušati vina, povezati se i družiti s vinima na opušteni način, cilj je projekta Dani otvorenih butelja“ – rekao je jedan od organizatora ove degustacije, enolog  Saša Zec.

Dani otvorenih butelja cjelogodišnji je projekt kojim se predstavljaju hrvatski vinari  i vina na neposredniji i opušteniji način, na jednom od najljepših dijelova Zagreba – Gornjem gradu, uz lijepu glazbu i ugodno ozračje. Organizatori i idejni začetnici Dana otvorenih butelja su udruga Cestagram iza koje stoje Pajo i Hadži poznatiji kao Kraljevi ulice  i Vina Mosaica koju vodi enolog  Saša Zec. Podršku projektu daje časopis Svijet u čaši.

Projekt je započeo u lipnju 2017. godine na prostoru Ljetnog kina Gradec gdje su se svakoga četvrtka do rujna održavale promocije vinara i udruga, popraćene koncertima. Promocije vinara nastavile su se i 2018. na Strossmayerovom šetalištu u sklopu Adventa na Štrosu.  Uz besplatnu degustaciju, važno je naglasiti da se sva predstavljena vina prodaju  po pristupačnim cijenama za vrijeme trajanja manifestacije. Cilj je projekta  vino, vinare i njihove destinacije vratiti među ljude, na mjesta gdje samo okruženje zove na druženje –  jer vino je bilo i bit će  –  poveznica i posebna radost druženja.

 

Dani otvorenih butelja dodatni je sadržaj sve posjećenijeg Gornjeg grada, jedinstven po tome što  jedini priča priču o vinima na šetalištima i dvorištima, na otvorenom, među slučajnim i namjernim prolaznicima. Nudi kušanje vina uz poseban ugođaj s pogledom na grad, pod krošnjama gornjogradskih kestena i uz ugodnu glazbu.

 

U blagdanskom pjenušavom izdanju Dana otvorenih butelja kušani su pjenušci vinarije Katunar,  Krauthaker, PZ Vrbnik, Cmrečnjak i prosecco vinarije Bocelli.

Podršku događanju dao je 3.Salon pjenušavih vina Zagreb i direktorica prof. Marija Vukelić, koji tijekom cijele godine organiziraju degustacije, radionice i kušanja pjenušavih vina s ciljem edukacije šire publike i usmjeravanja pjenušave scene da na ciljanim događajima “pronalaze” publiku za svoje pjenušce, jer scena i dalje nije zrela i ima puno mjesta za napredak  – u svim smjerovima. Zato su ovakva manja kušanja, u društvu stručnjaka, poput enologa, sommeliera i vinskih novinara, uvijek dobrodošla da se vinarima povratno javi “kako dišu potrošači” i kakve su reakcije na vina!

Saša Zec, enolog i prof. Marija Vukelić, direktorica 3. Salona pjenušavih vina Zagreb

Više fotografija na facebook stranici Julio Frangen Foto:  https://goo.gl/DxQR4G

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *