Pjenušci s dna mora stigli u NOEL!

U zagrebačkom Noelu predstavljena su tri pjenušava vina  – Griffin, plešivičkog vinara Kreše Ivančića  koji su odležali neko vrijeme na dnu Jadrana! Ne zna se kako su točno Marko Dušević i Krešo Ivančić došli na ideju da pjenušce Griffin potope na dno mora ispod farme školjaka onog prvog, ali ne sumnjamo…

U zagrebačkom Noelu predstavljena su tri pjenušava vina  – Griffin, plešivičkog vinara Kreše Ivančića  koji su odležali neko vrijeme na dnu Jadrana!

Ne zna se kako su točno Marko Dušević i Krešo Ivančić došli na ideju da pjenušce Griffin potope na dno mora ispod farme školjaka onog prvog, ali ne sumnjamo da je bilo veselo. Naime, osim što su uživo obojica vrsni poznavatelji i ljubitelji dobre kapljice i zabave, tri godine nakon spuštanja prve boce, imali smo priliku uživati u jednom sasvim novom iskustvu.

Nakon tri godine trajanja projekta odležavanja pjenušaca na dnu Jadranskog mora, čast nam je predstaviti rezultat s kojim se priroda poigrala na svoj veličanstven način. Etikete su ispisali koralji, alge, školjke i ostali živi svijet na 20 m dubine, a jedinstven morski terroir, koji ste do sada u vinarskom svijetu rijetko imali prilike susresti, formirao je pjenušce u boci na nezamisliv način – kazao nam je na početku Krešimir Ivančić.

Promocija je održana u zagrebačkom restoranu Noel, gdje su pjenušce predstavili naši najbolji hrvatski sommelieri; Mario Meštrović, Darko Lugarić te dvojac domaćina Ivan Jug i Goran Petrić.

Jedinstvene zalogaje pripremio je Noelov kuhar Goran Kočiš. Za uvertiru je poslužen Griffin Brut, Ivančićev prvijenac koji je s okusima zelene jabuke i citrusa izvrsno parirao friškim jadranskim kamenicama.

Svaki od sommeliera predstavio nam je jedan od koraljnih pjenušaca. Ivana Juga predstavi0 je prvi hrvatski non dosage Griffin Zero s kojim se prvi puta susreo prije više godina na otvorenju restorana Noel. „Tada je njegova morska verzija odisala zrelošću, punoćom i mekoćom, a uz mirise karamele, maslaca i vanilije dobili smo i mirise kokosa i dima! – naglasio je Ivan.

Goran Petrić najavio je već dobro znani i nagrađivani pjenušavi rose od portugisca Coral Griffin Rose koji je u moru zadržao sve svoje adute te su uz svježinu njegove arome dobile nove slojeve zavodljivog voća.

Na kraju kao točka na „i“ bio je Coral Griffin Dark Side, vjerojatno najpopularniji Griffin koji je u svjetskim medijima poznat kao „Black Champagne, a predstavio ga je Darko Lugarić kao vrsni stručnjak upravo za autohtone i domicilne Hrvatske sorte. „Kad sam se prvi puta susreo s Griffin pjenušcima očarala me je upravo njihova sortnost, na nosu i ustima nisu bili izraženi samo kvasci već sam osjetio samo grožđe od kojih su napravljeni“ – rekao je. U mirisu koraljnog Dark Sidea  izražene su zrela trešnja i suha višnja koje u okusu prati svježina i voćnost, te blaga kremoznost, a zreli i mekani tanini mu daju neodoljivu slast.

Ivančićev partner u projektu Coral Griffin Marko Dušević kazao nam je kako je nakon dugog tapkanja u mraku  pronašao proizvode s kojima se izrazito ponosi: Ivančićevi Griffini najbolja su vina koja je unazad 5 godina i začetka ideje izvadio iz svog vinskog podruma. Dodao je da je jedinstveni „morski terroir“ vrlo specifičan te da svako vino reagira drugačije. „Ako vina nisu spremna za odležavanje ili imaju ikakvu manu ili bolest more će ih uništiti. Stavio sam stotine vrsta vina i proizvođača, a na prste se mogu nabrojati ona koja su iz morskog podruma izašla bolja – i upravo ta pijemo večeras“.

Ovaj projekt nije nam donio samo ove prekrasne boce koje je ispisala priroda i novi terroir koji nam je raširio obzore nego i krasno iskustvo i prijateljstvo s ljudima koji su sudjelovali u svemu tome te se ovim putem zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali i dali svoj doprinos – kazao nam je na kraju Ivančić.

Kombinacija znanja, mladosti i jedinstvenog terroira na najvišim Plešivičkim položajima unijela je živost u pomalo uspavanu hrvatsku vinsku scenu i donijela velike pomake na popularizaciji pjenušca, a posebno veseli činjenica da se sve više – pogotovo mlađih – vinara upušta u istraživanje novih stvari u nastojanju da vlastite ideje pretoče u bocu.

Možemo zaključiti da smo dobili jedinstven proizvod koji će upotpuniti turističku ponudu Hrvatske kao eno-gastro destinacije i postati najljepša razglednica Hrvatske spajajući kontinentalnu vinsku regiju s Jadranskim morem te tako ostaviti trag u svijetu i doprinijeti prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske zemlje.

I ne zaboravite, pjenušci već odavno nisu samo aperitivi, već mogu pratiti i složene gastronomske delicije – raj za hedoniste koji vole eksperimentirati…

Saša Stanković

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...