Vinska faca poslije placa u Witrini

Ove subote (9.2.) oko podneva dogodila se „Vinska faca poslije placa“, i to naravno u blizini glavnog zagrebačkog placa, Dolca, na početku Vlaške. Projekt su realizirale dvije kreativke koje rade puno s vinima i same obožavaju vina – Manuela Maras i Jelena Bulum. Osmislile su ga tako da jedanput ili dvaput mjesečno vinari dođu u Witrinu i predstave svoja vina, a s njima će uvijek biti i jedan poznati „ne-vinski“ gost ili gošća čiji životni poziv nisu vina, ali su važan dio njihovih života. 

Ideja je da naši sugrađani nakon što obave plac, subotom dobiju mjesto gdje mogu ostaviti svoje namirnice i uživati u vrhunskim vinima vinara koji će taj dan promovirati svoja vina.

“ „Ideja je stvoriti mjesto gdje se subotom poslije placa možete podružiti s dragim ljudima i vinskim facama koje ćemo ugostiti u novoj vinoteci Witrina. Uz to, imat ćemo jednu ili više zanimljivih ili poznatih osoba koje će nam otkrivati manje poznate strane svojih kulinarskih strasti“. Tako je najavila Jelena, a u taj simpatični prostor jedva se moglo ući, koliko je nagrnulo vinoljubaca raznih profila i profesija.

Prve „vinske face“ bili su vinari Nikola Benvenuti iz poznate istarske vinarije Benvenuti  i Ivo Matošin, mali vinar iz Primoštena koji proizvodi izvrstan Matošin Babić.
Vina Benvenuti predstavila su se s tri etikete: Malvazijom istarskom 2017., Caldierossom 2016. (sjajnom kupažom terana, nebbiola, tempranilla i merlota – ime dolazi od Kaldira, podno Motovuna gdje je vinarija) i premijerno Teranom Anno Domini 2016.

Pratili su ih babići Vinarije Matošin iz okolice Šibenika, kroz mini vertikalu iz 2012., 2016. i 2017. 

Kao poseban gost svoj pečat cijelom događanju dao je,uspješni dizajner interijera Boris Ružić kojega u poslu pokreću iste vrijednosti kao i ove vinare, a to su povratak korijenima, autohtonim vrijednostima i poštivanje tradicije.

 

Uz vina, obilato se uživalo u delikatesama, raskošnim sirevima OPG Novković iz Slunja, posebice u siru Pepelko koji se radi u – pepelu, pa siru s bučinim košticama, s majčinom dušicom i škripavcu, a pratili su ih kanapei od dimljenog boškarina i rikule sa Zigante tartufi namazima te čips od tartufa.

 

Tekst: Vito Andrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *