Vinski razgovori 3. – Vina Laguna

Održana je nova runda Vinskih razgovora Tomislava Stiplošeka (G.E.T. Report), a gostovala su Vina Laguna iz Poreća.

Tradicionalno u Procaffeu u Tkalčićevoj ovoga su puta gostovala Vina Laguna. Porečku Agrolagunu, veliku i uglednu istarsku kuću, na glasu baš po vinima, zastupali su šef, direktor Vinarstva i proizvodnje Milan Budinski, poznati enolog, i Mia Vukdragović, zadužena za marketing. 

Imaju 600 hektara vinograda, 90 posto je na crljenici u Poreštini, a sjajna vina dolaze i iz 60 ha vinograda na glasovitom brdu Montadoro, s vrhom skoro na 300 metara nadmorske visine; oko Vižinade, gdje je bijela zemlja. Prosječno godišnje naprave oko 2,5 milijuna litara malvazije!


Mia Vukdragović

Kušani su Pjenušac Blanc de Moi vintage 2015., pa Castell Blanc 2017., Malvazija Istarska duga maceracija 210 Riserva 2012., Riserva LV 2013., i slatka Malvazija Istarska kasna berba 2016. Uz malvaziju, u vinima su ukomponirani i bijeli pinot, viognier, chardonnay, teran…(ružičasta varijanta). Vina imaju i dugu maceraciju, dozrijevanje u drvenim bačvama…

Nekima je ovo bila i premijera. Čuli smo da su Lagunina vina u najboljim restoranima, i izvan Istre. Degustaciju su popratili sjajan pršut i sir (Špin), također njihove proizvodnje. Podsjetimo da su na glasu i po maslinovom ulju Ol Istria.

Tekst: Vito Andrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *