2. festival Vino Dalmacije – Dalmacija vinska inspiracija!

U Splitu je, u Sveučilišnom Kampusu, u petak 22. i subotu 23. ožujka, održan drugi festival Vino Dalmacije. Uz prisustvo pedesetak vinara, već sada se moglo naslutiti kako će ovaj festival sigurno postati jedna od najvažnijih smotri vina dalmatinskih vinara. Udruženje Vino Dalmacije, kao glavni organizator, pokazalo je da im…
[post-views]

U Splitu je, u Sveučilišnom Kampusu, u petak 22. i subotu 23. ožujka, održan drugi festival Vino Dalmacije. Uz prisustvo pedesetak vinara, već sada se moglo naslutiti kako će ovaj festival sigurno postati jedna od najvažnijih smotri vina dalmatinskih vinara.

Udruženje Vino Dalmacije, kao glavni organizator, pokazalo je da im je glavna ideja kreirati poslovno događanje po mjeri tamošnjih vinara. Tako je festival održan u ožujku, kada se dalmatinski ugostitelji pripremaju za sezonu i odabiru vina za svoje vinske liste.

Održane su i zanimljive vinske radionice na kojima su se, uz stručne predavače, promatrala vina autohtonih dalmatinska sorti u kontekstu svjetskih vinskih trendova.


Jo Ahearne

Vinske radionice

Dica sunca zlatnoga – Kompleksna bijela vina Dalmacije: pošip, maraština, vugava, grk, malvasija dubrovačka
Crnooki južnjak – Plavac mali
Superdalmacija – Internacionalne sorte u Dalmaciji: Vina francuskih sorti te kupaže autohtonih i francuskih sorti

The Rebirth Of Amber Wines – predavač: Joanne Ahearne
Male bile ćakule – Svježa lagana bijela vina Dalmacije: debit, kujundžuša, bogdanuša
Ruže ispod odrine – Roza Dalmacija: opol, plavac mali, plavina, babić, lasina
U kantunu konobe – Kompleksna crna vina Dalmacije: babić, tribidrag (crljenak kaštelanski)

Dugoročno, kako su najavili organizatori, najvažniji cilj je udruživanjedalmatinskih vinara kako bi zajedničkim snagama ostvarili bolje rezultate promidžbe dalmatinskih vina. S obzirom na rast broja izlagača u odnosu na prvo izdanje, festival Vino Dalmacije na dobrom je putu da stvori sinergiju dalmatinskih vinara i potakne ih na zajednički nastup na tržištu.

Posjetitelji su uživali i u specijalitetima poznatih dalmatinskih kuhara, Brace Sanjina i Hrvoja Zirojevića koji su kuhali za humanitarne svrhe tako što su se njihova jela mogla kušati za simboličnih 20 kn.

Festival treba pohvaliti i zbog toga što su organizatori shvatili kako je bitno dobiti što veću pozornost medija, pa su osim lokalnih, na Vino Dalmacije pozvali i novinare iz Zagreba. Smještaj je osiguran u nedavno otvorenom hotelu Ora ****, kojeg odlikuju komforne sobe i ljubazno osoblje, te blizina mjestu održavanja festivala.

Na kraju prvog festivalskog dana, bio je organiziran mali novinarski izlet izvan Splita, do Vinarije Krolo u Strmendolcu iznad Trilja. Tamo su nas dobri domaćini kraljevski ugostili.

Vlasnik vinarije Dražan Krolo i članovi njegove obitelji ponudili su nas s cijelom paletom domaćih zalogajčića nakon čega je stigla pašticada s njokima i teletina ispod peke.

Naravno, sve su to pratila njihova izvrsna vina: Chardonnay 2017, ‘najsjeverniji’ Pošip 2017 i Crljenak 2017 te sjajna crna barikirana kupaža Cabernet sauvignona i Merlota iz 2013. kakve se ne bi postidjele ni najbolje francuske vinarije. Uz to smo, u podrumu, kušali i mlada vina iz zadnje berbe ( 2018) – Pošip 2018 i Chardonnay 2018!

Više fotografija na:
https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfotofoodie/photos/?tab=album&album_id=2141938255892113

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

WineRi 2020!

Ponovno zajedno u Rijeci od 13.-14.03.2020! Četvrti međunarodni eno – gastro festival WineRi na novoj lokaciji, uz samo more Riječke luke, u prekrasnom šatoru na Gatu Karoline Riječke 13. – 14. ožujka od 13:00 do 20:00 sati okuplja više od 70 izlagača iz Hrvatske i...

Vino & slastice u Procaffeu ZG!

Nakon šest uspješnih eno gastro večeri s 'Vinom uz žlicu' tijekom prošle godine, bilo je vrijeme za mali predah - s 'Vinom uz slasticu'. Domaćin je bila kavana Procaffe (Tkalčićeva 54) u Zagrebu gdje je, uz pet odabranih vina, predstavljeno pet slastica iz njihove...

U Rougemarinu predstavljena korčulanska vinarija Bačić!

Vina Bačić  donijela su mirise i okuse sunčane Korčule u Zagreb! Drugo zagrebačko predstavljanje korčulanske vinarije Bačić 29.1. u zagrebačkom restoranu Rougemarin ususret vinskim festivalima (Vinski univerzum i Salon pjenušavih vina Zagreb)  oduševilo je...

1. Vinski univerzum Zagreb -prvi hrvatski festival vina za mlade

U Zagrebu je 30.1. u četvrtak, u središtu grada, u hotelu Dubrovnik  održan prvi put, vrlo zanimljiv  i poseban vinski događaj koji je okupio  mlade vinare i mlade posjetitelje do 35 godina: 1. Vinski univerzum Zagreb Vinski univerzum Zagreb izazvao je veliko...

Četvrti Salon pjenušavih vina Zagreb!

U petak, 31.1.2020. u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik održan je prvi ovogodišnji salon mreže Salon of Sparkling wines : 4. Salon pjenušavih vina Zagreb. Na Salonu je bilo 45 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača uz dva predstavnika Italije i...