2. festival Vino Dalmacije – Dalmacija vinska inspiracija!

U Splitu je, u Sveučilišnom Kampusu, u petak 22. i subotu 23. ožujka, održan drugi festival Vino Dalmacije. Uz prisustvo pedesetak vinara, već sada se moglo naslutiti kako će ovaj festival sigurno postati jedna od najvažnijih smotri vina dalmatinskih vinara. Udruženje Vino Dalmacije, kao glavni organizator, pokazalo je da im…

U Splitu je, u Sveučilišnom Kampusu, u petak 22. i subotu 23. ožujka, održan drugi festival Vino Dalmacije. Uz prisustvo pedesetak vinara, već sada se moglo naslutiti kako će ovaj festival sigurno postati jedna od najvažnijih smotri vina dalmatinskih vinara.

Udruženje Vino Dalmacije, kao glavni organizator, pokazalo je da im je glavna ideja kreirati poslovno događanje po mjeri tamošnjih vinara. Tako je festival održan u ožujku, kada se dalmatinski ugostitelji pripremaju za sezonu i odabiru vina za svoje vinske liste.

Održane su i zanimljive vinske radionice na kojima su se, uz stručne predavače, promatrala vina autohtonih dalmatinska sorti u kontekstu svjetskih vinskih trendova.


Jo Ahearne

Vinske radionice

Dica sunca zlatnoga – Kompleksna bijela vina Dalmacije: pošip, maraština, vugava, grk, malvasija dubrovačka
Crnooki južnjak – Plavac mali
Superdalmacija – Internacionalne sorte u Dalmaciji: Vina francuskih sorti te kupaže autohtonih i francuskih sorti

The Rebirth Of Amber Wines – predavač: Joanne Ahearne
Male bile ćakule – Svježa lagana bijela vina Dalmacije: debit, kujundžuša, bogdanuša
Ruže ispod odrine – Roza Dalmacija: opol, plavac mali, plavina, babić, lasina
U kantunu konobe – Kompleksna crna vina Dalmacije: babić, tribidrag (crljenak kaštelanski)

Dugoročno, kako su najavili organizatori, najvažniji cilj je udruživanjedalmatinskih vinara kako bi zajedničkim snagama ostvarili bolje rezultate promidžbe dalmatinskih vina. S obzirom na rast broja izlagača u odnosu na prvo izdanje, festival Vino Dalmacije na dobrom je putu da stvori sinergiju dalmatinskih vinara i potakne ih na zajednički nastup na tržištu.

Posjetitelji su uživali i u specijalitetima poznatih dalmatinskih kuhara, Brace Sanjina i Hrvoja Zirojevića koji su kuhali za humanitarne svrhe tako što su se njihova jela mogla kušati za simboličnih 20 kn.

Festival treba pohvaliti i zbog toga što su organizatori shvatili kako je bitno dobiti što veću pozornost medija, pa su osim lokalnih, na Vino Dalmacije pozvali i novinare iz Zagreba. Smještaj je osiguran u nedavno otvorenom hotelu Ora ****, kojeg odlikuju komforne sobe i ljubazno osoblje, te blizina mjestu održavanja festivala.

Na kraju prvog festivalskog dana, bio je organiziran mali novinarski izlet izvan Splita, do Vinarije Krolo u Strmendolcu iznad Trilja. Tamo su nas dobri domaćini kraljevski ugostili.

Vlasnik vinarije Dražan Krolo i članovi njegove obitelji ponudili su nas s cijelom paletom domaćih zalogajčića nakon čega je stigla pašticada s njokima i teletina ispod peke.

Naravno, sve su to pratila njihova izvrsna vina: Chardonnay 2017, ‘najsjeverniji’ Pošip 2017 i Crljenak 2017 te sjajna crna barikirana kupaža Cabernet sauvignona i Merlota iz 2013. kakve se ne bi postidjele ni najbolje francuske vinarije. Uz to smo, u podrumu, kušali i mlada vina iz zadnje berbe ( 2018) – Pošip 2018 i Chardonnay 2018!

Više fotografija na:
https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfotofoodie/photos/?tab=album&album_id=2141938255892113

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...