2. festival Vino Dalmacije – Dalmacija vinska inspiracija!

U Splitu je, u Sveučilišnom Kampusu, u petak 22. i subotu 23. ožujka, održan drugi festival Vino Dalmacije. Uz prisustvo pedesetak vinara, već sada se moglo naslutiti kako će ovaj festival sigurno postati jedna od najvažnijih smotri vina dalmatinskih vinara. Udruženje Vino Dalmacije, kao glavni organizator, pokazalo je da im…

U Splitu je, u Sveučilišnom Kampusu, u petak 22. i subotu 23. ožujka, održan drugi festival Vino Dalmacije. Uz prisustvo pedesetak vinara, već sada se moglo naslutiti kako će ovaj festival sigurno postati jedna od najvažnijih smotri vina dalmatinskih vinara.

Udruženje Vino Dalmacije, kao glavni organizator, pokazalo je da im je glavna ideja kreirati poslovno događanje po mjeri tamošnjih vinara. Tako je festival održan u ožujku, kada se dalmatinski ugostitelji pripremaju za sezonu i odabiru vina za svoje vinske liste.

Održane su i zanimljive vinske radionice na kojima su se, uz stručne predavače, promatrala vina autohtonih dalmatinska sorti u kontekstu svjetskih vinskih trendova.


Jo Ahearne

Vinske radionice

Dica sunca zlatnoga – Kompleksna bijela vina Dalmacije: pošip, maraština, vugava, grk, malvasija dubrovačka
Crnooki južnjak – Plavac mali
Superdalmacija – Internacionalne sorte u Dalmaciji: Vina francuskih sorti te kupaže autohtonih i francuskih sorti

The Rebirth Of Amber Wines – predavač: Joanne Ahearne
Male bile ćakule – Svježa lagana bijela vina Dalmacije: debit, kujundžuša, bogdanuša
Ruže ispod odrine – Roza Dalmacija: opol, plavac mali, plavina, babić, lasina
U kantunu konobe – Kompleksna crna vina Dalmacije: babić, tribidrag (crljenak kaštelanski)

Dugoročno, kako su najavili organizatori, najvažniji cilj je udruživanjedalmatinskih vinara kako bi zajedničkim snagama ostvarili bolje rezultate promidžbe dalmatinskih vina. S obzirom na rast broja izlagača u odnosu na prvo izdanje, festival Vino Dalmacije na dobrom je putu da stvori sinergiju dalmatinskih vinara i potakne ih na zajednički nastup na tržištu.

Posjetitelji su uživali i u specijalitetima poznatih dalmatinskih kuhara, Brace Sanjina i Hrvoja Zirojevića koji su kuhali za humanitarne svrhe tako što su se njihova jela mogla kušati za simboličnih 20 kn.

Festival treba pohvaliti i zbog toga što su organizatori shvatili kako je bitno dobiti što veću pozornost medija, pa su osim lokalnih, na Vino Dalmacije pozvali i novinare iz Zagreba. Smještaj je osiguran u nedavno otvorenom hotelu Ora ****, kojeg odlikuju komforne sobe i ljubazno osoblje, te blizina mjestu održavanja festivala.

Na kraju prvog festivalskog dana, bio je organiziran mali novinarski izlet izvan Splita, do Vinarije Krolo u Strmendolcu iznad Trilja. Tamo su nas dobri domaćini kraljevski ugostili.

Vlasnik vinarije Dražan Krolo i članovi njegove obitelji ponudili su nas s cijelom paletom domaćih zalogajčića nakon čega je stigla pašticada s njokima i teletina ispod peke.

Naravno, sve su to pratila njihova izvrsna vina: Chardonnay 2017, ‘najsjeverniji’ Pošip 2017 i Crljenak 2017 te sjajna crna barikirana kupaža Cabernet sauvignona i Merlota iz 2013. kakve se ne bi postidjele ni najbolje francuske vinarije. Uz to smo, u podrumu, kušali i mlada vina iz zadnje berbe ( 2018) – Pošip 2018 i Chardonnay 2018!

Više fotografija na:
https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfotofoodie/photos/?tab=album&album_id=2141938255892113

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predstavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...