VRHUNSKA GASTRONOMIJA I VINA na GALA VEČERI DUBROVNIK FESTIWINEa

Na Gala večeri u restoranu Lenga hotela Dubrovnik Palace proglašeni su ovogodišnji stipendisti

U četvrtak, 24. travnja u restoranu Lenga hotela Palace održala se  Gala večera u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i agencije DubrovnikPR.

Gostujući chef Jure Tomič, vlasnik restorana Debeluh u Sloveniji u suradnji s domaćim chefom kuhinje hotela Bellevue, Sašom Računicom, kreirali su jedinstveni menu koji se sljubljuje s pobjedničkim vinima prošlogodišnjeg izdanja festivala – šest vina dobilo je svojih šest gurmanskih kreacija.

Chefovima su pomagali prošlogodišnji stipendisti mladi chef Dario Baule i barmenica Ivana Beran koji su svoju stipendiju proveli u Ljubljani u restoranu Strelec, kod chefa Igora Jagodica.

Prihod i ovogodišnje Dubrovnik Festiwine gala večere namijenjen je stipendiranju mladih dubrovačkih talenata, a dvoje pobjednika objavljenog natječaja osvojilo je prestižnu stipendiju: mjesec dana na edukaciji u restoranu Debeluh u Brežicama pod mentorstvom gostujućeg chefa Tomiča.  Ovogodišnjim pobjednicima, Toniju Kužninu i Nikši Karamanu, 

stipendije je uručio župan Dubrovačko Neretvanske županije, Nikola Dobroslavić. Tony Kužnin svoj životni put vidi kao kuhar, a u životopisu je naveo da je uz djeda ribara puno naučio o ribi i moru, „kako ribe tretirati još dok su žive, sve do jela kada idu na stol, što zahtjeva puno poštovanja i odgovornosti prema gostu, namirnicama i nama samima, jer u konačnici to radimo za sebe“. Nikša Karaman potječe iz vinarske obitelji, sudjelovao je u razvoju obiteljskoga poslovanja i agroturizma u Konavlima, te svoj put vidi kao sommelier, a želja mu je „daljni napredak u svijetu sommelierstva, doprinost razvoju i napretku obiteljskog poslovanja i turizma u županiji“.

Na samoj večeri chefovima su pomagali i ovogodišnji stipendisti, a gosti su mogli kušati delicije sljubljene s vinima prošlogodišnjim pobjednicima WineTrophy ocjenjivanja:   

 Amuse bouche: pastrva i krumpir  JURE TOMIČ   & Tezoro CRVIK, malvasija dubrovačka bijela, 2018.   

Jelen i bizeljske prinele  JURE TOMIČ  &  Pošip BAČIĆ, 2017.  

Jakobove kapice, pire od brokule i đumbir  SAŠA RAČUNICA  &  Skaramuča Elegance pošip, 2017. 

 Sipa, palenta i krškopoljska svinja  JURE TOMIČ  & Pinot crni, Kalazić 2009.  

Janjeća koljenica  JURE TOMIČ  &  Dingač, 2011., Vinarija Dingač PZ 

Sorbetto od jagode s hrenom i šparogama JURE TOMIČ

Čokolada  i smokva  SAŠA RAČUNICA & Malvasija Dubrovačka, desertno 2016.  Karaman 

Za vinski festival koji je ove godine proslavio šestu obljetnicu ovo je bila izvrsna prilika za promociju daljnjeg razvoja vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko-neretvanske županije, ali i otvaranje vrata nekim novim trendovima. Uz Gala večeru, na Festivalu je bilo zanimljivih radionica

posvećenih izvornim sortama juga – malvasiji dubrovačkoj, grku i pošipu, a nije nedostajalo ni vina iz drugih vinogorja i županija i država  – pjenušaca Salona pjenušavh vina Zagreb,

vina s Hvara te vina s ostatkom šećera iz Slavonije i Baranje koja su se sljubila sa slasticama slastičarke Ivane Bralić. 

Vidimo se i sljedeće godine na 7. Izdanju Dubrovnik Festiwinea!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *