Bilo jednom u Bornsteinu

Najstarija hrvatska vinoteka od nedavno je domaćin redovitih radionica posvećenih vinima i filmskoj muzici, a ovom prigodom su sljubljene glazbene delicije Ennia Morriconea s vinima iz vinarija Galić i Sontacchi

Glazba velikog talijanskog skladatelja Ennia Morriconea poznata je diljem svijeta, a njegova originalna i snažna muzika ovom prigodom nam je pružila poseban doživljaj uz vina iz Kutjevačkog vinogorja. Poput glazbe koja utječe na atmosferu i emocije gledatelja, vino na sličan način kreira ugođaj i budi osjećaje kod svojih uživatelja, a sljubimo li vino i filmsku glazbu dobivamo impresivno iskustvo. Na radionici posvećenoj glazbenom velikanu Eniu Morriconeu putovali smo kroz pet kultnih filmova, žanrova i vremenskih perioda koji su obilježili Morriconeovu suradnju s poznatim režiserima poput Sergia Leonea, Terrencea Malicka i Quentina Tarantinea.

Pet sljedova filmske glazbe upareno je s izvrsnim vinima iz vinarija Galić i Sontacchi te zalogajima koje su priredili Doris i Ivan Srpek, vlasnici vinoteke i wine bara Bornstein.

Kreatorica ovih večernjih radionica pod nazivom Vino & Kino, koje se održavaju jednom mjesečno na Kaptolu je Jelena Bulum, koja nas je uz filmskog znalca Martina Milinkovića i predstavnike vinarija, vodila kroz sve sljedove vina, muzike i finih zalogaja.

U prvom slijedu uparen je Galićev Rosé iz 2018. s pjesmom Un Amico iz Tarantinovog filma Nemilosrdni gadovi. Za razliku od šokantne scene iz filma, muzika je bila nježna s naglaskom na osjećaje ljubavi i strasti uz koju se svjež i pitak Galićev rosé odlično uklopio jer se može piti u svim prilikama, a svojom osebujnom bojom i nježnim aromama asocira na ljubav.

Uslijedila je savršeno pitka graševina eko proizvodnje iz vinarije Sontacchi iz 2018., a sljubljena je s glazbom iz filma Nedodirljivi, Briana De Palme, i popularnom scenom lova na Al Caponea na mostu rijeke Missouri. Svojom pitkošću graševina je progutala svu napetost iz filma i razveselila nas uz dirljivu i snažnu muziku.  

Probali smo i zanimljiv Pošip, vino novog branda Ego iz vinarije Galić iz 2018., u kojem smo uživali uz glazbenu temu Chi Mai iz filma Profesionalac, redatelja Georgesa Lautnera. Vino nam je predstavio Slaven Jeličić, enolog vinarije Galić, a saznali smo da ovaj vrlo svjež pošip, voćnih nota i postojanog završetka dolazi iz vinograda od 50 ha koji se nalaze kod Jadrtovca blizu Šibenika, gdje će se uskoro pod istim brandom saditi i sorta babić.

Nakon pošipa, uslijedila su dva vrlo intenzivna vina i filma. Sontacchi Kitokret Cabernet Franc iz 2016. koji se odlično sljubio s glazbom iz poznate scene finalnog dvoboja iz filma Bilo jednom na Divljem zapadu

te Galićeva kupaža Crno 9, idealno sljubljena s glazbom i ljubavnom scenom iz filma Cinema Paradiso.

Vinariju i svoja vina predstavili su i vinari, braća Antun i Krunoslav Sontacchi. Osim kvalitetom, vino Kitokret privuklo je našu pažnju šaljivom etiketom na kojoj je slika crnog i bijelog lipicanca koji se pare. ”Etiketa je nastala iz zafrkancije”, kako kažu Krunoslav i Antun. Kitokret je u Kutjevu davnih dana bio naziv za crveno vino, a etiketa je kreirana prema priči o poslovođi mjesnog šnajderaja u kojem je radilo pedesetak žena, a koji je svaku noć dolazio u obližnju gostionicu, naručivao po dvije čaše kitokreta i noći provodio uvijek s drugom. Baka Sontacchi duhovito se nadovezala na anegdotu uz slogan i natpis etikete: ”Jedna čaša je lijek, a dvije čaše su Kitokret.”

Večer je protekla u kombiniranju famozne glazbe i genijalnih vina, a pružila nam je posebno, emotivno i hedonističko iskustvo uz mnoštvo lijepih impresija, aroma i okusa.

Tekst: Danijela Mirošević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *