Urbanovo 2019 u Agavi

Dugo je pušipel (moslavac, šipon, furmint…) bio zanemarena sorta, vina od nje slabo cijenjena. Razlog je većinom bila velika rodnost – i 10 litara po trsu! Takvo je vino, dakako, završavalo u – gemištima…

No, onda su Međimurci prije nekoliko godina odlučili promijeniti „ploču“; po uzoru na uspješne malvazije, škrlete, pošipe…Promijenili su ime, uveli lokalno, staro ali prije svega okrenuli su se vinogradu. Drastično su smanjili prinose, sada na 1,5 do 2 litre, a što je još važnije, počeli su raditi vina različitih kategorija – od redovnih, suhih do najviših predikata i pjenušca!


Upravo je s pjenušcem Sibon počela ove srijede popodne prezentacija čak sedam pušipela, u glasovitom restoranu Agava u Tkalči.

Vina je predstavljao poznati sommelier Darko Lugarić, a partner je Belizar Miloš (zadužen za kuhinju) – pa su vina slijedili i atraktivni, majstorski zalogaji.

Domaćin pak pušipelima bio je poznati Međimurac Ivan Goričanec, vlasnik tamošnje agencije Reci da. On je i autor posebne boce za ta vina – dizajn je sličan burgundskoj boci, a posebno je upečatljiv dug vrat koji joj daje dodatnu eleganciju. 


Kušani su Sibon pjenušac brut 2016., Pušipel Horvat 2018., DK Pušipel 2018., prestige, Jakopić 2016., Kunčić 2017., polusuho, nevjerojatni Cmrečnjak Extreme 2016. sur lie i Pušipel Prestige poluslatko 2013.

Tekst: Vito Andrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *