VINSKE ZVIJEZDE #2: Coletti Rosé za fina predjela!

Drugi krug ocjenjivanja „Vinske zvijezde 2019.“,održan je u renomiranom zagrebačkom restoranu Vinodol, u Teslinoj 10.

U žiriju su bili Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta (tvrtka Zlatne riječi), Vitomir Andrić, specijalizirani novinar i pokretač akcije, Maja Cebalo, vinarka s Korčule (Lumbarda), sommelierke Antonija Čizmić (Vinodol) i Nina Levičnik, mladi zelinski vinar i enolog Karlo Kos, te enolog  Saša Zec, po prvi put predsjednik ocjenjivanja i novi član ekipe Vinskih zvijezda. Vina je kao posluživao Damir Tomić.

U ovoj objavi preporučamo sljedeće vina:

Coletti Rosé Kolarić,2018., 12,9%, Kolarić vina, Hrastje Plešivičko. Cijena: 50,00 kn u vinariji

Skladno vino s voćnim mirisima – šumsko voće, jagode. Intenzivne boje. Gastro: predjela: skuta & jagode, losos sendvič, pršut &dinja

***

Ripanco, Jose Maria de Fonseca, 2013., 14,0%, Jose Maria de Fonseca, Azeitao, Portugal, Cijena: 54,98 kn – Vrutak

Zaokruženo vino, bogato, snažno, alkoholno. Gastro preporuka: roštilj, patka s mlincima

**

Caplar Tomić, 2009., 14,3%, Bastijana doo – Jelsa. Cijena: 71,00 kn Witrina

Pitko, zaokruženo, bez daljnjeg potencijala za starenje. Popiti! Gastro preporuka: divljač, pašticada

**

Paniza Grand Riserva, 2010., 13,5%, Paniza, Španjolska. Cijena: 73,00 kn Vinolog

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova –  Odličan odnos cijene i kakvoće

VODA-PARTNER : prirodna izvorska voda „JANA“ i gazirana prirodna mineralna voda „JAMNIČKA“.  

Skrivena u srcu zemlje,smještena ispod pitomih svetojanskih brežuljaka okruženih zelenilom Žumberačkog gorja. Čuvana slojevima tla i stijenama starim milijune godina. Netaknuta sve do trenutka ispijanja,  Jana je jedinstven dar prirode koji istinski upoznajemo samo ako zavirimo… duboko.  Jana je idealna pratiteljica vinskih događaja i ocjenjivanja na kojima se nikako ne smije dogoditi dehidriranje. Jana je uvijek s nama – na Vinskim zvijezdama!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *