Volite li rizling? Mi ga volimo!

Na poticaj vinara, renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina „Vinske zvijezde“ organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim znalcem rizlinga u Hrvatskoj, sommelierom  Željkom Bročilovićem Carlosom. Na prvo hrvatsko kušanje „1. SUMMER RIESLING TASTING“ bili…

Na poticaj vinara, renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina „Vinske zvijezde“ organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim znalcem rizlinga u Hrvatskoj, sommelierom  Željkom Bročilovićem Carlosom.


Željko Bročilović Carlos

Na prvo hrvatsko kušanje „1. SUMMER RIESLING TASTING“ bili su pozvani su na sudjelovanje vinari koji proizvode rizlinge u Hrvatskoj (većinom iz Bregovite Hrvatske te Slavonije i Baranje), a u komisiji su bili enolozi (Saša Zec, Jasminka Šaško),  vinski novinari (Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, Jože Rozman, Ivan Goričanec), vinari (D. Jagunić, B. Jakopić), sommelieri (Darko Lugarić, Ivan Perković, Marko Rundek, Igor Jurković, Franci Žgur), gosti-vinari iz Slovenije (Boštjan Protner, Milan Hlebec) te vinski znalci-kušači (Hrvoje Petrić, Staša Bizjak). 

Kušanje se odvijalo dva dana zaredom, na dvije lokacije,  s različitom komisijom i različitim uzorcima. Predsjednik komisije i glavni savjetnik događaja je sommelier Željko Bročilović Carlos. Njegovim znanjem o rizlingu i svjetskom reputacijom, projekt ima visoku vrijednost – ne samo u Hrvatskoj, nego u regiji i šire.

           1.Summer Riesling Tasting  prepoznale su i podržale TZ Zagrebačke i Međimurske županije te grad Jastrebarsko čiji su predstavnici sudjelovali u druženju nakon ocjenjivanja rizlinga.  

1.dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se na Plešivici, u vinariji Jagunić. s 12 članova komisije i 31 uzorak.

Uzorci su bili podijeljeni u 3 kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011)  te vina s ostatkom šećera. Vina je točila Marijana Kralj.

U prvoj kategoriji, najbolje je ocijenjen Rajnski rizling Sokač vina, 2017 te osvojio srebro (85,8). U kategoriji  starijih vina, tri vina su osvojila srebro (Kolarić, Coletti Rajnski rizling sur lie 2016 -85,2; Šember PG Rajnski Rizling 2015-  86,9; Obrt Šimanović, Rajnski Rizling 2012 – 85,4).  U kategoriji vina s ostatkom šećera, zlato su osvojili rizlinzi Bolfan Rajnski Rizling Primus, polusuho 2015 (90,7)  i Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014 (92,7). Srebro su osvojili Bodren Rajnski rizling ledeno vino 2013 (89, 8) i Kopjar Rajnski Rizling polusuho, 2017.  (85)


Najbolje ocijenjeno vino: Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014 (92,7)

2.dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se u Međimurju, u restoranu Terbotz,  s 9 članova komisije i 29 uzoraka.

Uzorci su bili podijeljeni u tri kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011);   vina s ostatkom šećera. Vina je točio Martin Jakopić.

U prvoj kategoriji, najbolje su ocijenjeni Rajnski rizling Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak 2017 (86,42) i Erdutski vinogradi 2017 (85,28). U drugoj kategoriji najbolje su ocijenjeni rizlinzi Vinogradarstva i podrumarstva Jakopić, 2015 (85,7) i 2007 (86,0). U kategoriji vina s ostatkom šećera niti jedno vino nije prešlo prag od 85 bodova, a najbolje ocijenjen je bio Rajnski rizling 2017 Vina Papak Ilok (82,71). Nije bilo uzoraka kategorije visokih predikata.


Boštjan Protner : “My Blod Type is Riesling”

Na razgovorima o rizlingu izdvajamo važnu rečenicu slovenskog vinara Boštjana Protnera: „Vinar treba željeti rizling, vjerovati u rizling, treba se odlučiti na rizling“, jer iako u Sloveniji ima dosta rizlinga, čini se da ga vinari rijetko nude svojim gostima u izboru kušanja prva tri vina podruma, a ako ih ne nude, o njemu se ne zna, vinoljupci ga ne prepoznaju i teško se prodaje.“ Jasminka Šaško, enologinja vinarije Vuglec, napomenula je da klimatske promjene i globalno zatopljenje ne pogoduju rizlingu  i ona primjećuju kako zadnjih godina (od 2014.) vino nema ekstrakta kao prije. Navodi i kako često rizlinzi izlaze na tržište premladi, a bolje rezultate pokazuju starenjem. Sommelier Darko Lugarić, suvlasnik zagrebačkog restorana Agava,  predlaže popularizaciju sorte kroz spajanja uz sljedove hrane, ali napominje da je velik problem u ugostiteljstvu neznanje, nepoznavanje sorte, ali i kakvoća hrvatskih rizlinga. Željko Bročilović Carlos naglasio je da  postoje referentni svjetski rizlinzi, nije teško dokučiti kakvi su oni te odlučiti/krenuti smjerom prema kvalitetnijem i boljem.

Zaključno je ponovljeno da je rizling doista posebna sorta, ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost. Preporuka je vinarima da mu treba sačuvati sortnost tijekom vinifikacije, a  naravno,  svaki vinar određuje kojim smjerom i načinom vinifikacije želi raditi rizling i želi li iz njega izvuči najbolje što može (a može se puno)  ili želi imati (samo) još jednu sortu u vinogradu.  Rezultati plešivičkog kušanja,  s uzorcima s Plešivice i Krašića, iz Zagorja, Moslavine,  pokazali su da je „srednja kategorija“ (vina od 3 godine i starija)  imala više dobrih rezultata, što pokazuje da mu  – odležavanje u boci godi. Rezultati međimurskog kušanja potvrdili su plešivičko, mladi rizlinzi berbe 2018. pokazali su skromnije ocjene od odležanijih. Dodatna je preporuka vinarima puniti rizling u „rizling –boce“ jer i  time pokazujemo poštovanje prema vinu i njegovoj sortnosti.

Ovo prvo veliko kušanje hrvatskih rizlinga pokazalo je veliki interes vinara, iako nažalost nisu svi koji imaju rizlinge mogli/htjeli/stigli sudjelovati. Cilj je bio edukativan za ocjenjivače i za vinare: da se prouče i pokažu karakteristike sorte, da se poveća razumljivost sorte,  da se vinu digne prepoznatljivost, a time i vidljivost/uspješnost  u prodaji i  ugostiteljstvu. Rezultati su pokazali da ipak većina vinara  (čast izuzetcima) još uvijek traži svoj najbolji put s rizlingom, jer za rizling se treba odlučiti, a onda biti s njime jako strpljiv i nježan.

Tada, kada razumijevanje i ljubav između vinara i sorte dosegnu svoju uzvišenu etapu,  hrvatski će rizling postići bolju kvalitetu, potvrditi svoj naziv „najplemenitije vinske sorte“ i „kralja bijelih vina“, i u Hrvatskoj (ponovno) pronaći eleganciju i raskoš kakvu ljubitelji rizlinga traže, vole, žele. Prema pozitivnim reakcijama vinara, hrvatski rizlinzi se polako ali sigurno vraćaju na mjesto koje im i pripada, a u priči o rizlingu okrećemo novu, važnu stranicu.  

Album fotografija na:
https://www.facebook.com/vinskezvijezde/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

FRANKOVKA 2018, Vina PAPAK

Srijemski pjenušavi doručak prigoda je da, nakon pjenušavih, kušamo i neka mirna vina na manifestaciji koja se uspješno održava već petu godinu u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije. Svoja vina predstavilo je šest vinarija -...

Rosé K55, Vinarija i destilerija K55!

Razigrani, mirisni, veseli rosé, pravo ljetno vino“ opis je komisije Vinskih zvijezda za slasno ružičasto vino mlade erdutske butikne Vinarije i destilerije K55! Na ocjenjivanju ljetnih vina osvojio je čak 89 bodova što je doista vrlo lijepi rezultat za njihovu prvu...

Vinske zvijezde / Ljetna vina – 3. broj vinskog časopisa!

Dragi vinoljupci i vinoznalci, Pred vama je naš i vaš ljetni dvobroj VINSKE ZVIJEZDE - Ljetna vina! Hvala svim suradnicima, vinarima, maslinarima i partnerima na povjerenju! Uživajte u čitanju!   https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_srpanj_2024_issu...

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...

LJETNE Vinske zvijezde 2024 – šampion je Sauvignon 2023 Cmrečnjak!

Na ljetnom ocjenjivanju Vinske zvijezde u zagrebačkom restoranu Tajer briljirao je međimurski Sauvignon 2023 vinarije Cmrečnjak, osvojivši čak 94 boda! I nije im to prvi put, i prošle je godine pobijedio na proljetnom ocjenjivanju. Komisija ga je opisala kao herbalno,...