Volite li rizling? Mi ga volimo!

Na poticaj vinara, renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina „Vinske zvijezde“ organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim znalcem rizlinga u Hrvatskoj, sommelierom  Željkom Bročilovićem Carlosom. Na prvo hrvatsko kušanje „1. SUMMER RIESLING TASTING“ bili…

Na poticaj vinara, renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina „Vinske zvijezde“ organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim znalcem rizlinga u Hrvatskoj, sommelierom  Željkom Bročilovićem Carlosom.


Željko Bročilović Carlos

Na prvo hrvatsko kušanje „1. SUMMER RIESLING TASTING“ bili su pozvani su na sudjelovanje vinari koji proizvode rizlinge u Hrvatskoj (većinom iz Bregovite Hrvatske te Slavonije i Baranje), a u komisiji su bili enolozi (Saša Zec, Jasminka Šaško),  vinski novinari (Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, Jože Rozman, Ivan Goričanec), vinari (D. Jagunić, B. Jakopić), sommelieri (Darko Lugarić, Ivan Perković, Marko Rundek, Igor Jurković, Franci Žgur), gosti-vinari iz Slovenije (Boštjan Protner, Milan Hlebec) te vinski znalci-kušači (Hrvoje Petrić, Staša Bizjak). 

Kušanje se odvijalo dva dana zaredom, na dvije lokacije,  s različitom komisijom i različitim uzorcima. Predsjednik komisije i glavni savjetnik događaja je sommelier Željko Bročilović Carlos. Njegovim znanjem o rizlingu i svjetskom reputacijom, projekt ima visoku vrijednost – ne samo u Hrvatskoj, nego u regiji i šire.

           1.Summer Riesling Tasting  prepoznale su i podržale TZ Zagrebačke i Međimurske županije te grad Jastrebarsko čiji su predstavnici sudjelovali u druženju nakon ocjenjivanja rizlinga.  

1.dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se na Plešivici, u vinariji Jagunić. s 12 članova komisije i 31 uzorak.

Uzorci su bili podijeljeni u 3 kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011)  te vina s ostatkom šećera. Vina je točila Marijana Kralj.

U prvoj kategoriji, najbolje je ocijenjen Rajnski rizling Sokač vina, 2017 te osvojio srebro (85,8). U kategoriji  starijih vina, tri vina su osvojila srebro (Kolarić, Coletti Rajnski rizling sur lie 2016 -85,2; Šember PG Rajnski Rizling 2015-  86,9; Obrt Šimanović, Rajnski Rizling 2012 – 85,4).  U kategoriji vina s ostatkom šećera, zlato su osvojili rizlinzi Bolfan Rajnski Rizling Primus, polusuho 2015 (90,7)  i Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014 (92,7). Srebro su osvojili Bodren Rajnski rizling ledeno vino 2013 (89, 8) i Kopjar Rajnski Rizling polusuho, 2017.  (85)


Najbolje ocijenjeno vino: Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014 (92,7)

2.dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se u Međimurju, u restoranu Terbotz,  s 9 članova komisije i 29 uzoraka.

Uzorci su bili podijeljeni u tri kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011);   vina s ostatkom šećera. Vina je točio Martin Jakopić.

U prvoj kategoriji, najbolje su ocijenjeni Rajnski rizling Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak 2017 (86,42) i Erdutski vinogradi 2017 (85,28). U drugoj kategoriji najbolje su ocijenjeni rizlinzi Vinogradarstva i podrumarstva Jakopić, 2015 (85,7) i 2007 (86,0). U kategoriji vina s ostatkom šećera niti jedno vino nije prešlo prag od 85 bodova, a najbolje ocijenjen je bio Rajnski rizling 2017 Vina Papak Ilok (82,71). Nije bilo uzoraka kategorije visokih predikata.


Boštjan Protner : “My Blod Type is Riesling”

Na razgovorima o rizlingu izdvajamo važnu rečenicu slovenskog vinara Boštjana Protnera: „Vinar treba željeti rizling, vjerovati u rizling, treba se odlučiti na rizling“, jer iako u Sloveniji ima dosta rizlinga, čini se da ga vinari rijetko nude svojim gostima u izboru kušanja prva tri vina podruma, a ako ih ne nude, o njemu se ne zna, vinoljupci ga ne prepoznaju i teško se prodaje.“ Jasminka Šaško, enologinja vinarije Vuglec, napomenula je da klimatske promjene i globalno zatopljenje ne pogoduju rizlingu  i ona primjećuju kako zadnjih godina (od 2014.) vino nema ekstrakta kao prije. Navodi i kako često rizlinzi izlaze na tržište premladi, a bolje rezultate pokazuju starenjem. Sommelier Darko Lugarić, suvlasnik zagrebačkog restorana Agava,  predlaže popularizaciju sorte kroz spajanja uz sljedove hrane, ali napominje da je velik problem u ugostiteljstvu neznanje, nepoznavanje sorte, ali i kakvoća hrvatskih rizlinga. Željko Bročilović Carlos naglasio je da  postoje referentni svjetski rizlinzi, nije teško dokučiti kakvi su oni te odlučiti/krenuti smjerom prema kvalitetnijem i boljem.

Zaključno je ponovljeno da je rizling doista posebna sorta, ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost. Preporuka je vinarima da mu treba sačuvati sortnost tijekom vinifikacije, a  naravno,  svaki vinar određuje kojim smjerom i načinom vinifikacije želi raditi rizling i želi li iz njega izvuči najbolje što može (a može se puno)  ili želi imati (samo) još jednu sortu u vinogradu.  Rezultati plešivičkog kušanja,  s uzorcima s Plešivice i Krašića, iz Zagorja, Moslavine,  pokazali su da je „srednja kategorija“ (vina od 3 godine i starija)  imala više dobrih rezultata, što pokazuje da mu  – odležavanje u boci godi. Rezultati međimurskog kušanja potvrdili su plešivičko, mladi rizlinzi berbe 2018. pokazali su skromnije ocjene od odležanijih. Dodatna je preporuka vinarima puniti rizling u „rizling –boce“ jer i  time pokazujemo poštovanje prema vinu i njegovoj sortnosti.

Ovo prvo veliko kušanje hrvatskih rizlinga pokazalo je veliki interes vinara, iako nažalost nisu svi koji imaju rizlinge mogli/htjeli/stigli sudjelovati. Cilj je bio edukativan za ocjenjivače i za vinare: da se prouče i pokažu karakteristike sorte, da se poveća razumljivost sorte,  da se vinu digne prepoznatljivost, a time i vidljivost/uspješnost  u prodaji i  ugostiteljstvu. Rezultati su pokazali da ipak većina vinara  (čast izuzetcima) još uvijek traži svoj najbolji put s rizlingom, jer za rizling se treba odlučiti, a onda biti s njime jako strpljiv i nježan.

Tada, kada razumijevanje i ljubav između vinara i sorte dosegnu svoju uzvišenu etapu,  hrvatski će rizling postići bolju kvalitetu, potvrditi svoj naziv „najplemenitije vinske sorte“ i „kralja bijelih vina“, i u Hrvatskoj (ponovno) pronaći eleganciju i raskoš kakvu ljubitelji rizlinga traže, vole, žele. Prema pozitivnim reakcijama vinara, hrvatski rizlinzi se polako ali sigurno vraćaju na mjesto koje im i pripada, a u priči o rizlingu okrećemo novu, važnu stranicu.  

Album fotografija na:
https://www.facebook.com/vinskezvijezde/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...

Promenadno kušanje pušipela i sauvignona – Najbolje od Međimurja!

Udruga međimurskih vinara Hortus Croatiae je u ponedjeljak, 8. travnja 2024. u Zagrebu u hotelu Esplanade Zagreb održala manifestaciju Najbolje od Međimurja. Na promenadnom kušanju koje je trajalo od 15:30 do 19:00 sati, svoja vina je predstavilo 18 vinarija članova...

Hiša Joannes Protner u Udruzi Plavac mali!

U srijedu, 3.4.2024, u Udruzi Plavac mali Zagreb održana je vrlo zanimljiva radionica na kojoj su se, umjesto plavaca – kušali rizlinzi slovenske vinarije Hiša Joannes Protner. Na inicijativu Maje Župan, počasne članice udruge, "plavcima i plavicama“ (kako se nazivaju...