Ficlek

Purgerski rječnik nam objašnjava značenje riječi ficlek – mali komadić, a takve “ficleke” hrane možete kušati u novoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja je otvorila svoja vrata u povijesnoj ulici Pod Zidom, nadomak tržnice Dolac. U Ficleku se poslužuje domaća, lokalna hrana,  pripremljena na tradicionalni starozagrebački način kako su to radile…

Purgerski rječnik nam objašnjava značenje riječi ficlek – mali komadić, a takve “ficleke” hrane možete kušati u novoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja je otvorila svoja vrata u povijesnoj ulici Pod Zidom, nadomak tržnice Dolac.

U Ficleku se poslužuje domaća, lokalna hrana,  pripremljena na tradicionalni starozagrebački način kako su to radile naše bake i tete kuharice iz lokala i restorana kojih više nema. Tako na jelovniku možete naći ajngemahtec, pohanog  piceka, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširance s krumpir salatom, tafelšpic, štrukle, grenadirmarš te razne priloge poput pire krumpira, mlinaca, rizi bizija, abšmalcanih mahuna, hren sosa i samoborske muštarde obitelji Philipec.

ajngemahtec

faširanac i rizi bizi

pohani picek i krumpir salata

krpice sa zeljem

Svaki dan u posebnoj ponudi bit će jedno dnevno jelo te dnevno varivo na žlicu ( čušpajz ). Sva jela su po pristupačnim cijenama u rasponu od 40 do 88 kuna.

makovnjača

kaiseršmarn

Deserti posebno podsjećaju na nedjeljne obiteljske ručkove kod naših baka. Na jelovniku imaju i kaiseršmarn s domaćom marmeladom (ili linoladom), domaće štrukle te makovnjaču i orehnjaču pripremljene po recepturi Ivanove punice. Za sve to brine se ekipa  pod vodstvom šefice kuhinje – tete Barice. Barbara Šuk ili od milja teta Barica, glavna je u pripremi domaćih jela te ju možete vidjeti kako mijesi i razvlači tijesto za krpice, domaće štrudle i štrukle koji se pripremaju i pune sirom od kumica s Dolca. Kuharskom timu pridružio se i poznati hrvatski kuhar Kristijan Misirača, koji dodaje: „Sva jela pripremamo od nule. Šunku za zagrebački odrezak ne kupujemo, nego ju kuhamo sami.”

Posebnu pažnju na jelovniku privlači stranica s ficlekima. Ficleki su mala jela koja uključuju daskice s domaćim salamama, sir s vrhnjem, žemljice s raznim  punjenjima, paštete i razni mali zalogaji idealni za druženje u dobroj atmosferi uz kućno vino koje rade u suradnji sa poznatom plešivičkom vinarijom Šember.

Kućna vina možete piti samostalno, kao gemišt, škropec ili špricer. Ako želite vrhunska buteljirana vina, Ficlek u ponudi ima čak tri vlastite etikete. Pjenušac su razvili s plešivičkim vinarom Kolarićem, a bijelo i crveno vino s poznatim hrvatskim vinarom Ivicom Matoševićem. Osim vlastitih vina, Ficlek ima i vlastitu 10 godina, u drvenim bačvama odležanu, rakiju od jabuke koju su razvili u suradnji s OPG Franceković iz okolice Samobora.  A zanimljivo je da travaricu dobavljaju iz samostana Sv. Margarite na Pagu koja je napravljena u vrlo limitiranim količinama. U ponudi su i proizvodi poznatih hrvatskih vinarija Roxanich, Štampar, Clai i Boškinac te lokalni aperitiv obitelji Filipec – Bermet.

Od bezalkoholnih pića Ficlek nudi sodu i eko sokove u gaziranim i negaziranim verzijama te točeno pivo pivovare Medvedgrad.

„Htjeli smo zagrebačkoj publici ali i turistima koji posjećuju Zagreb ponuditi iskustvo izvorne zagrebačke gostionice u suvremenom izdanju. Kako bi oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće. Htjeli bismo da Ficlek postane vaš drugi dom.“ rekao mi je Borna Janeš vlasnik Ficleka. Uz Janeša, na realizaciji projekta sudjelovali su i Ivan Zidar koji je zaslužan za cjelokupni koncept Ficleka i ponudu hrane te Vlatka Leskovar Zidar koja je osmislila interijer i vizualni identitet gostionice.

“Ficlek. Prefina starozagrebačka klopa kakvu sam zadnji puta jeo dok mi je još baka bila živa. A i bolje, jer tada nije bilo točene IPE da se zaokruži. Sve mi je bilo super, ali me Kaiserschmarn  u sekundi transportirao na ručak u Beč kad nisam imao ni 10 godina i s mamom posjetio tatu dok je tamo radio.”  – mali je osvrt Ozrena Kanceljaka na novoprobuđene mirise i okuse nekih davnih vremena.

Ozren Kanceljak – Kanca

Više fotografija na Fb stranici Julio Frangen Foto:

https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfoto/photos/?tab=album&album_id=2797216000364332

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Na PLACe market stiže Noel – zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom!

Place Market, nacionalni projekt revitalizacije tržnica koji se od prošle godine održava svaki sunčani petak na tržnici Dolac u Zagrebu, djelomično i na Pazaru u Splitu te ove godine i u nekim drugim gradovima u pop-up izdanju, definitivno je street food događanje na...

BBB – Burger Festival stiže u Bjelovar!

Od 13. - 16. lipnja 2024. u sklopu 28. Terezijane Trg Eugena Kvaternika u Bjelovaru postat će pozornica i najpopularnijeg burger festivala u organizaciji kreativne agencije Kokoš ili jaje, ekipe strastvenih gurmana i event majstora koji stoje iza Fuliranja i Burger...

Kako je bilo na 3. Tripe Festu u Garešnici u restoranu Kod Bake!

Restoran Kod Bake u Kapelici kod Garešnice još je jednom bio sjajan domaćin neslužbenom prvenstvu Hrvatske u kuhanju Fileka. U konkurenciji 26 ekipa iz kontinentalne Hrvatske, Dalmacije, Zagore, Srbije, Mađarske, BIH i Češke, pobjedu je odnijela ekipa iz – Šandrovca!...

Beats & Bites – streetfood festival na zagrebačkom Mažurancu!

Omiljeni streetfood festival za mlade počinje ovog četvrtka na Mažurancu! Zagreb ovog lipnja postaje epicentar zabave za mlade, jer se Beats&Bites festival vraća u grad s bogatim programom koji će zadovoljiti sve ljubitelje dobre hrane, muzike i zabave. Od 6. do...

4. ŠIBENIK SPRING – čarolija proljeća u najljepšem šibenskom Djardinu!

  Ovogodišnji 4. po redu Šibenik Spring by Staropramen, omiljeni proljetni street food festival, koji su još prve godine Šibenčani prozvali svojom proljetnom adventurom, održat će se od 28. svibnja do 1. lipnja u predivnom Perivoju Roberta Visianija. Uz otvorenje...