Ficlek

Purgerski rječnik nam objašnjava značenje riječi ficlek – mali komadić, a takve “ficleke” hrane možete kušati u novoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja je otvorila svoja vrata u povijesnoj ulici Pod Zidom, nadomak tržnice Dolac. U Ficleku se poslužuje domaća, lokalna hrana,  pripremljena na tradicionalni starozagrebački način kako su to radile…

Purgerski rječnik nam objašnjava značenje riječi ficlek – mali komadić, a takve “ficleke” hrane možete kušati u novoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja je otvorila svoja vrata u povijesnoj ulici Pod Zidom, nadomak tržnice Dolac.

U Ficleku se poslužuje domaća, lokalna hrana,  pripremljena na tradicionalni starozagrebački način kako su to radile naše bake i tete kuharice iz lokala i restorana kojih više nema. Tako na jelovniku možete naći ajngemahtec, pohanog  piceka, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširance s krumpir salatom, tafelšpic, štrukle, grenadirmarš te razne priloge poput pire krumpira, mlinaca, rizi bizija, abšmalcanih mahuna, hren sosa i samoborske muštarde obitelji Philipec.

ajngemahtec

faširanac i rizi bizi

pohani picek i krumpir salata

krpice sa zeljem

Svaki dan u posebnoj ponudi bit će jedno dnevno jelo te dnevno varivo na žlicu ( čušpajz ). Sva jela su po pristupačnim cijenama u rasponu od 40 do 88 kuna.

makovnjača

kaiseršmarn

Deserti posebno podsjećaju na nedjeljne obiteljske ručkove kod naših baka. Na jelovniku imaju i kaiseršmarn s domaćom marmeladom (ili linoladom), domaće štrukle te makovnjaču i orehnjaču pripremljene po recepturi Ivanove punice. Za sve to brine se ekipa  pod vodstvom šefice kuhinje – tete Barice. Barbara Šuk ili od milja teta Barica, glavna je u pripremi domaćih jela te ju možete vidjeti kako mijesi i razvlači tijesto za krpice, domaće štrudle i štrukle koji se pripremaju i pune sirom od kumica s Dolca. Kuharskom timu pridružio se i poznati hrvatski kuhar Kristijan Misirača, koji dodaje: „Sva jela pripremamo od nule. Šunku za zagrebački odrezak ne kupujemo, nego ju kuhamo sami.”

Posebnu pažnju na jelovniku privlači stranica s ficlekima. Ficleki su mala jela koja uključuju daskice s domaćim salamama, sir s vrhnjem, žemljice s raznim  punjenjima, paštete i razni mali zalogaji idealni za druženje u dobroj atmosferi uz kućno vino koje rade u suradnji sa poznatom plešivičkom vinarijom Šember.

Kućna vina možete piti samostalno, kao gemišt, škropec ili špricer. Ako želite vrhunska buteljirana vina, Ficlek u ponudi ima čak tri vlastite etikete. Pjenušac su razvili s plešivičkim vinarom Kolarićem, a bijelo i crveno vino s poznatim hrvatskim vinarom Ivicom Matoševićem. Osim vlastitih vina, Ficlek ima i vlastitu 10 godina, u drvenim bačvama odležanu, rakiju od jabuke koju su razvili u suradnji s OPG Franceković iz okolice Samobora.  A zanimljivo je da travaricu dobavljaju iz samostana Sv. Margarite na Pagu koja je napravljena u vrlo limitiranim količinama. U ponudi su i proizvodi poznatih hrvatskih vinarija Roxanich, Štampar, Clai i Boškinac te lokalni aperitiv obitelji Filipec – Bermet.

Od bezalkoholnih pića Ficlek nudi sodu i eko sokove u gaziranim i negaziranim verzijama te točeno pivo pivovare Medvedgrad.

„Htjeli smo zagrebačkoj publici ali i turistima koji posjećuju Zagreb ponuditi iskustvo izvorne zagrebačke gostionice u suvremenom izdanju. Kako bi oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće. Htjeli bismo da Ficlek postane vaš drugi dom.“ rekao mi je Borna Janeš vlasnik Ficleka. Uz Janeša, na realizaciji projekta sudjelovali su i Ivan Zidar koji je zaslužan za cjelokupni koncept Ficleka i ponudu hrane te Vlatka Leskovar Zidar koja je osmislila interijer i vizualni identitet gostionice.

“Ficlek. Prefina starozagrebačka klopa kakvu sam zadnji puta jeo dok mi je još baka bila živa. A i bolje, jer tada nije bilo točene IPE da se zaokruži. Sve mi je bilo super, ali me Kaiserschmarn  u sekundi transportirao na ručak u Beč kad nisam imao ni 10 godina i s mamom posjetio tatu dok je tamo radio.”  – mali je osvrt Ozrena Kanceljaka na novoprobuđene mirise i okuse nekih davnih vremena.

Ozren Kanceljak – Kanca

Više fotografija na Fb stranici Julio Frangen Foto:

https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfoto/photos/?tab=album&album_id=2797216000364332

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Bili smo na zagrebačkom Wine EnoGASTRO Vip Eventu!

Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 1. srpnja u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi nazočio ovome događaju. Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim...

Gurmanske senzacije s novog autorskog jelovnika Ane Grgić Tomić!

Omiljena zagrebačka foodie destinacija donosi nove gurmanske senzacije Maštovito, zdravo, lagano i ljetno – dopustite da vas osvoji selekcija okusa s novog autorskog jelovnika poznate chefice Ane Grgić Tomić. Cvijet tikvice punjen kremom od ricotte i kozica, tartar od...

Mediteran u čaši, tanjuru i u povijesnom nasljeđu – održan drugi Jelsa WOH festival!

  Mediteran u čaši, tanjuru i u povijesnom nasljeđu – pravi je način promocije svega „najbojeg od Hvara“ Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom „Wine, olive & heritage festival“ pokazala je u svojem drugom izdanju važnost promocije domaćih vinara,...

Caffe de Matoš – čagamo, chillamo i papamo na super lokaciji u centru Zagreba! 

OVO LJETO ČAGAMO & CHILLAMO NA MAŽURANCU! Već poznatu zagrebačku manifestaciju Caffe de Matoš ove godine potražite u skrivenom dragulju Donjeg grada, u hladovini drvoreda i pod starinskim fenjerima! Tradicionalno dobri DJ setovi, bendovi, kvizovi, filmovi, igre i...

Baš Naš festival u Klovićevim dvorima od 8. do 27. lipnja – vidimo se!

Zabava se vraća na Plato Gradec, koncerti i festivalsko ljeto na najljepšoj pozornici u gradu! Najpoznatija festivalska lokacija u Zagrebu i ove će sezone zaživjeti u bojama ljeta uz pregršt zabave i iznenađenja na Baš Naš festivalu u Klovićevim dvorima. Od 8. do 27....

Pin It on Pinterest

Share This