Ficlek

Purgerski rječnik nam objašnjava značenje riječi ficlek – mali komadić, a takve “ficleke” hrane možete kušati u novoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja je otvorila svoja vrata u povijesnoj ulici Pod Zidom, nadomak tržnice Dolac. U Ficleku se poslužuje domaća, lokalna hrana,  pripremljena na tradicionalni starozagrebački način kako su to radile…

Purgerski rječnik nam objašnjava značenje riječi ficlek – mali komadić, a takve “ficleke” hrane možete kušati u novoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja je otvorila svoja vrata u povijesnoj ulici Pod Zidom, nadomak tržnice Dolac.

U Ficleku se poslužuje domaća, lokalna hrana,  pripremljena na tradicionalni starozagrebački način kako su to radile naše bake i tete kuharice iz lokala i restorana kojih više nema. Tako na jelovniku možete naći ajngemahtec, pohanog  piceka, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširance s krumpir salatom, tafelšpic, štrukle, grenadirmarš te razne priloge poput pire krumpira, mlinaca, rizi bizija, abšmalcanih mahuna, hren sosa i samoborske muštarde obitelji Philipec.

ajngemahtec

faširanac i rizi bizi

pohani picek i krumpir salata

krpice sa zeljem

Svaki dan u posebnoj ponudi bit će jedno dnevno jelo te dnevno varivo na žlicu ( čušpajz ). Sva jela su po pristupačnim cijenama u rasponu od 40 do 88 kuna.

makovnjača

kaiseršmarn

Deserti posebno podsjećaju na nedjeljne obiteljske ručkove kod naših baka. Na jelovniku imaju i kaiseršmarn s domaćom marmeladom (ili linoladom), domaće štrukle te makovnjaču i orehnjaču pripremljene po recepturi Ivanove punice. Za sve to brine se ekipa  pod vodstvom šefice kuhinje – tete Barice. Barbara Šuk ili od milja teta Barica, glavna je u pripremi domaćih jela te ju možete vidjeti kako mijesi i razvlači tijesto za krpice, domaće štrudle i štrukle koji se pripremaju i pune sirom od kumica s Dolca. Kuharskom timu pridružio se i poznati hrvatski kuhar Kristijan Misirača, koji dodaje: „Sva jela pripremamo od nule. Šunku za zagrebački odrezak ne kupujemo, nego ju kuhamo sami.”

Posebnu pažnju na jelovniku privlači stranica s ficlekima. Ficleki su mala jela koja uključuju daskice s domaćim salamama, sir s vrhnjem, žemljice s raznim  punjenjima, paštete i razni mali zalogaji idealni za druženje u dobroj atmosferi uz kućno vino koje rade u suradnji sa poznatom plešivičkom vinarijom Šember.

Kućna vina možete piti samostalno, kao gemišt, škropec ili špricer. Ako želite vrhunska buteljirana vina, Ficlek u ponudi ima čak tri vlastite etikete. Pjenušac su razvili s plešivičkim vinarom Kolarićem, a bijelo i crveno vino s poznatim hrvatskim vinarom Ivicom Matoševićem. Osim vlastitih vina, Ficlek ima i vlastitu 10 godina, u drvenim bačvama odležanu, rakiju od jabuke koju su razvili u suradnji s OPG Franceković iz okolice Samobora.  A zanimljivo je da travaricu dobavljaju iz samostana Sv. Margarite na Pagu koja je napravljena u vrlo limitiranim količinama. U ponudi su i proizvodi poznatih hrvatskih vinarija Roxanich, Štampar, Clai i Boškinac te lokalni aperitiv obitelji Filipec – Bermet.

Od bezalkoholnih pića Ficlek nudi sodu i eko sokove u gaziranim i negaziranim verzijama te točeno pivo pivovare Medvedgrad.

„Htjeli smo zagrebačkoj publici ali i turistima koji posjećuju Zagreb ponuditi iskustvo izvorne zagrebačke gostionice u suvremenom izdanju. Kako bi oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće. Htjeli bismo da Ficlek postane vaš drugi dom.“ rekao mi je Borna Janeš vlasnik Ficleka. Uz Janeša, na realizaciji projekta sudjelovali su i Ivan Zidar koji je zaslužan za cjelokupni koncept Ficleka i ponudu hrane te Vlatka Leskovar Zidar koja je osmislila interijer i vizualni identitet gostionice.

“Ficlek. Prefina starozagrebačka klopa kakvu sam zadnji puta jeo dok mi je još baka bila živa. A i bolje, jer tada nije bilo točene IPE da se zaokruži. Sve mi je bilo super, ali me Kaiserschmarn  u sekundi transportirao na ručak u Beč kad nisam imao ni 10 godina i s mamom posjetio tatu dok je tamo radio.”  – mali je osvrt Ozrena Kanceljaka na novoprobuđene mirise i okuse nekih davnih vremena.

Ozren Kanceljak – Kanca

Više fotografija na Fb stranici Julio Frangen Foto:

https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfoto/photos/?tab=album&album_id=2797216000364332

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vidimo se na 2. Teranino festivalu u Balama!

2.Teranino Festival, manifestacija koja slavi dobru hranu, vino i glazbu, vraća se u Bale od 8. do 10. ožujka. Ovogodišnji festival održat će se u Sportskoj dvorani, okupljajući 18 proizvođača teranina i pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u vrhunskim okusima...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Najavljen 3. Weekend Food Festival!

Najukusniji do sada! 3. Weekend Food Festival od 19. do 21. travnja ponovno u Rovinju! Showcooking radionice, food market s jedinstvenom ponudom, predavanja i masterclassovi, poznati chefovi, proizvođači i stručnjaci iz područja hrane, pića i ugostiteljstva obilježit...

PURGER – pizzeria u kojoj je vrijeme stalo!

U Zagrebu tijekom osamdesetih godina nije bilo mnogo street food barova, osim Hambyja u Draškovićevoj, koji je bio pionir među burger barovima. Ćevabdžinice su obično zatvarane rano, najkasnije do deset sati, osim rijetkih iznimaka, dok buregdžinice nisu posluživale...