OIV – što je novo u svijetu vina?

Na konferenciji OIV-a (Svjetske organizacije za vinovu lozu i vino), održanoj 23.4. u Parizu, objavljeni su podatci tj. procjene podataka vezane uz 2019. godinu: informacije o ukupnoj površini vinograda u svijetu, o proizvodnji vina na planetu, o potrošnji, svjetskoj trgovinskoj razmjeni u sektoru vina. Spomenut je i covid 19 i…

Na konferenciji OIV-a (Svjetske organizacije za vinovu lozu i vino), održanoj 23.4. u Parizu, objavljeni su podatci tj. procjene podataka vezane uz 2019. godinu: informacije o ukupnoj površini vinograda u svijetu, o proizvodnji vina na planetu, o potrošnji, svjetskoj trgovinskoj razmjeni u sektoru vina. Spomenut je i covid 19 i moguće posljedice pandemije na vinogradarsko-vinarski sektor.

VINOGRADI

Procjenjuje se da na svijetu ima ukupno 7,4 milijuna ha zasađenih vinovom lozom (situacija stabilna od 2016.) U Europskoj uniji je 3,2 milijuna ha vinograda kao i  već pet uzastopnih godina, dakle pokazuje visoku stabilnost. Unutar EU i dalje najviše vinograda – 966.000 ha – ima Španjolska. Na drugom je mjestu Francuska, sa 794.000 ha, slijedi Italija sa 708.000 ha.

SVJETSKA PROIZVODNJA VINA

Iznosi oko 260 milijuna hektolitara vina. Svjetska proizvodnja vina 2019. (bez sokova i moštova)  bit će, čini se, između 259 i 260 milijuna hl,  oko 11,5 posto manje od one u 2018.  Po količinama Italija prednjači na listi, s cca 47,5 milijuna hl, Francuska je druga sa 42,1 milijun hl, Španjolska treća s 33,5 milijuna hl. Ukupno čine više od 40 % globalne produkcije.POTROŠNJA VINA

Potrošnja vina u 2019. procijenjena je na 244 milijuna hl, 1%  posto više nego u 2018.

SVJETSKI  IZVOZ VINA

Svjetski vina u 2019. povećao se u odnosu na 2018. i u količini i po cjenovnoj vrijednosti vina. 2019. pokazuje bolje rezultate i u količini ukupno izvezenog vina, a riječ je o 105.8 milijuna hektolitara (+1,7 % u odnosu na 2018.) i u realiziranoj novčanoj vrijednosti od tog izvoza, radi se o 31,8 milijardi eura (0,9%).  Značajno povećanje izvoza vidi se u Italiji (+ 2 milijuna hl), Španjolskoj (+ 1,3 milijuna hl), Kanadi (+ 0,4 milijuna hl) i Čileu (+ 3 milijuna hl).  U međunarodnoj trgovini vinom u 2019. dominiraju tri zemlje – Italija,Španjolska i Francuska. Ukupno su u 2019. izvezle 57,1 milijun hl vina, tj. oko 54% svjetskog izvoza.    Francuska je i dalje na prvom mjestu rang liste najuspješnijih izvoznica vina.

SVJETSKI UVOZ VINA

U 2019. najveći svjetski uvoznici vina bili su Njemačka (14,6 milijuna hl), Ujedinjena Kraljevina i SAD. Te tri zemlje zajedno uvezle su 40,4 milijuna hl vina, oko 38 % od ukupnog svjetskog uvoza vina.. Novčana vrijednost tog uvoza je 38 posto od svote ostvarene od ukupnog uvoza, tj. oko 11,9 milijardi eura.

COVID 19 u VINSKOM SEKTORU

U  ovom trenutku, dostupni podaci nisu dovoljni za pružanje točne prognoze i predviđanja budućeg scenarija vinskog sektora. Slijedom kontakta s državama članicama  OIV-a, povratne  informacije pokazuju  veliku promjenu kanala distribucije. Očekuje se pad potrošnje, pad prosječne cijene, a time i ukupni pad ukupne vrijednosti prodaja, prometa, marže i na kraju dobiti. U pogledu izvoza, ekonomije u recesiji nisu obećavajuće tržište, a tijekom ove pandemije upravo su najveće potrošačke zemlje –  najviše pogođene. Moguće je da se trgovinski putevi mogu „oporaviti“ istodobno s ekonomijom, ali neke promjene bi mogle postati trajne. Konzumacija alkohola također je u središtu rasprave –  poruke o pozitivnim učincima konzumacije vina su potpuno neprihvatljivi i neodgovorni. Isto vrijedi, u ovim okolnostima, za opće izjave ili poruke nekih  ideologija o pijenju vina, kao što je preporuka apstinencija.  OIV-a i dalje slijedi svoj Strateški plan koji je odobrila Opća Skupština   u listopadu 2019. i obuhvaća razdoblje od 5 godina do 2024. U trenutnom kontekstu, ciljevi OIV-a idu u skladu potreba koje je istakla ova kriza.

Više na: http://www.oiv.int/fr/vie-de-loiv/situation-actuelle-du-secteur-vitivinicole-au-niveau-mondial

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Svaki tjedan, event jedan – Wine EnoGastro Vip Event!

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Dok se razni događaji i manifestacije otkazuju zbog korona-krize, Wine Vip Event i ove godine planira organizirati hvalevrijedne projekte u domeni turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri godine i...

Pin It on Pinterest

Share This