Prvi pjenušavi plešivički doručak u vinogradu: “Chez Suzy”!

Pjenušavi doručak – idealan trenutak za originalnu promociju destinacije uz autohtone proizvode i susret proizvođača i kupaca U subotu, 6.6.2020. održan je prvi Pjenušavi plešivički doručak u vinogradu, nakon premijernog izdanja u Zagorju, a prema ideji i u organizaciji Marije Vukelić (Salon pjenušavih vina Zagreb) i domaćina, vlasnika vikendice obitelji…

Pjenušavi doručak – idealan trenutak za originalnu promociju destinacije uz autohtone proizvode i susret proizvođača i kupaca

U subotu, 6.6.2020. održan je prvi Pjenušavi plešivički doručak u vinogradu, nakon premijernog izdanja u Zagorju, a prema ideji i u organizaciji Marije Vukelić (Salon pjenušavih vina Zagreb) i domaćina, vlasnika vikendice obitelji Košćak ( Suzy i Zorana ) , dugogodišnjih »vikendaša«  Plešivice, u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije i s gradom Jastrebarsko.

 Marija & Suzy

»Drugi pjenušavi doručak oduševio je goste obitelji Košćak i stalne pratitelje Salona pjenušavih vina Zagreb jer mnogi od njih nisu dotada bili na Plešivici, nisu poznavali iznimnu kvalitetu vina, domaće hrane i ljepote okoliša, a uz glazbu dua Irena & Gula, i stihove Enesa Kiševića, mnogi su komentirali da nikad nisu bili na sličnom događaju i da će im ostati u sjećanju cijeli život« rekla je Marija Vukelić,  organizatorica ovog događanja i direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb.

Pjenušavu destinaciju su predstavile četiri plešivičke vinarije Braje (Patrik Braje), Griffin (Krešimir Ivančić), Jagunić (Mateja Žužić ) i Kurtalj (Drago Kurtalj) koje su donijele i ukusne pozdrave iz svojih kušaonica (copanjak, greblicu, domaći kruh sa špekom i domaću kobasicu, slane kiflice punjene sirom i šunkom), uz domaće plešivičke trešnje i trešnjino vino PG Smetko te izvrsne slastice (i dvije vrste kruha) Nade Golojuh.

Restoran Ivančić je poslao svoje izvrsne štrudle od trešanja, a i iz Zagorja su došli pozdravi Ines Logožar, domaćice prvog zagorskog pjenušavog doručka (vinarija Vuglec) – štrukli – pozdrav iz pizzerie Rosetine.

Nada Golojuh & Ines Logožar

Na susretu proizvođača pjenušaca i odabranih gostiju (ljubitelja pjenušaca – kupaca, i profesionalaca – sommeliera, enologa, vinskih trgovaca), na neobaveznom, profinjenom druženju uz mjehuriće, dodatnu je žeđ, te sunčane i nasmiješene subote, gasila Jana & Jamnica, plešivička izvorska voda.

Enes Kišević

Posebno iznenađenje gostima bio je dolazak poznatoga pjesnika Enesa Kiševića, koji je govorio svoje i stihove velikih svjetskih pjesnika vina, a plešivičkim se bregima povremeno čula ugodna »evergreen« glazba dua Irena&Gula, pod pokroviteljstvom udruge Vinoljupci.

Irena&Gula

Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci, ovom je prigodom najavila važnu – prvu marketinšku vinsku konferenciju u Hrvatskoj VinMarKon (30.6.2020.), pozvavši sve nazočne (vinare i vinske profesionalce) da se prijave i saznaju kako se bolje promovirati i marketinški pozicionirati u ovim izazovnim vremenima.

Irena Lučić

Mateja Žužić

S tim u vezi,Mateja Žužić (vinarija Jagunić) predstavila je rezultate istraživanja provedenog u svibnju 2020., u sklopu svoje diplomske radnje »Brendiranje vinskih regija Hrvatske na primjeru Plešivice: pjenušava i narančasta vina«, gdje je čak 85,2% od ukupnog broja ispitanika već kušalo plešivičke pjenušce, 74,4% smatra plešivičke pjenušce najboljima u Hrvatskoj,  a 100% ispitanika definira Plešivicu kao regiju jako dobrih vina.

Ivana Alilović

I direktorica  Turističke zajednice Zagrebačke županije, gđa Ivana Alilović prepoznala je važnost ovakvog ciljanog događaja u okviru svoje aktivne promocije svih dijelova Zagrebačke županije te porazgovarala s vinarima o mogućim dodatnim načinima promocije.   – »Ako je nešto simbol finoće, sjaja i slavlja, to je sigurno čarobna zavodljivost glamuroznih mjehurića. Oni su zaštitni znak Plešivice i ponos kraja. Zbog prvoklasnih pjenušaca se Plešivici nekad tepa da je „hrvatska Champagne“. Danas smo to i utvrdili. Vino treba spojiti s hranom, a autohtoni lokalni specijalitet plešivički copanjek, slani kolač od svježega kravljeg sira i zelenja dao je veću draž uz ispijanje pjenušca s prekrasnim pogledom na amfiteatre vinograda. Plešivička tradicija i kreativna kuhinja s autorskim potpisom su kombinacija za autentičan doživljaj svakog posjetitelja.«  – izjavila je gđa Alilović.

Uz pjenušava vina, koja su se točila na početku događanja, uz plešivički doručak, na programu je, pred sam kraj, bio tzv. »En primeur Plešivica “ –  premijera jednog novog vina ili nove berbe koja izlazi na tržište  (posebnog vina po izboru pojedinog vinara).

U ovome dijelu programa Vinarija Braje predstavila je svoj Crni pinot 2017,

Krešimir Ivačić  – Chardonnay sur lie 2017,

Jagunić  – Amber Selection, crveni traminac 2017

i Kurtalj Sivi pinot 2019 – u čast domaćina, gospodina Košćaka –  koji voli sortu sivi pinot i godinama kupuje plešivička vina te prenosi glas o njihovoj kvaliteti svojim prijateljima i poslovnim partnerima diljem svijeta.

Oduševljeni gosti – ljubitelji pjenušaca, ali i vinski znalci – sommelieri, enolozi, vinski trgovci, novinari;  predstavnici Turističke zajednice ZŽ i grada Jastrebarskog, prijatelji Salona pjenušavih vina u ugodnim su razgovorima s vinarima upoznavali plešivička vina i birane zalogaje te potencijale raznih oblika turističke ponude Plešivice u kontekstu brendiranja vinske destinacije Pjenušava Plešivica.

Nakon doručka, neki su gosti ostali na ručku u obližnjim restoranima koje je preporučio organizator, a  mnogi su otišli posjetiti podrume vinara –  te tako kušali i ostala vina iz ponude nazočnih vinarija.

Više o Salonu pjenušavih vina: www.salonofsparklingwines.eu

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Dođite na 2. Asian Street Food Festival!

 Od 6. do 12. svibnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu pretvorit će se u raskošno igralište egzotičnih okusa i najprestižnijih namirnica ikad predstavljenih na street food festivalu. U ovih sedam dana, posjetitelji će imati priliku istražiti raskošnu paletu...

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...