Pjenušavi srijemski doručak u vinogradima vinarije Papak!

U subotu, 4. srpnja, u organizaciji Salona pjenušavih vina i TZ Vukovarsko-srijemske županije, održan je treći pjenušavi doručak –  u najistočnijem  vinogradu Hrvatske, na položaju Radoš, u vinariji Papak! Nakon zagorskog i plešivičkoga, srijemski je doručak svojim bojama, izgledom i okusima dobio atribut najbogatijega do sada. U hladu stoljetnog oraha…

U subotu, 4. srpnja, u organizaciji Salona pjenušavih vina i TZ Vukovarsko-srijemske županije, održan je treći pjenušavi doručak –  u najistočnijem  vinogradu Hrvatske, na položaju Radoš, u vinariji Papak!

Nakon zagorskog i plešivičkoga, srijemski je doručak svojim bojama, izgledom i okusima dobio atribut najbogatijega do sada. U hladu stoljetnog oraha na imanju obitelji Papak, usred vinograda, okupili su se proizvođači pjenušaca iločkoga kraja –  Čobanković, Iločki podrumi, Papak i Zelenika uz podršku jednoga vinara s mirnim vinima – Domagoja Buhača.

Čobanković

Iločki podrumi

Zelenika

Papak

Buhač

Razdragani su uzvanici, pratitelji Salona pjenušavih vina i ljubitelji hedonističkih druženja, uživali u delicijama koje je pripremio Hotel Dunav Ilok. Doručak je bio obilan i raznolik, kako priliči Srijemu –  bilo je tu kulena, kulenove seke, raznovrsnih sireva, pečenih kobasica s kupus flekicama, zapečenih flekica sa šunkom i sirom, taški, rezanaca s orasima i makom, domaćeg voća – breskvica i marelica.

Potporu događanju u organizaciji doručka dala je TZ Vukovarsko srijemske županije, koja je srijemskim doručkom već promovirala destinaciju diljem Hrvatske, a sada je pozvala goste da dođu k njima, u lijepi Srijem.  Događaj je upotpunila glazba, odabir direktorice TZ Vukovarsko-srijemske županije, Rujane Bušić Srpak. Četiri prelijepa sata prošla su „za tren“ uz divan glas  i odabranu glazbu “Petre Marković tria”.

Petra Marković trio

Gozbu je pratila i voda Jana i Jamnica, jer uz kušanje vina, posebice na ljetnim vrućinama, važno je uvijek piti puno vode.

Uz pjenušava vina, ponuđena uz doručak, svaki je vinar u 13h predstavio jedno svoje novo (ili manje poznato) mirno vino na tzv. „En primeur vrhunskih iločkih vina“: Vinarija Buhač je ponudila Graševinu 2019, kasnu berbu (svjetsku pretpremijeru, kako je ponosno izjavio vinar); Čobanković – Sivi pinot 2017; Iločki podrumi – Graševinu 2018, nagrađenu s 95 bodova na IWC 2020; Papak – graševinu izbornu berbu prosušenih bobica 2015, a Zelenika (OPG Izvori života) – Traminac Kadi 2010 Limited Edition.

Nakon Pjenušavoga srijemskog doručka, gosti su nastavili istraživati Ilok i okolicu, posjetili obližnje vinarije, jeli ukusnu riječnu ribu, a navečer se priključili programu Dunav Art festivala. Vikend u Srijemu bio je ispunjen do zadnje minute raznolikim sadržajima.

Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, pozvala je goste da dođu u našu najistočniju županiju: „Iako je ove godine situacija specifična, naša županija ostvarila je oko 47% ostvarenog prometa od prošle godine. I u ova izazovna vremena, živimo turizam. Smanjili smo obujam ponude, prilagodili se uvjetima, ali temeljna vrijednost turističkog proizvoda naših prostora jest vrijednost za novac tj. održavanje razine kvalitete, i u najtežim vremenima  – i tu ne posustajemo. Naš je cilj da poželite uvijek ponovno doći! Ponudu pogledajte na stranicama i dođite nam u Slavoniju i Srijem“.

http://visitvukovar-srijem.com/hr/sto-vidjeti-i-dozivjeti/gastronomija/vinski-podrumi-i-kusaonice/

Iskustvo Pjenušavog srijemskog doručka, mnogim će gostima ostati u posebno lijepom sjećanju i obećali su vratiti se u Srijem, a sljedeći doručak najavljen je za jesen, u Erdutu, ako epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća.

Organizatori: Salon pjenušavih vina Zagreb &  TZ Vukovarsko-srijemske županije

Više fotografija na https://www.facebook.com/salonofsparklingwines/

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Vinske zvijezde 2024 #1- dva bijela i dva crna srebra!

Vinske zvijezde proslavile su desetu obljetnicu na svojem ocjenjivanju u zagrebačkom restoranu Vinodol. Tema prvog ocjenjivanja u 2024. godini bila je "ljubavna vina", odnosno vina koja bismo rado uživali uz romantičnu večeru na Valentinovo. Neka od vina isticala su...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...

Igor Ivanić predstavio svoja posebna vina!

Pukli kamen i Dvije ruže su posebna vina osebujnog Igora Ivanića Vino za Igora Ivanića nije samo poljoprivredni proizvod. Ono je životna filozofija, a njegova vina su njegova umjetnička djela stvorena s poštovanjem prema posebnostima vinograda. Konačno, ta vina...

Napustio nas je Branimir Cebalo – istinski pionir grka!

Naselje Lumbarda na otoku Korčuli mjesto je gdje se nalaze, i proizvode, gotovo sva vina sorte grk u svijetu.  Većina vinara koji proizvode grk dijeli isto prezime - Cebalo. Ali od Cebala u Lumbardi, Branimir Cebalo, istinski je pionir grka koji je najviše napravio...