Ljetni crnjaci #1: Jubo’v se zove imenom Jubovim!

Carićev Jubo’v 2017 nam daruje ljubav!  –  Jubo’v je Jubovo vino, a jubov je i ljubav. Ljubav Ljube Makjanića, enologa vinarije Carić iz Svirča na Hvaru (Jube, na hvarskom) prema vinu, i ne samo prema vinu, prema svemu što radi u prirodi i s prirodom – bilo to vino, lavanda…

Carićev Jubo’v 2017 nam daruje ljubav!  –  Jubo’v je Jubovo vino, a jubov je i ljubav.

Ljubav Ljube Makjanića, enologa vinarije Carić iz Svirča na Hvaru (Jube, na hvarskom) prema vinu, i ne samo prema vinu, prema svemu što radi u prirodi i s prirodom – bilo to vino, lavanda ili smilje – je iskrena i predana.

Ali ovo vino je, čini mi se (osjećam to posebno ove godine) došlo do one razine što je smislio i predano „slagao“ u berbama do sada  – s 2017. je baš uspio, u ovim mladim godinama (vina i svojima) i ostvariti.

Plavac mali dominira. Šljiva se osjeća na prvu, pokaže svoju (pre)vlast. Onda joj se priključe šumska kupina, onako prirodna, tipičnog mirisa (nedotaknuta ljudskom blizinom, sve do slučajnog branja).  Na nepcu je sve tamno bobičasto, i  kupina, i borovnica – sve je puno, mlado, iskreno, veselo  – ali i smireno. Nježno je smirena mladost u vinu, pravilnim omjerom sorti. Tanini su mladi, nisu više zeleni, uz jelo ne smetaju. Kad im dodam tunu, ne osjetim ih 😉  I dodala sam. Ispekla sam jadransku tunu, malo mariniranu u maslinovom ulju i soya sosu, uvaljanu u sezamove sjemenke. Pri serviranju došlo je još malo krupne soli i prženih pistacija, uz grančicu ružmarina i 2-3 kupine iz vrta za ukras. Ovaj zadnji ukras sam pojela s tunom, i bilo je baš dobro.

Jeste li ikad zagrizli komadić tune, pistacije i kupinu (zajedno)? O, kako su se lijepo sljubili s Jubovim Jubo’vom. Baš sam pogodila taj zalogaj i gutljaj. Ukrasi iz vrta (menta, ružmarin, peršin, kupine) našli su svoje mjesto na tanjuru. Sve se posložilo. Slučajno ili ne?  Ima u tom sljubljivanju nešto malo (mog) iskustva u kuhinji, ima tu ljubavi i strasti prema Mediteranu, i kod Jube i kod mene.  A ta ljubav (prema Mediteranu) traje i razvija se.

Voljela bih ovo vino kušati i 2027.  Kad mu bude 10 godina. U njemu su plavac mali, cabernet sauvignon, merlot i syrah.  Hvarsko je to vino. Hvarski plavac ima posebnu priču, oduvijek (mi) je bio malo „mekši“ i nježniji od drugih, a kad mu dođu u goste cabernet sauvignon, merlot, syrah, kakav je to spoj!  Mladost,  radost, ali i znanje, smirenost i usmjerenost mladoga enologa govore kroz ovo vino. Vino priča priču svoga autora. Vino prenosi poruku svoga kreatora.

Ono je veselo, slasno, radosno, ali i umjereno, staloženo i sadržajno. Ako nemate pri ruci ribe, probajte sa sirom – može neki kravlji, malo odležaniji sir i borovnica. I to lijepo paše.

Ljubov Jubo’v širi ljubav. Kušajte ovu ljubav s potpisom Ljube, vinarije Carić. Opojna je to ljubav, s 14,7 % alkohola koje nećete osjetiti jer su lijepo posloženi, ali će vas vezati uz sebe i  – poželjet ćete ga opet! I ljeti – i zimi.

Cijena:  70,00 kn Konoba Vina Carić, Vrboska,  otok Hvar

Više na:  vinohvar.hr

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica.

Arhiva

“Vina Kvarnera u Sloveniji” – zoom promocija vinskih sorti Kvarnera!

U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, u suradnji s udruženjem “Vina Kvarnera” 25. veljače 2021. godine održana je virtualna vinska degustacija i promocija turističke destinacije Kvarner. Bila je to...

Pjenušava veljača: Misal za sve prilike!

„Pjenušava vina piju se u svakoj prigodi, ne samo u svečanima“ – moto je Salona pjenušavih vina Zagreb, koji je svoje 5. izdanje pomaknuo za 11. lipnja 2021., na terasi OLEANDER zagrebačkog hotela Esplanade. Najavne radionice planirane su potkraj ožujka u hotelu...

Pjenušava veljača: Amoureux – zaljubljeni muškat žuti!

Pjenušac Barun Amoureux Muscat Extra sec! Nježan, mirisan i zavodljiv je pjenušac krašićke vinarije Barun, francuskog imena Amoureux.  Amoureux, ako je pridjev znači zaljubljen, a može biti i imenica pa je značenje riječi -  zaručnik, dragi ili ljubavnik. U svakom...

8. Pink Day Festival – 29.svibnja na terasi MSU!

8. Pink Day – Međunarodni festival mirnih i pjenušavih ružičastih vina

Pjenušava veljača: hvarska zvijezda Danica!

Pjenušava veljača  - Danica 2019 Danica  je pjenušavo vino napravljeno od autohtone hvarske sorte bogdanuše koja se uzgaja najvećim dijelom u Starogradskom polju na crvenici, a mineralnost i svježina sorte bili su inspiracija vinariji Carić za proizvodnju pjenušavog...

Pin It on Pinterest

Share This