Vinske zvijezde 2020 #5 – jesensko ocjenjivanje u restoranu Tajer!  

Peto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održalo se 9.11. u zagrebačkom restoranu Tajer u Zvonimirovoj koji će ovih dana proslaviti prvi rođendan, a priprema tradicionalna jela – onako kako su to radile naše bake i mame. (Tajer je međimurski izraz za tanjur). Na ovom ocjenjivanju tema je bila jesen u čaši.…

Peto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održalo se 9.11. u zagrebačkom restoranu Tajer u Zvonimirovoj koji će ovih dana proslaviti prvi rođendan, a priprema tradicionalna jela – onako kako su to radile naše bake i mame. (Tajer je međimurski izraz za tanjur).

Na ovom ocjenjivanju tema je bila jesen u čaši. Tražili smo malo  jača vina, koja lijepo pašu uz prve kobasice, krvavice, zelje, zimsku hranu koja dolazi.

Komisija se sastojala od 6 članova: doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika; enologinja (Agronomski fakultet);  Josipa Andrijanić, enologinja;  Lea Tripalo, 2.god dipl. studija Vinogradarstvo i vinarstvo (Agronomski f.), zadnja god. studija (mlade snage),  Davor Zdjelarević, enolog i vinar,  Saša Zec, enolog te  Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika, (WSET2), aktualna voditeljica projekta, predsjednica komisije ovog ocjenjivanja.  Vina je posluživao izvrstan Damir Funarić.

Svi sudionici projekta Vinske zvijezde su volonteri  (organizatori i ocjenjivači), kuša se „naslijepo“ prema ocjenjivačkim listićima OIV-s, u komisiji su predstavnici sommeliera, enologa, vinskih trgovaca, vinskih novinara i mladih vinara/enologa. Tijekom 5-6 kušanja godišnje ocijeni se i do 200 vina proizvođača koji žele sudjelovati, a po ocjenjivanju se kuša do 30 uzoraka. Ocjenjivanja organizira tvrtka Zlatne riječi koja je preuzela projekt od 2017., a najavljuju se na Fb stranici Vinske zvijezde. Svi vinari, čija su vina službeno na tržištu u buteljama, mogu sudjelovati u ocjenjivanju.

Ocijenjeno je 25  vina: 2 velika zlata ( 95 bodova), 12 zlata 4**** (90 -94),  8  vina po 3**** ( 85 do 89) te 3 vina s manje od 85 bodova.

Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu juliofrangenfoto.com, na facebook i instagram stranici Vinske zvijezde/ Wine Stars Croatia te na facebook stranici Dani otvorenih butelja (Vina mosaica). Najbolje ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel u izdanju za rujan. Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a medijski partner je specijalizirani časopis Restaurant & Hotel.

***

Rezultati su sljedeći:

PET zvjezdica ***** (95) osvojili su:

Contarini Syrah Riserva 2012  14,5 % Degrassi vina, Istra i  Postup Donja Banda 2016, 14,5% Pelješac.

 ***

ČETIRI zvjezdice **** (90-94) osvojila su vina:

Graševina De Gotho 2019 14,5%  Kutjevo dd, Kutjevo

Graševina vrhunska 2018, 13,5%, Iločki podrumi, Ilok

Memento Syrah 2018, 13%  Baraka Vina, Šibenik.

Cabernet sauvignon 2018 14,5%  Vina Vuglec, Škarićevo, Zagorje.

999,   2017,  13,5% Petrač vina,  Hršak Breg, Zagorje.

Frankovka Miraz 2016, 13,5%,  Feravino, Feričanci.

Frankovka  2016, 13,5 % PP Orahovica, Orahovica.

Primus Plavac mali 2016, 13,5%  Rizman vina, Komarna

Korlat Supreme Cuvée 2013 14,5%  (Syrah, merlot, cabernet sauvignon ) Badel 1862 d.d.

Parac 2012  13% (merlot, cabernet sauvignon); Dubrovački podrumi, Gruda

Trajectum 2012 13,5% (cabernet sauvignon.); Dubrovački podrumi, Gruda

Contarini Syrah Riserva 2011  14,2%-Degrassi vina, Istra.

***

TRI zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89):

Rkaciteli 2019, 13% , Dalmacijavino, Split. Cijena: 45k, Vrutak

Malvazija 2019,  13,5% Geržinić, Vižinada – Istra. Cijena: 65kn, Vrutak

Zeleni Silvanac 2019, 13,5% PP Orahovica, Orahovica. Cijena: 50kn, Vrutak

Manzoni  Jarec Kure, 2019, 14% alk; Sv. Ivan Zelina. Cijena: 50kn u vinariji

Cabernet Sauvignon 2018, Povratak, Žepče – BiH, Cijena:  Vina mosaica

Orimos, Grande Réserve 2018, 13,5%, Francuska. Cijena: 70kn, Vivat fina vina

Karizma 2017, 13,5%  Petrač vina, Hršak Breg-Zagorje. Cijena: 98 kn (Miva Galerija vina)

***

Nakon ocjenjivanja, restoran Tajer počastio je članove komisije finim ručkom, juhom od vrganja, domaćom piletinom Orly, i izborom međimurskih slastica među kojima izvrsna međimurska gibanica i kukuruzna zlevanjka.

Krem juha od vrganja

Domaća piletina Orly (u pivskom tijestu) s restanim krumpirom

Međimurska gibanica i kukuruzna zlevanjka 

***

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

 

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9. Velika zvijezda od 99 do 100 bodova – odličan odnos cijene i kakvoće.

www.facebook.com/vinskezvijezde

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

„Ljeto na kontinentu“ – održano 1.ocjenjivanje Vinskih zvijezda 2021!

Vinske zvijezde – Ljetno ocjenjivanje kontinentalnih vina u zagrebačkom restoranu Bon Appetit!   Prvo ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“, nakon kraće „covid-pauze“ (i poštivanja epidemioloških mjera), održalo se 8.07. 2021. u zagrebačkom restoranu Bon...

Vinske zvijezde 2020 #6: pet laganih pjenušaca za svaki dan!

Pet laganih pjenušaca za vaš stol! Šesto ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održano je u zagorskom restoranu Vuglec Breg, poznatom po domaćoj tradicionalnoj  kuhinji i izvrsnim vinima istoimene vinarije. Tema su bila pjenušava vina, sve popularnija u svim prigodama....

Vinske zvijezde 2020 #6 – mjehurići za svaku prigodu!

Još šest dobro ocijenjenih pjenušaca Šesto ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održano je u zagorskom restoranu Vuglec Breg poznatom po domaćoj tradicionalnoj  kuhinji i izvrsnim vinima istoimene vinarije. Tema su bila pjenušava vina, najpopularnija za ovo blagdansko...

Vinske zvijezde 2020 #6: Pjenušci s tri zvjezdice!

Šesto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održano je u zagorskom restoranu Vuglec Breg poznatom po domaćoj tradicionalnoj  kuhinji i izvrsnim vinima istoimene vinarije. Tema su bila pjenušava vina, najpopularnija za ovo blagdansko vrijeme, ali se piju sve više...

Vinske zvijezde 2020 #6: najbolji pjenušci s blagdanskog ocjenjivanja!

S blagdanskog ocjenjivanja preporučamo vam četiri vina sa 4 zvjezdice (90 bodova), a ostala vina su bila vrlo blizu zlatu (89, 88 bodova) i osvojila 3 zvjezdice! Ususret dočeku nove, nadamo se, puno, puno bolje godine, predlažemo vam zdravicu uz najbolje ocijenjena...

Pin It on Pinterest

Share This