Brodsko-posavska županija – glavni razlozi za posjet ovoj destinaciji!

Deset razloga za posjetiti Brodsko-posavsku županiju! Na manje od dva sata vožnje od Zagreba, smjestila se  Brodsko-posavska županija. Jedna posve nova, autentična i neotkrivena destinacija gdje će vas sjajni domaćini provest kroz prirodne ljepote, baštinu i gastro okuse ovog dijela Slavonije. Na tom putu očekuje vas deset razloga gdje ćete…

Deset razloga za posjetiti Brodsko-posavsku županiju!

Na manje od dva sata vožnje od Zagreba, smjestila se  Brodsko-posavska županija. Jedna posve nova, autentična i neotkrivena destinacija gdje će vas sjajni domaćini provest kroz prirodne ljepote, baštinu i gastro okuse ovog dijela Slavonije. Na tom putu očekuje vas deset razloga gdje ćete vidjeti i kušati sve što se krije u tom kraju lijepe naše.

Cernički ćupteti

Slavonski finger food, slani kolačići od tijesta punjeni nadjevom koji inače ide u kobasice, pravo su otkriće za gurmane. Peku ih samo u Cerniku, mjestu pored Nove Gradiške poznatom po baroknom franjevačkom samostanu i Kulmerovom dvorcu.

Craft gin iz Sičica

Foto: Ena Kokanović Nagy

U njemu je sedam vrsta začinskog bilja i ima dvije destilacije. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je deset do 15 litara visokokvalitetnog piva, bogatog aromom kvalitetnih hmeljeva. Proizvode ga pioniri hrvatskog craft pivarstva, obitelj Bošnjak.

Stupnička vina

Odmor u hotelu u Stupničkim dvorima pravi je izbor za vinoljupce. Šetnja ili vožnja biciklom u okruženju vinograda liječi, a čaša graševine, rajnskog rizlinga, chardonnaya, sivog pinota ili frankovke zove na još. Posjetite neke od obiteljskih vinarija iznad Cernika, Oriovca, Sibinja ili Brodskog Stupnika.

Stupnički dvori

Rančevi i salaši

Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus,  Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe, Vila Čop,  rezidencija  Paljevine…, život na selu ponovo je u modi.

Sikirevačka čipka

Foto: Arhiva TZ BPŽ

Ručno rađeni pokrivač za krevet iz 1928. jedan je od najljepših primjeraka sikirevačke sunčane čipke. Sikirevačka čipka nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske, sastavni je dio raskošnih brodsko-posavskih nošnji, a jedinstveni primjerci mogu se razgledati u izložbenom prostoru u zgradi Općine Sikirevci.

Ivana Brlić-Mažuranić

Foto: Arhiva TZ BPŽ

Po njoj je brodski korzo dobio ime, na njemu je njezin spomenik i kuća u kojoj je živjela nakon udaje. Na šetalištu uz Savu spomenici su Relji u borbi sa zmajem, Potjehu i šegrtu Hlapiću, poznatim likovima iz Ivaninih priča,  a na obroncima Dilj-gore jedna od šuma dobila je ime po njezinoj bajci Šuma Striborova.

Tvrđava u Brodu

Brodska tvrđava Foto: Filip Beusan

Na njoj se danonoćno radilo punih 60 godina. Ova iznimno očuvana i obnovljena tvrđava iz 18. stoljeća, u to vrijeme izgrađena na graničnom prijelazu između Turske i Austrije, danas je jedna od najvećih atrakcija u Slavoniji.

Slavonska notna bajka

Bisernice, brač, bugarija i berde – ne znate razliku? Posjetite Muzej tambure – Slavonsku notnu bajku u brodskoj Tvrđavi s više od 60 ručno izrađenih instrumenata, starim notama i radionicom majstora Mladena Jurkovića. Takvog muzeja nema u svijetu.

Vani je sloboda

Crne slavonske svinje, posavski konji i podolska goveda na pašnjacima Gajna i Iva, ornitološki rezervati Bara Dvorina i Jelas ribnjaci, erozivni kanjon Pljuskare, posebni rezervati šumske vegetacije Muški bunar i Prašnik, umjetno jezero Petnja na južnim obroncima Dilja… Vani je sloboda! Biciklom ili pješice, uživat ćete.

Slavonski dućan

Delikatesni čvarci, vrhunske kobasice i suhomesnati proizvodi, fini ajvari, sjajna vina, najljepše rukotvorine… – jeste li znali da najfinije slavonske proizvode i  suvenire možete kupiti u autentičnom Slavonskom dućanu u srcu barokne Nove Gradiške? Sjajna adresa za kraj vašeg proljetnog putovanja.

Prisjetimo se lijepog, vinskog, izleta kroz BPŽ!

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije!

Više na: http://www.tzbpz.hr/hr/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Definitivno – PROŠEK nije PROSECCO!

U srijedu, 28.02. glasanje o novoj Uredbi - zaštita prošeka ide dalje! U uvodnom govoru održanom u hotelu Dubrovnik, zastupnik Tonino Picula istaknuo je važnost pristupa bez arogancije u raspravi o novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti. Ova uredba, koja će...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Skijanje u Zimskom Raju Salzburger Sportwelt -12 Peaks Trophy!

U srcu Alpa, u regiji Salzburger Sportwelt, smjestila se prava zimska idila - ski regija Flachau. Ovog puta, priča počinje s posjetom 12 Peaks Trophy, jedinstvenim skijaškim izazovom koji se proteže kroz pet dolina i pet vrhova, a ukupno obuhvaća preko 46 km staza...

Obertauern – raj i za neskijaše!

RAJ ZA NESKIJAŠE  Većina hotela u Obertauernu su obiteljski, i posao se prenosi iz generacije u generaciju, domaćini se trude zadovoljiti svakoga gosta. Hotelom Alpenland s 4 zvjezdice u središtu Obertauerna  upravlja obitelj Bernhofer. Iz njega izlazite izravno na...

Obertauern, omiljeno i najsnježnije skijaliste u Austriji!

Obertauern - omiljeno austrijsko skijalište ali i - raj za neskijaše! Obertauern, poznato austrijsko skijalište, nalazi se u pokrajini Salzburger u Austriji i ove je godine već u prosincu bilo zatrpano snijegom, što nije bio slučaj prethodnih godina. Obertauern leži...