Upoznajte mlade hvarske vinare – dođite na Hvar!

Višestoljetna  tradicija proizvodnje grožđa i vina na otoku Hvaru traje i dalje:  daje izvrsne rezultate zahvaljujući mladim naraštajima vinara koji su se aktivno uključili u udrugu Hvarski vinari. Shvatili su da je zajednički put promocije i marketinga najučinkovitiji  pa s Udrugom promiču svoja vina u Hrvatskoj i u svijetu,  zajedno…

Višestoljetna  tradicija proizvodnje grožđa i vina na otoku Hvaru traje i dalje:  daje izvrsne rezultate zahvaljujući mladim naraštajima vinara koji su se aktivno uključili u udrugu Hvarski vinari. Shvatili su da je zajednički put promocije i marketinga najučinkovitiji  pa s Udrugom promiču svoja vina u Hrvatskoj i u svijetu,  zajedno s drugim, već etabliranim  imenima hvarske vinske scene.

Pet vina mladih hvarskih vinara

Pet vina mladih hvarskih vinara

Mlade snage svoja vina predstavljaju pod brendovima:  Vina Bojanić, Vina Leše, Vina Bell’Iakov, Nikola Matković i Vina Pavičić. Svi imaju dugogodišnju tradiciju, zasnovali su svoje obitelji na otoku i odlučili nakon školovanja ostati i stvoriti nešto vrijedno. U 2019. godini sudjelovali su na događanjima koje je organizirala  udruga i TZ Općine.  Nažalost u 2020. nije bilo moguće raditi klasična događanja poput Degustacija hvarskih vina koja godinama oduševljavaju turiste, ali  Udruga je osmislila drugačije načine promocije. Umjesto Fešte vina održani su Dani hvarskih vina u restoranima na području općine Jelsa i ocjenjivanje otočkih vina na Vinskim zvijezdama u Jelsi, kada su se uz renomirane vinarije istakli i mladi vinari osvojivši nagrade.

Bogdanuša

Na ocjenjivanju  u kolovozu 2020. prvo mjesto u kategoriji vina od bogdanuše osvojila je vinarija Vina Pavičić iz Vrbanja, koju vode dva brata, Milko i Luka. Vina Leše, tj. Ivan Carić iz Svirača osvojio je 3. mjesto za svoj plavac mali. Na ocjenjivanju  prethodne godine (2019.) prvo mjesto za bogdanušu osvojio je Nikola Matković iz Vrboske. Mladi vinari osvajaju nagrade i na drugim natjecanjima pa tako je Toni Bojanić iz Bojanić Bada osvojio zlato na Sabatini 2019, a Marijo Carić, također Svirčanin, revitalizirao je sortu prč, osvojio niz zvjezdica na“Vinskim zvijezdama, od kojih se ističu  Plavac mali i Opolo Bell’Iakov 2019. s po 3 zvjezdice.

Mladi hvarski vinari

Ivan Dolac – Hvar

I afirmirane hvarske vinare veseli porast kvalitete vina kod malih vinara jer i to utječe na poimanje otoka Hvara  kao kvalitetne vinske destinacije tj. “Otoka vina”. Intenzivno se radi na postavu Vinogradarske zbirke u suradnji s Muzejom općine Jelsa koji će dodatno poboljšati  ponudu za privlačenje ljubitelja vina.

Udruga Hvarski vinari u ovoj je godini prilagodila svoje aktivnosti  novonastalim uvjetima  te se orijentirala na informiranje potrošača putem suradnje s domaćim i stranim novinarima, s ciljem da upoznaju i zainteresiraju turiste za hvarska vina –  i prije nego oni dođu na Hvar  na godišnji odmor.

Udruga je poslala vina  na kušanje na nekoliko europskih adresa renomiranih vinskih znalaca te se uskoro očekuje niz članaka na raznim jezicima koji će pisati o kvaliteti vina i otoku Hvaru – kao vinskoj destinaciji.

Vinograd bogdanuše Hvar

Suradnjom kroz Udrugu i mladi vinari dobili su tako šansu da njihova vina kušaju svjetski vinski stručnjaci .

Upoznajte pet vina ovih pet mladih vinara: Boganušu Pavičić, Prč Bell’Iakov, Plavac Mali Matković, Plavac mali Bojanić i Plavac mali Leše

 

http://hvar-otok-vina.org/

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Upoznaj sortu – Scheurebe Weingut Wagner-Stempel

Upoznaj sortu  - Mein Name ist SCHEUREBE! Ljeto je doba opuštanja,  novih poznanstava, ugodnih druženja, kušanja novih vina. Novo poznanstvo, već na samom početku ljeta, moj Airbnb gost – Marcus, već je u prvoj poruci pri rezervaciji  najavio da i on nosi njemačka...

Krenimo na Wine & Bike Tour Erdut 2021!

Početkom berbi grožđa stiže nam Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav. Dionizijska je to manifestacija kojom se slavi vino,...

Hoćemo li uspjeti zaštititi prošek?

Europska komisija prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu Prošeka Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objavio je danas dobru vijest: "Primio sam sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog!...

Fina Enosophia vina u restoranu PapaMó!

U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici, uz prigodne zalogaje i mesnu podršku PIK-a, promovirana su tri vina iz linije Enosophia – pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge.

U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Pin It on Pinterest

Share This