Ususret proljeću: ekološki škrlet Glavica

Škrlet moslavačke boutique vinarije Glavica prvi je hrvatski (i svjetski) škrlet s ekološkom markicom. Mladi vlasnik vinarije – Antun Glavica kaže da se certifikat eko vina može dobiti samo kada svi procesi proizvodnje i obrade grožđa u vinogradu, a kasnije i u podrumu – budu ekološki prihvatljivi. Škrlet Glavica 2020…

Škrlet moslavačke boutique vinarije Glavica prvi je hrvatski (i svjetski) škrlet s ekološkom markicom.

Antun Glavica

Mladi vlasnik vinarije – Antun Glavica kaže da se certifikat eko vina može dobiti samo kada svi procesi proizvodnje i obrade grožđa u vinogradu, a kasnije i u podrumu – budu ekološki prihvatljivi.

Škrlet Glavica 2020

Škrlet Glavica 2020 kristalno je čisto vino, nježne svijetlo žute boje sa zelenkastim nijansama. Miris vina odaje svježinu i  lakoću:  isprepliću se mirisi vinogradarske breskvice i bijeloga livadnoga cvijeća.  U ustima je ugodno, pitko, nježno, slasno i veselo – razigrano vino.  Može ga se piti kao aperitiv, uz jednostavna predjela, uz mlađe sireve, bučnice, sirnice, domaće kolače sa sirom.  Ovaj je škrlet, moglo bi se reći, pravi „vjesnik proljeća“. Najavljuje toplije dana, doba laganijih vina, druženja s prijateljima na otvorenom. Idealno ga je kušati na kućnom pragu vinarije, s pogledom na vinograd.

Vinarija Glavica ima oko 3 ha vlastitih, obiteljskih vinograda starih oko 50 godina, a sadi i nove vinograde na brežuljku zvanom Mramor brdu. Najzastupljenija je sorta upravo izvorna moslavačka  – škrlet, koji vinarija obrađuje (zasada) u inox posudama; uskoro će se okušati i s amforom.

Osim škrleta, u vinariji se mogu kušati graševina, muškat žuti i frankovka.  Zanimljivost vinarije je i uzgoj tzv. PiWi  sorti (sorti s otpornošću na gljivične bolesti), a o njima možete doznati više – u vinariji.

Graševina Glavica

Marmor Colls & Frankovka

Što o vinariji kaže Antun Glavica …

 

www.facebook.com/Vina-Glavica-337443490016527/

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Svaki tjedan, event jedan – Wine EnoGastro Vip Event!

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Dok se razni događaji i manifestacije otkazuju zbog korona-krize, Wine Vip Event i ove godine planira organizirati hvalevrijedne projekte u domeni turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri godine i...

Pin It on Pinterest

Share This