Vinari Bujštine osnovali udrugu Bujska malvazija da bi zaštitili izvornost svoje malvazije!

Vinari Bujštine žele istaknuti da je njihova malvazija posebna i drugačija u odnosu na ostatak Istre. U cilju dobivanja oznake izvornosti, u Bujama je osnovana Udruga vinara Bujštine "Bujska malvazija - malvasia di Buie"

Osnovali su udrugu da bi ZAŠTITILI NJENU IZVORNOST

“Vinari Bujštine žele istaknuti da je njihova malvazija posebna i drugačija u odnosu na ostatak Istre. U cilju dobivanja oznake izvornosti, u Bujama je osnovana Udruga vinara Bujštine “Bujska malvazija – malvasia di Buie”. Okupili su se vinari koji, uz ostala, proizvode vino sorte malvazija, a za predsjednika Udruge izabran je bujski vinar Ireneo Celega. Dopredsjednik Udruge je Luciano Visintin, dok su uz njih u Upravnom odboru još Josip Franković, Gianfranco Kozlović i Moreno Degrassi.

Sjedište udruge čije su osnivanje inicirali Celega i Visintin bit će u Bujama, u Istarskoj ulici, u prostorijama Turističke zajednice, što je praktično rješenje s obzirom da je direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese izabran za tajnika Udruge.

Glavni cilj djelovanja Udruge je pokretanje aktivnosti na zaštiti izvornosti područja Bujštine na kojem uspijeva malvazija, kako bi se i na taj način posebno naglasila kvaliteta malvazije koja uspijeva na području sjeverozapadne Istre. Procedura dobivanja oznake izvornosti je složena i odvija se po utvrđenim kriterijima, o čemu je članove Udruge upoznao dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Jedan od važnih kriterija je teritorijalnost, odnosno mjesto gdje se nalazi vinograd i gdje se proizvodi vino.

Kao primjer spomenuto je područje na kojemu prevladava bijela zemlja, kao što je veći dio područja Buja, Sv. Lucija prema Novoj Vasi, područje Brtonigle, Krasice, Grožnjana te dio prema Oprtlju. Uz to, treba prikupiti podatke o prinosima, položaju vinograda, geološkim karakteristikama, organoleptičkim svojstvima i sličnim pojedinostima. Konkretni parametri i kriteriji za predlaganje vina za oznaku izvornosti bit će utvrđeni na narednom radnom sastanku članova Udruge.

Brtonigla

Proces dobivanja oznake zaštite izvornosti traje dugo, jer je procedura složena i zavisi o mnogim elementima o kojima, po prijedlogu, raspravljaju posebne institucije, komisije i druga tijela EU zadužena za taj sektor. Potvrđuje to i primjer pokrenute inicijative za dobivanje europske oznake izvornosti za muškat momjanski. Postupak za dobivanje oznake izvornosti za to karakteristično vino momjanskog područja je napokon pri kraju, a pokrenut je prije osam godina.

Osnivanje Udruge vinara Bujštine pozdravio je i bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, podržavajući ideju da se uz muškat momjanski zaštita izvornosti zatraži i za bujsku malvaziju, dodajući da će Grad Buje pomoći u realizaciji te ideje i cijelog projekta, što samo može biti potpora kvalitetnijoj proizvodnji vina u tom dijelu Istre.” objavio je Luka Jelavić u Glasu Istre.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Svaki tjedan, event jedan – Wine EnoGastro Vip Event!

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Dok se razni događaji i manifestacije otkazuju zbog korona-krize, Wine Vip Event i ove godine planira organizirati hvalevrijedne projekte u domeni turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri godine i...

Pin It on Pinterest

Share This