Na uskrsnom stolu #1 … šunkica i rosé!

Što piti uz šunkicu? Ružičasto! Znamo da postoje mnoge škole sljubljivanja hrane i vina, o tome pišu različite stručne knjige na svim jezicima svijeta, a jeste li ikad probali sljubljivati jela – samo po boji i po onome što baš volite?  Probajte to ovog Uskrsa. Ako ručak počinje sirom i…

Što piti uz šunkicu? Ružičasto!

Znamo da postoje mnoge škole sljubljivanja hrane i vina, o tome pišu različite stručne knjige na svim jezicima svijeta, a jeste li ikad probali sljubljivati jela – samo po boji i po onome što baš volite?  Probajte to ovog Uskrsa. Ako ručak počinje sirom i vrhnjem, jajima, šunkicom – mislim da je ružičasta boje šunke idealna za spoj s ružičastim vinima!  Ali koje odabrati?  Ono koje najviše volite, naravno!

Šunka je lijepe roza boje, u sebi ima onih slasnih, masnijih dijelova  – idealno da se spoji uz svježinu mladog roséa provansalske boje –  suhog ružičastog vina. Kada se šunka zagrize i prekrije gutljajem roséa, u ustima bi trebao zavladati sklad. Naravno, ako je šunka jako slana i dosta masna, možda će trebati i malo jači rosé, možda i polusuhi.  Poigrajte se sa svojim omiljenim roséom i kombinirajte s različitim dijelovima šunke, shvatit ćete koji vam dio šunke najbolje paše uz vino;)

Možda je ovaj Uskrs idealna prigoda za kušati nešto novo  – ružičaste prirodne pjenušce. Nedavno sam kušati tri na radionici Salona pjenušavih vina  – dva plešivička i jedan istarski.  Svaki je poseban na svoj način, svi su iznimno voćni, pitki, veseli – poput proljeća, koje slavimo upravo za Uskrs . Šemberov Duck pét nat je nježan i može biti aperitivan. Tomac rose pét nat od crnog pinota odraz je plešivičke zemlje i terroira, puna su ga usta, traje, paše uz šunkicu. Veralda pét nat je proizveden od terana, jače ružičaste boje, čvrste strukture, dugog završetak – može uz šunku, ali i uz istarske kobasice od boškarina.

Ako volite klasične pjenušce, provjereno su dobri oni jačih sorti –  npr. cabernet sauvignona: izabrala bih Ružicu Vinodola vinarije Pavlomir, iz vinodolskog vinogorja ili  zagorski, fini, kompleksni, čvrsti od frankovke i crnog pinota –  Vuglec Rozaliu.

Mirna mlada ružičasta vina (2020) tek izlaze na tržište, ali i dalje se mogu kupiti  berbe 2019. koje su jako dobre. Kušajte sorte koje možda niste dosada –  rosé od trojišćine vrbničke vinarije Šipun, rosé od grenacha vinarije Slamić iz Tisnog  ili spojeve više sorti: rosé cuvée erdutske vinarije Antunović (pinot noir, cab. sauvignon i cab.franc), rosé cuvée Govorko iz vrgoračkog kraja (plavina i merlot). Volite li klasike od crnog pinota –  tu je izvrsni zelinski Kos!  

Hrvatski vinari sve više rade ružičasta vina, mirna i pjenušava, tako da ćete sigurno naći nešto za sebe! Želim vam najbolju moguću kombinaciju roséa i uskrsne šunke!

S ocjenjivanja ružičastih vina u Esplanadi:

Ružičasti pogled kroz čašu – Vinske zvijezde u Esplanadi!

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Sjećanje na … festival fileka u Johannu Francku!

Bila je veljača 2019, sve je bilo normalno, Tihomir POP Asanović izdao je povratnički album, a u zagrebačkom Johan Francku odabrana ekipa okupila se na kušanju nekoliko jela od fileka!
 

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Pin It on Pinterest

Share This