Tri nove viski radionice Tomislava Ruszkowskog!

Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti Održao se treći ciklus projekta Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti koji uključuje edukacije o vinu, maslinovom ulju i viskiju. Prepoznalo ga je i financijski podržalo Ministarstvo turizma. Projekt je vrijedan više od 170.000 kuna, a namijenjen je najviše hrvatskomu ugostiteljskom kadru, budućim…

Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti

Održao se treći ciklus projekta Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti koji uključuje edukacije o vinu, maslinovom ulju i viskiju. Prepoznalo ga je i financijski podržalo Ministarstvo turizma. Projekt je vrijedan više od 170.000 kuna, a namijenjen je najviše hrvatskomu ugostiteljskom kadru, budućim zaposlenicima u ugostiteljstvu, učenicima ugostiteljskih škola, ali i svima koji žele nadograditi svoje znanje.

Edukacije o maslinovom ulju održane u Osijeku te vinski masterclass nedavno održan u Splitu u sklopu kojega je održana radionica o viskiju provodi udruga Chaîne des Rôtisseurs,Hrvatska.

Tomislav Ruszkowski

Radionice o viskiju vodio je gospodin Tomislav Ruszkowski koji ima bogato iskustvo u vođenju takvog tipa radionica i jedan je od vodećih hrvatskih stručnjaka za viski. Radionice su održane u hotelu Esplanade u Zagrebu prema svim epidemiološkim pravilima pa ako se ona uzmu u obzir, može se reći da je smaragdna dvorana hotela Esplanade bila puna (prema propisima razmaknuti stolovi za kojima je sjedilo po dvoje ljudi).

Interes za radionice bio je vrlo velik. Oni koji nisu na vrijeme rezervirali svoje mjesto mogli su ih pratiti putem zooma. Bez obzira što 13 vrsta viskija koji su predstavljeni na radionicama nije bilo moguće kušati, uz stručno vođenje gospodina Ruszkowskog bio je poseban doživljaj pratiti radionice o njima.

Posebno nam je drago da su radionicama prisustvovali predavači i polaznici Turističko-ugostiteljske škole iz Zaboka. Cijeli projekt usmjeren je prema edukaciji kadra, čime su polaznici dobili priliku za usavršavanje da bi u budućnosti bili kompetentni na tržištu rada. Radionicama su, osim članova udruge Chaîne des Rôtisseurs,Hrvatska i naših prijatelja, članova udruge iz Slovenije, prisustvovali i ljudi iz struke – barmeni, konobari i ostali zaljubljenici u ovo alkoholno piće koji su zahvaljujući radionicama dodatno usavršili svoje znanje.

Nakon pozdravnog govora gospodina Dalibora Greganića (Bailli Delegue du Baillage National), predsjednika hrvatskoga gastronomskog udruženja Chaîne des Rôtisseurs, krenuo je put u svijet viskija.

Prva radionica: Uvod u škotski viski

Na početku je vrlo zanimljiva bila radionica Uvod u škotski viski. Jeste li znali da se viski u Škotskoj proizvodi zahvaljujući redovnicima? Naime, prvi zapis o proizvodnji škotskog viskija datira iz 1495. godine. Prvi ga je prema tom zapisu proizveo redovnik John Cor u samostanu Lindores Abbey. U to je doba Škotska još uvijek bila katolička zemlja, a Lindores Abbey bio je benediktinski tironski samostan.

Samostanu je prema tom zapisu ječmeni slad darovao škotski kralj James IV., a korištena je voda iz obližnjeg vrela (naime, za proizvodnju jedne litre ovoga alkoholnog pića potrebno je 100 litara vode). U dokumentu je viski nazvan latinskim imenom Aqua Vita (voda života), a sama riječ viski dolazi od keltskog izraza Uisge beatha i također znači voda života.

Gospodin Ruszkowski naglasio je da postoji toliko zanimljivosti o viskiju da bi se o svakoj činjenici mogla napraviti zasebna radionica. Pokušao je sa zanimljivim videozapisima ukratko dočarati početke proizvodnje škotskog viskija, a uvod u kušanje toga popularnog alkoholnog pića bili su Teacher’s 1980. i Teacher’s 2020. kod kojih se osjetila itekakva razlika te Ardmore Very Cloudy, Glendronach 12Y i Ardbeg Ten.

Predavači i sudionici su između radionica imali stanku kako bi mogli uživati u zalogajima iz Esplanadine kuhinje: kanapei od guščje jetre s chutney od krušaka, prhke košarice s vrganjima, mesom prepelice i lješnjacima i kolačić od karamele i čokolade s meringue (meringom) od pistacija).

Druga radionica: Hrast i whisky najbolji prijatelji

Nakon stanke započela je druga radionica: Hrast i whisky najbolji prijateljiZa proizvodnju viskija potrebno je imati samo tri sastojka: ječam, vodu i kvasac. Ječam se prvo navlaži i zatim se čeka da proklije, što u zrnima oslobađa ječmeni slad, tj. maltozu (vrstu šećera). Zatim se zrno suši na vrućem zraku, a u nekim destilerijama dimi, potom se melje, potapa u vodi i dodaje mu se kvasac.

Dolazi do fermentacije pri čemu se oslobađa alkohol, a nakon destilacije tekućina se stavlja u hrastove bačve. Zašto se tekućina stavlja baš u hrastove bačve, zašto to nisu nove, već korištene bačve i koliko ovisi okus viskija o piću koje je prije njega odležalo u toj bačvi doznali su samo polaznici radionice.

A usput su kušali viski istog proizvođača koji je odležao u različitim bačvama: Tullibardine, Tullibardine 228, Tullibardine 225 i Tullibardine 500.

Treća radionica: Islay – najpoznatiji viski otok na svijetu

Tijekom treće radionice Islay – najpoznatiji viski otok na svijetu „otputovali” smo na taj predivan otok na kojem se nalazi devet destilerija koje cijeli svijet snabdijevaju odličnim viskijem, većinom od dimljenog ječma, za što se upotrebljava treset iz lokalnih močvara.

Kušajući  James Eadie – Caol Ila 12Y, Scaraubus 10Y, Laphroaig Quarter Cask i Kilchoman Machir bay.

Slušajući vrlo zanimljivo predavanje gospodina Ruszkowskog i gledajući predivne slike otoka, destilerija i samog procesa proizvodnje, mogli smo barem nakratko u mislima otputovati na taj divan otok sa željom da se to putovanje jednom i realizira.

Otok Islay

Sunčana Barušić

Napisala: Sunčana Barušić

Tko je Tomislav Ruszkowski?

Tomislav Ruszkowski – Zašto volim viski?

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Old Pilot’s Gin najbolji na World Gin Awards 2022!

Ekipa iz destilerije "Duh u boci" objavila je kako je njihov Old Pilot's Gin dobio nagradu na World Gin Awards 2022 kao najbolji hrvatski London dry gin! "S velikim zadovoljstvom objavljujemo još jednu zlatnu medalju za najbolji hrvatski džin. World Gin Awards 2022....

Radionica zimskih koktela u Eurovilla baru!

Vrući kokteli u centru grada! Nove adventske radionice Master Kishonija pripremaju se tijekom prosinca za vrijeme trajanja adventskih događanja u Zagrebu. Mjesto radnje je Eurovilla Mini Bar u Teslinoj ulici, a raspoloživi  termini su: 01.12.2021. 08.12.2021....

Pelinkovac Antique – jedan od najzanimljivijih na svijetu!

Američki magazin USA Today proglasio je hrvatski pelinkovac jednim od najzanimljivijih pića na svijetu! Magazin USA Today je na konferenciji Bar Convent u Brooklynu naveo alkoholne brendove koji su ih se najviše dojmili. U članku pod naslovom '15 alkoholnih pića,...

4.Whisky Leaks u zagrebačkom Rougemarinu!

Nove etikete najboljih viskija opet spremne za kušanje! Fine stvari, distributer i promotor alkoholnih destilata za Hrvatsku, po četvrti je put organizirao Whisky Leaks, sajam vrhunskih viskija koji se održao u vrtu zagrebačkog restorana Rougemarin u subotu 6....

Gin Mountain Creek dolazi nam iz Podravine i Slavonije!

Predstavljamo ginove iz Podravine i Slavonije - Mountain Creek Ništa tako dobro ne paše u vrućim ljetnim noćima kao gutljaj osvježavajućeg gin tonica. Koji gin odabrati i što je trenutno in? Dileme više nema. Gin Mountain Creek sa šljokicama iz Podravine i Slavonije,...

Pin It on Pinterest

Share This