Tri nove viski radionice Tomislava Ruszkowskog!

Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti Održao se treći ciklus projekta Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti koji uključuje edukacije o vinu, maslinovom ulju i viskiju. Prepoznalo ga je i financijski podržalo Ministarstvo turizma. Projekt je vrijedan više od 170.000 kuna, a namijenjen je najviše hrvatskomu ugostiteljskom kadru, budućim…

Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti

Održao se treći ciklus projekta Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti koji uključuje edukacije o vinu, maslinovom ulju i viskiju. Prepoznalo ga je i financijski podržalo Ministarstvo turizma. Projekt je vrijedan više od 170.000 kuna, a namijenjen je najviše hrvatskomu ugostiteljskom kadru, budućim zaposlenicima u ugostiteljstvu, učenicima ugostiteljskih škola, ali i svima koji žele nadograditi svoje znanje.

Edukacije o maslinovom ulju održane u Osijeku te vinski masterclass nedavno održan u Splitu u sklopu kojega je održana radionica o viskiju provodi udruga Chaîne des Rôtisseurs,Hrvatska.

Tomislav Ruszkowski

Radionice o viskiju vodio je gospodin Tomislav Ruszkowski koji ima bogato iskustvo u vođenju takvog tipa radionica i jedan je od vodećih hrvatskih stručnjaka za viski. Radionice su održane u hotelu Esplanade u Zagrebu prema svim epidemiološkim pravilima pa ako se ona uzmu u obzir, može se reći da je smaragdna dvorana hotela Esplanade bila puna (prema propisima razmaknuti stolovi za kojima je sjedilo po dvoje ljudi).

Interes za radionice bio je vrlo velik. Oni koji nisu na vrijeme rezervirali svoje mjesto mogli su ih pratiti putem zooma. Bez obzira što 13 vrsta viskija koji su predstavljeni na radionicama nije bilo moguće kušati, uz stručno vođenje gospodina Ruszkowskog bio je poseban doživljaj pratiti radionice o njima.

Posebno nam je drago da su radionicama prisustvovali predavači i polaznici Turističko-ugostiteljske škole iz Zaboka. Cijeli projekt usmjeren je prema edukaciji kadra, čime su polaznici dobili priliku za usavršavanje da bi u budućnosti bili kompetentni na tržištu rada. Radionicama su, osim članova udruge Chaîne des Rôtisseurs,Hrvatska i naših prijatelja, članova udruge iz Slovenije, prisustvovali i ljudi iz struke – barmeni, konobari i ostali zaljubljenici u ovo alkoholno piće koji su zahvaljujući radionicama dodatno usavršili svoje znanje.

Nakon pozdravnog govora gospodina Dalibora Greganića (Bailli Delegue du Baillage National), predsjednika hrvatskoga gastronomskog udruženja Chaîne des Rôtisseurs, krenuo je put u svijet viskija.

Prva radionica: Uvod u škotski viski

Na početku je vrlo zanimljiva bila radionica Uvod u škotski viski. Jeste li znali da se viski u Škotskoj proizvodi zahvaljujući redovnicima? Naime, prvi zapis o proizvodnji škotskog viskija datira iz 1495. godine. Prvi ga je prema tom zapisu proizveo redovnik John Cor u samostanu Lindores Abbey. U to je doba Škotska još uvijek bila katolička zemlja, a Lindores Abbey bio je benediktinski tironski samostan.

Samostanu je prema tom zapisu ječmeni slad darovao škotski kralj James IV., a korištena je voda iz obližnjeg vrela (naime, za proizvodnju jedne litre ovoga alkoholnog pića potrebno je 100 litara vode). U dokumentu je viski nazvan latinskim imenom Aqua Vita (voda života), a sama riječ viski dolazi od keltskog izraza Uisge beatha i također znači voda života.

Gospodin Ruszkowski naglasio je da postoji toliko zanimljivosti o viskiju da bi se o svakoj činjenici mogla napraviti zasebna radionica. Pokušao je sa zanimljivim videozapisima ukratko dočarati početke proizvodnje škotskog viskija, a uvod u kušanje toga popularnog alkoholnog pića bili su Teacher’s 1980. i Teacher’s 2020. kod kojih se osjetila itekakva razlika te Ardmore Very Cloudy, Glendronach 12Y i Ardbeg Ten.

Predavači i sudionici su između radionica imali stanku kako bi mogli uživati u zalogajima iz Esplanadine kuhinje: kanapei od guščje jetre s chutney od krušaka, prhke košarice s vrganjima, mesom prepelice i lješnjacima i kolačić od karamele i čokolade s meringue (meringom) od pistacija).

Druga radionica: Hrast i whisky najbolji prijatelji

Nakon stanke započela je druga radionica: Hrast i whisky najbolji prijateljiZa proizvodnju viskija potrebno je imati samo tri sastojka: ječam, vodu i kvasac. Ječam se prvo navlaži i zatim se čeka da proklije, što u zrnima oslobađa ječmeni slad, tj. maltozu (vrstu šećera). Zatim se zrno suši na vrućem zraku, a u nekim destilerijama dimi, potom se melje, potapa u vodi i dodaje mu se kvasac.

Dolazi do fermentacije pri čemu se oslobađa alkohol, a nakon destilacije tekućina se stavlja u hrastove bačve. Zašto se tekućina stavlja baš u hrastove bačve, zašto to nisu nove, već korištene bačve i koliko ovisi okus viskija o piću koje je prije njega odležalo u toj bačvi doznali su samo polaznici radionice.

A usput su kušali viski istog proizvođača koji je odležao u različitim bačvama: Tullibardine, Tullibardine 228, Tullibardine 225 i Tullibardine 500.

Treća radionica: Islay – najpoznatiji viski otok na svijetu

Tijekom treće radionice Islay – najpoznatiji viski otok na svijetu „otputovali” smo na taj predivan otok na kojem se nalazi devet destilerija koje cijeli svijet snabdijevaju odličnim viskijem, većinom od dimljenog ječma, za što se upotrebljava treset iz lokalnih močvara.

Kušajući  James Eadie – Caol Ila 12Y, Scaraubus 10Y, Laphroaig Quarter Cask i Kilchoman Machir bay.

Slušajući vrlo zanimljivo predavanje gospodina Ruszkowskog i gledajući predivne slike otoka, destilerija i samog procesa proizvodnje, mogli smo barem nakratko u mislima otputovati na taj divan otok sa željom da se to putovanje jednom i realizira.

Otok Islay

Sunčana Barušić

Napisala: Sunčana Barušić

Tko je Tomislav Ruszkowski?

Tomislav Ruszkowski – Zašto volim viski?

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Sir Rod Stewart lansirao na tržište vlastiti Wolfie’s Whisky!

Britanska rock zvijezda Sir Rod Stewart stvorio je vlastiti blended scotch whisky koji je dostupan u Velikoj Britaniji i SAD-u. Anna Maria Giambanco DiPietro iz revije Decanter uhvatila ga je tijekom njegove posljednje američke turneje kako bi saznala više.  Britanski...

Otkrijte svijet vrhunskih rakija i likera – dođite na ZGrappa Festival!

Dobrodošli na najambiciozniji festival destilata ikada - ZGrappa Festival! Donosi nam vrhunske rakije i likere iz cijele regije na jedno mjesto, gdje će ljubitelji uživati u nezaboravnom iskustvu okusa i mirisa. ZGrappa Festival će se održati 13. i 14. listopada u...

Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar – nezaobilazno mjesto za druženja uz koktele, šampanjce i ukusne zalogaje!

Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, s impresivnom Oleander terasom, ponovno je postalo nezaobilazno mjesto u gradu za susrete i druženja uz fantastične koktele, šampanjce i ukusne zalogaje Njihova privlačna ponuda, spojena s vrhunskom uslugom i kozmopolitskim...

Pri NAMI, a može i – Pri nama!

Novo mjesto za urbano okupljanje u dvorištu zagrebačke Name - Pri Nami! Radi se o Caffee baru koji su otvorili poznati ugostitelj Marin Levaj, vlasnik kultnog Mojo bara. i kazališni i televizijski glumac Šiško Horvat Majcan. Lokal se smjestio u dvorištu kultne robne...

Na mjesto novog direktora Odjela hrane i pića zagrebačke Esplanade stigao je Vjenceslav Madić Kishoni!

Vjenceslav Madić - Kishoni, od 1. lipnja, obavlja funkciju direktora Odjela hrane i pića u Hotelu Esplanade Zagreb, najboljem zagrebačkom hotelu i jednom od najboljih u Hrvatskoj. Ova je pozicija nova, jer je Esplanada dugi niz godina bila bez klasičnog šefa...

Pin It on Pinterest

Share This