Pozdrav s juga – Govorkov Dišpet 2019!

Dišpet Govorko 2019,  12% , Metković Dišpet!  Zanimljivo vino zanimljivog imena.  Dolazi iz vinarije Govorko, iz vrgoračkoga vinogorja, spoj je triju sorti – zlatarice vrgorske, maraštine (rukatca) i trbljana.  Možda je dišpet baš u tim manje poznatim sortama hrvatskoga juga i u lakoći ispijanja koju nam nudi! Vino je proizvedeno…

Dišpet Govorko 2019,  12% , Metković

Dišpet!  Zanimljivo vino zanimljivog imena.  Dolazi iz vinarije Govorko, iz vrgoračkoga vinogorja, spoj je triju sorti – zlatarice vrgorske, maraštine (rukatca) i trbljana.  Možda je dišpet baš u tim manje poznatim sortama hrvatskoga juga i u lakoći ispijanja koju nam nudi!

Vino je proizvedeno u inox spremnicima, iako je mali dio ipak fermentirao i odležao u barrique bačvicama dajući mu slojevitost.  Nježne žute boje,  ugodnih voćnih mirisa – grejp, limun, malo mandarine. Ispod voćnih mirisa, nazire se nešto i dalmatinskog  bilja. U ustima je harmonično i jako dopadljivo. Vrlo je ugodno na nepcu, svježe i slasno. Preporuka ga je poslužiti na  temperaturi  8-10 °C kao aperitiv, uz carpaccio od bijele ribe,  predjela i lakša jela od bijele ribe, uz kraće odležane sireve, uz parmezan sa sušenim voćem.

Obiteljska vinarija Govorko ima dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva, iako je tek od 2015. prisutna na hrvatskom tržištu. Vinogradi se nalaze na području Dusine, neki su stari i preko 50 godina; u njima su  većinom posađene izvorne dalmatinske sorte – pošip, zlatarica vrgorska, maraština, trbljan, plavka, trnjak, a od stranih – merlot.  Vinarija se nalazi u Metkoviću,  vodi je mladi agronom Ivan Govorko, u vinogradu mu pomaže otac Petar,  a po djedu Branku nazvan je i crni cuvée Brankić.  Vina za sve generacije!

Cijena: 35 kn u vinariji

Kontakt:  Ivan Govorko

Info: vinagovorko@hotmail.com

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Upoznaj sortu – Scheurebe Weingut Wagner-Stempel

Upoznaj sortu  - Mein Name ist SCHEUREBE! Ljeto je doba opuštanja,  novih poznanstava, ugodnih druženja, kušanja novih vina. Novo poznanstvo, već na samom početku ljeta, moj Airbnb gost – Marcus, već je u prvoj poruci pri rezervaciji  najavio da i on nosi njemačka...

Krenimo na Wine & Bike Tour Erdut 2021!

Početkom berbi grožđa stiže nam Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav. Dionizijska je to manifestacija kojom se slavi vino,...

Hoćemo li uspjeti zaštititi prošek?

Europska komisija prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu Prošeka Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objavio je danas dobru vijest: "Primio sam sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog!...

Fina Enosophia vina u restoranu PapaMó!

U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici, uz prigodne zalogaje i mesnu podršku PIK-a, promovirana su tri vina iz linije Enosophia – pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge.

U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Pin It on Pinterest

Share This