Prvo ocjenjivanje hrvatskih traminaca!

Šampion je traminac Ante Miličevića , sedam platinastih i 14 zlatnih medalja na ocjenjivanju traminaca

Održano je prvo, i najveće ikada, ocjenjivanje hrvatskih traminaca!

Ocjenjivanje je bilo organizirano kao svojevrsni uvod u treće izdanje Festivala traminca koji će se 21. i 22. svibnja održati u Iloku.

Šampion je traminac Ante Miličevića , sedam platinastih i 14 zlatnih medalja na ocjenjivanju traminaca

Traminac Požežanina Ante Miličevića s vinogradom u Mitrovcu nedaleko od Kutjeva, Izborna berba prosušenih bobica iz 2013. godine, šampion je prvog i najvećeg ikada ocjenjivanja hrvatskih traminaca organiziranog kao svojevrsni uvod u treće izdanje Festivala traminca koji će se 21. i 22. svibnja održati u Iloku.

Izborna berba prosušenih bobica iz 2013 – Miličević

Antin traminac je zavrijedio vrlo visokih 96,66 bodova i najbolje je ocijenjeno vino među ukupno 87 uzoraka iz cijele Hrvatske te tri iz susjedne Mađarske. Također, njegov traminac je postao šampion u kategoriji predikatnih vina. Šampionom među suhim tramincima proglašen je traminac iz 2015. godine Vinarije Papak (95,3 boda). U konkurenciji polusuhih slavio je Ivan Enjingi sa svojom Izbornom berbom iz 2009. godine (93,3), a najbolji poluslatki traminac dolazi iz Vinarije TrsIzborna berba 2016. (96), i to u naknadnom pripetavanju s tramincem iz baranjske vinarije Kolar. Među maceriranim tramincima, kojih je bilo šest – Misna vina, Srđan Barić, Bedekovich, Tomac, Bolfan i Jagunić, najveću ocjenu, 86,66 bodova, zaslužio je traminac iz 2020. godine Misnih vina iz Trnave.

Čak sedam traminaca je motiviralo ocjenjivače – Marija Meštrovića, Ivanu Puhelek, Brunu Gaberšeka, Franju Francema, Krešimira Ivančića, Željka Bročilovića Carlosa, Ivu Kozarčanina, Sašu Špiranca, Igora Lukovića i Zoltana Gyorffyja, da ih nagrade s platinastom medaljom, za koju je prag iznosio 95 bodova. Riječ je o Miličevićevoj Izbornoj berbi prosušenih bobica, Ledenoj berbi iz 2016. Vinarije Papak (95), Izbornoj berbi prosušenih bobica iz 2018. Vinarije Rajaković iz Krašića (95), Ledenoj berbi iz 2018. Kutjeva dd (95,33), Izbornoj berbi iz 2016. godine Vinarije Trs (96), Tramincu iz 2019. godine Vinarije Kolar iz Baranje (95) te Tramincu iz 2015. godine Vinarije Papak iz Iloka (95).

Zlatnim medaljama, za koje je trebalo osvojiti najmanje 90 bodova, okitilo se čak 14 traminaca:

Kalazić – Traminac 2019. (90,66);

Apostol – Traminac 2017. (90,66);

Kalazić – Traminac 2017. (90,33);

Kalazić – Traminac 2012. (92,33);

Enjingi – Traminac 2009. (93);

Dražen Zečić – Traminac Kasna berba 2016. (92);

Dražen Zečić – Traminac Kasna berba 2015. (90,66);

Bodren – Traminac 2018. (93,33);

Iločki podrumi – Izborna berba bobica 2017. (91,33);

Đurinski – IBPB 2015. (91);

Misna vina – Izborna berba 2012. (93,33);

Misna vina – Ledena berba 2011. (91);

Šafran – Izborna berba bobica 2009. (90);

Iločka polja – IBPB 2008. (90).

Ocjenjivači nisu skrivali uzbuđenje zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih traminaca koji se proizvode u Hrvatskoj, a neki, poput Ive Kozarčanina, sve su usporedili s „vatrometom s raketama koje su se lijepo razišle i ispucale jako lijepu priču“. Naš slovenski prijatelj i veliki vinski znalac, Bruno Gaberšek, naglasio je da je traminac sorta za 21. stoljeće i moderne vinske konzumente. “Traminci moraju biti rendgenizirani i pregledani i – to je to, navalimo na traminac! Ovo ocjenjivanje je idealna pozivnica za predstojeći Festival traminca na kojem će svi gosti biti u mogućnosti kušati sve ove bisere s kojima se Hrvatska s razlogom može podičiti”, naglasio je Bruno.

Mario Meštrović, istaknuti hrvatski sommelier, koji je predsjedao ocjenjivačkom komisijom, smatra da će upravo Festival traminca s ovakvim uzorcima te sorte pojačati zanimanje za tramincima i krajnjim istokom vinske Hrvatske. “Prije svega, traminac je vrlo dopadljiva sorta, predivnih aroma ružica, suhih marelica, đumbira, suhe kamilice, prosuđenog voća… Ono što me posebno fasciniralo, poglavito kod vrhunskih primjeraka, jest fantastična svježina, užitak slasti, ravnoteže okusa, bogata aromatika.” izjavio je Mario.

Svi ovi traminci koje smo kušali i ocjenjivali naprosto su najbolja moguća pozivnica na Festival traminca na kojem će se svi oni moći kušati. U tom smislu, Festival traminca je idealan događaj kao pozivnica za neizostavni dolazak u Ilok!

Željko Bročilović Carlos je utvrdio da su ocjenjivači naišli na vina koja “mogu bez ikakvih problema konkurirati najboljim tramincima Alzasa i Alto Adigea”. Slično razmišlja i Saša Špiranec: “Najbolji hrvatski traminci su kao Dinamo u Ligi prvaka! To znači – talentirano, možemo, ali fali nam onaj jedan korak da budemo sami vrh!”

Decanterov sudac iz Srbije, IgIor Luković, smatra da u Hrvatskoj postoje traminci svjetske klase, a najviše ga je fascinirao “diverzitet stilova, kao i diverzitet terroira koji utječu kakav će traminac biti u konačnici“.

Svi traminci koji su bili na ocjenjivanju bit će ponuđeni na kušanje posjetiteljima Festivala traminca 22. svibnja na otvorenom prostoru travnjaka ispred ladanjske kuće na Principovcu u Iloku.

Tekst i foto: Željko Garmaz

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu vinarije Petrač

Zajedničko promicanje zagorskih vinara na destinaciji, izvrstan je put boljoj prodaji vina i prepoznatljivosti vrhunske kvalitete zagorskih vinara. U subotu 12.6.2021., održan je Pjenušavi zagorski doručak u vinogradima vinarije Petrač, na Hršak Bregu u suradnji s...

Vinski grad je stigao u Zagreb!

Vinski grad po prvi put u Zagrebu! Poznati vinski festival Vinski grad konačno je stigao u Zagreb. Nakon dvanaest iznimno uspješnih izdanja ovog festivala po drugim gradovima u Hrvatskoj, u Zagrebu će se održati  u sljedećih10 dana u Parku dr. Franje Tuđmana. U...

Purger’s graševina za ljetni škropec il’ gemišt!

Purger's  Graševina  Zdjelarević 2019   Novi proizvod i novi brend Purger's predstavio je nedavno Davor Zdjelarević, vinar koji je svojim vinskim idejama i proizvodima -  uvijek ispred vremena u kojem živimo.  Najrasprostranjeniju i najpopularniju bijelu  sortu u...

Malvazija istarska Coronica 2020 – izražajna i posebna!

Malvazija istarska Coronica 2020, 13% Koliko posebne energije izlazi iz ovoga vina! Nova berba malvazije istarske velikoga vinara Morena Coronice je na tržištu.  I čini se kao da je svaka nova berba sve  bolja.  Vino je svježe, mineralno, ugodno, pitko – nezahtjevno,...

Dođite na prvi hrvatski zalazak i koncert u vinogradu!

TZ Meridiana Slavonica poziva na poseban događaj u vinogradu i na vikend uživanja u Stupničkim Dvorima     U vinogradima pred vinskim hotelom „Stupnički Dvori“ održat će se  19. lipnja 2021. po prvi put manifestacija „Zalazak u vinogradu“ u organizaciji...

Pin It on Pinterest

Share This