Pizza & pjenušac u podne u restoranu Rosetina!

U subotu, 22. svibnja u 12h restoranu Rosetina u održala se  neuobičajena enogastro radionica  projekta Abeceda finih zalogaja na slovo P: pizza & pjenušac,  kao jedan od promotivnih pjenušavih događaja Salona pjenušavih vina Zagreb, na kojem su se predstavili ponajbolji pjenušci Hrvatskog zagorja. 

Pizza i pjenušac za idealni subotnji ručak!   

 U subotu, 22. svibnja u 12h restoranu Rosetina u održala se  neuobičajena enogastro radionica  projekta Abeceda finih zalogaja na slovo P: pizza & pjenušac,  kao jedan od promotivnih pjenušavih događaja Salona pjenušavih vina Zagreb, na kojem su se predstavili ponajbolji pjenušci Hrvatskog zagorja. 

Radionicu je  vodila  prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb uz Ines Logožar, vlasnicu Rosetine, restorana unutar trgovačkog centra Fashion Outlet Roses.

Spoj „Pizza & pjenušac“  pokazao je sudionicima radionice da je za vrhunski užitak potrebno samo malo kreativnosti i volje –  te da se, nakon radionice, polaznici i sami mogu okušati u pjenušavim kombinacijama s pizzom.  Na jelovniku je bilo pet sljedova i sedam pjenušaca renomiranih zagorskih vinarija Vuglec, Petrač i Bolfan.

Nakon aperitivnog pjenušca  Vuglec extra brut  (cuvée više sorti – chardonnay,  belina, kraljevina, graševina, rajnski rizling i silvanac) i predstavljanja ponude Rosetine –  prvi slijed ponudio je najpoznatiju talijansku pizzu Margheritu uz novi ružičasti pjenušac vinarije Petrač BregH Rose.

Tom je prigodom i spomenuta priča o nastanku pizze  Margherite koja  u tri osnovna sastojka (ekstradjevičansko ulje, mozzarellu „di bufala“ i rajčice San Marzano) daje puno . Talijani kažu da je prva pizza nastala oko 1600. godine, tada je  bila začinjena tek češnjakom, masti i soli, a u 19.st dolazi do „povijesnog braka“ rajčice s mozzarellom kada u Napulju  pizza-majstor Raffaele Esposito spravlja pizzu za kraljicu Margheritu, ženu kralja Umberta I, u bojama talijanske zastave #verdebiancorosso.  Talijani uz Margheritu preporučuju rosé, pa je ova kombinacija bila svima privlačna i ukusna.

U drugom slijedu, uz  Zagorsku pizzu (rajčica, mozzarella, špek, ružmarin, ulje sa češnjakom)  spojen je odležani pjenušac vinarije Vuglec – Baronial brut  (na bazi chardonnaya s dodatkom graševine, zelenog silvanca i zagorskih belina), kompleksniji, jači, šampanjskih nijansi – Zagorska pizza mu je bila dobra pratnja.

Treći slijed bila je pizza s četiri vrste sira Quattro formaggi  (rajčica, mozzarela, parmezan, gorgonzola, gouda, maslinovo ulje, bosiljak) uz puni, zaokruženi i kremozni pjenušac Centurion Gold Bolfan, blanc de blancs.

Četvrti slijed podsjetio je na more  – klasična „morska“ pizza Frutti di mare (rajčica, mozzarella, plodovi mora, maslinovo ulje s češnjakom) spojena je s  Petračevim bijelim pjenušcem BregH blanc de blancs. Dobra, ukusna i fina kombinacija.

Peti slijed otvorila je Rozalia Vuglec, pjenušavo ružičasto vino od frankovke i crnog pinota – koja je okusom, mirisom i bojom pratila pizzu Rosetinu (rajčica, mozzarella, pršut, maslinovo ulje, svježa rikola, cherry rajčice, parmezan) ! Izvrsna kombinacija!

Šesti slijed su bili deserti – kreme od crne i bijele čokolade i „Rapsodija Rosetina“, tijesto pizze uz preljev od crne čokolade i Nutelle s jagodama i Jasminka, pjenušavo slatko vino nastalo u suradnji dviju vinarija Vuglec i Bodren. Vino je nastalo od  50% Chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca.  Odležava na kvascima približno 5 godina. Dodatkom ledenog vina Bodren kao ekspedicionog likera, ovaj pjenušac dobiva  medne i botritične note koje su pratile lijepo desert.

Iznenađenje za kraj  – prvi crveni zagorski,  ( i hrvatski crveni pjenušac od sorte cabernet sauvignon) iz 2010. godine koji  (više) nije na tržištu, nego samo u arhivi vinarije. Iako nije bio namijenjen dugom odležavanju, kao eksperiment vinarije, životni mu je vijek dug, prevladavaju „starije, tercijarne“ note,  ali i dalje ima dobru pitkost i postojane mjehuriće.

Sudionici radionice sudjelovali su u nagradnoj igri, u kojoj su trebali napisati haiku  s temom pjenušca i pizze, a dvoje najsretnijih je  nagrađeno –  ručkom za dvoje u Rosetini i pjenušavim vinima Vuglec.

Evo pobjedničkih stihova:

„U iskričavo jutro

Uživanje u osjetilima

Zagorska ljepota.“ (T.H.J.)

Degustacija se održala pod pokroviteljstvom Salona pjenušavih vina, uz vina Vuglec, Petrač i Bolfan te uz namirnice  tvrtke „Food Inovation“  za pizzu napoletanu.

  O ROSETINI   

Restoran Rosetina smješten je u Roses Fashion Outletu u Sv. Križu Začretju, prvom otvorenom outlet centru, a po uzoru na svjetske poznate outlet centre koji se prostiru diljem Austrije, Italije i Njemačke.  Rosetina nudi veliki izbor ukusnih jela čiju kvalitetu može zahvaliti savršenim izborom domaćih proizvoda sa susjednih OPG-ova.  U Rosetini ćete osjetiti  mirise i okuse domaće hrane i vrhunskih Vuglec i Petrač vina, u kojima ćete  uživati i poželjeti se opet vratiti  u restoran .

Rosetina – nova pizza fina!

Više na: www.rosetina.hr

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Gladiator – Kraljevski Cuvée 2019!

Gladiator, Kraljevski vinogradi 2019, 14%  Gladiator 2019 Punta Skala nova je etiketa iz zadarske vinarije Kraljevski vinogradi. Vino je vrlo uspješan spoj domaćega plavca maloga (50%) i svjetski poznatih sorti merlota(25%)  i syraha (25%).  Plavac mali daje mu...

En primeur Graševina vraća se u Esplanadu!

Nakon dvije godine pauze radi pandemije, u zagrebački hotel Esplanade vraća se  En Primeur Graševina, koji će se održati u srijedu, 1. veljače od 12 do 19. sati. En primeur je prvo javno kušanje novih graševina berbe 2022, a ujedno jedan je od najvažnijih godišnjih...

Dođite na večer Hilić vina u Zagrebu!

Upoznajte vina Hilić s Pelješca! Kapetan duge plovidbe Alen Hilić proša' je sva mora svijeta, kuša' najpoznatija svjetska vina, ali njegova, pelješka su mu - ipak najbolja. Kada ih kušate, shvatit ćete zašto! Oduševio nas je Dingač 2016, a sigurni smo da će i vas....

Najbolja vina Srbije u 2022!

Koja su najbolja vina Srbije 2022?  Prenosimo vam utiske urednika portala Vino.rs,  o svijetu vina u Srbiji 2022. godine i  liste najboljih crvenih i bijelih vina... Događaji na srpskoj vinskoj sceni u 2022. godini pokazali su da je došlo do konsolidacije postignutih...

Ivan Jug na putu prema svjetskom uspjehu!

  Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier jedinog zagrebačkog Michelinova restorana Noela, pobijedio je nedavno 3.put na  Sommelierskom prvenstvu Hrvatske, i time osigurao put prema svjetskom sommelierskom prvenstvu, potvrdivši istodobno titulu trenutno najboljeg...

Pin It on Pinterest

Share This