Pizza & pjenušac u podne u restoranu Rosetina!

U subotu, 22. svibnja u 12h restoranu Rosetina u održala se  neuobičajena enogastro radionica  projekta Abeceda finih zalogaja na slovo P: pizza & pjenušac,  kao jedan od promotivnih pjenušavih događaja Salona pjenušavih vina Zagreb, na kojem su se predstavili ponajbolji pjenušci Hrvatskog zagorja. 

Pizza i pjenušac za idealni subotnji ručak!   

 U subotu, 22. svibnja u 12h restoranu Rosetina u održala se  neuobičajena enogastro radionica  projekta Abeceda finih zalogaja na slovo P: pizza & pjenušac,  kao jedan od promotivnih pjenušavih događaja Salona pjenušavih vina Zagreb, na kojem su se predstavili ponajbolji pjenušci Hrvatskog zagorja. 

Radionicu je  vodila  prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb uz Ines Logožar, vlasnicu Rosetine, restorana unutar trgovačkog centra Fashion Outlet Roses.

Spoj „Pizza & pjenušac“  pokazao je sudionicima radionice da je za vrhunski užitak potrebno samo malo kreativnosti i volje –  te da se, nakon radionice, polaznici i sami mogu okušati u pjenušavim kombinacijama s pizzom.  Na jelovniku je bilo pet sljedova i sedam pjenušaca renomiranih zagorskih vinarija Vuglec, Petrač i Bolfan.

Nakon aperitivnog pjenušca  Vuglec extra brut  (cuvée više sorti – chardonnay,  belina, kraljevina, graševina, rajnski rizling i silvanac) i predstavljanja ponude Rosetine –  prvi slijed ponudio je najpoznatiju talijansku pizzu Margheritu uz novi ružičasti pjenušac vinarije Petrač BregH Rose.

Tom je prigodom i spomenuta priča o nastanku pizze  Margherite koja  u tri osnovna sastojka (ekstradjevičansko ulje, mozzarellu „di bufala“ i rajčice San Marzano) daje puno . Talijani kažu da je prva pizza nastala oko 1600. godine, tada je  bila začinjena tek češnjakom, masti i soli, a u 19.st dolazi do „povijesnog braka“ rajčice s mozzarellom kada u Napulju  pizza-majstor Raffaele Esposito spravlja pizzu za kraljicu Margheritu, ženu kralja Umberta I, u bojama talijanske zastave #verdebiancorosso.  Talijani uz Margheritu preporučuju rosé, pa je ova kombinacija bila svima privlačna i ukusna.

U drugom slijedu, uz  Zagorsku pizzu (rajčica, mozzarella, špek, ružmarin, ulje sa češnjakom)  spojen je odležani pjenušac vinarije Vuglec – Baronial brut  (na bazi chardonnaya s dodatkom graševine, zelenog silvanca i zagorskih belina), kompleksniji, jači, šampanjskih nijansi – Zagorska pizza mu je bila dobra pratnja.

Treći slijed bila je pizza s četiri vrste sira Quattro formaggi  (rajčica, mozzarela, parmezan, gorgonzola, gouda, maslinovo ulje, bosiljak) uz puni, zaokruženi i kremozni pjenušac Centurion Gold Bolfan, blanc de blancs.

Četvrti slijed podsjetio je na more  – klasična „morska“ pizza Frutti di mare (rajčica, mozzarella, plodovi mora, maslinovo ulje s češnjakom) spojena je s  Petračevim bijelim pjenušcem BregH blanc de blancs. Dobra, ukusna i fina kombinacija.

Peti slijed otvorila je Rozalia Vuglec, pjenušavo ružičasto vino od frankovke i crnog pinota – koja je okusom, mirisom i bojom pratila pizzu Rosetinu (rajčica, mozzarella, pršut, maslinovo ulje, svježa rikola, cherry rajčice, parmezan) ! Izvrsna kombinacija!

Šesti slijed su bili deserti – kreme od crne i bijele čokolade i „Rapsodija Rosetina“, tijesto pizze uz preljev od crne čokolade i Nutelle s jagodama i Jasminka, pjenušavo slatko vino nastalo u suradnji dviju vinarija Vuglec i Bodren. Vino je nastalo od  50% Chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca.  Odležava na kvascima približno 5 godina. Dodatkom ledenog vina Bodren kao ekspedicionog likera, ovaj pjenušac dobiva  medne i botritične note koje su pratile lijepo desert.

Iznenađenje za kraj  – prvi crveni zagorski,  ( i hrvatski crveni pjenušac od sorte cabernet sauvignon) iz 2010. godine koji  (više) nije na tržištu, nego samo u arhivi vinarije. Iako nije bio namijenjen dugom odležavanju, kao eksperiment vinarije, životni mu je vijek dug, prevladavaju „starije, tercijarne“ note,  ali i dalje ima dobru pitkost i postojane mjehuriće.

Sudionici radionice sudjelovali su u nagradnoj igri, u kojoj su trebali napisati haiku  s temom pjenušca i pizze, a dvoje najsretnijih je  nagrađeno –  ručkom za dvoje u Rosetini i pjenušavim vinima Vuglec.

Evo pobjedničkih stihova:

„U iskričavo jutro

Uživanje u osjetilima

Zagorska ljepota.“ (T.H.J.)

Degustacija se održala pod pokroviteljstvom Salona pjenušavih vina, uz vina Vuglec, Petrač i Bolfan te uz namirnice  tvrtke „Food Inovation“  za pizzu napoletanu.

  O ROSETINI   

Restoran Rosetina smješten je u Roses Fashion Outletu u Sv. Križu Začretju, prvom otvorenom outlet centru, a po uzoru na svjetske poznate outlet centre koji se prostiru diljem Austrije, Italije i Njemačke.  Rosetina nudi veliki izbor ukusnih jela čiju kvalitetu može zahvaliti savršenim izborom domaćih proizvoda sa susjednih OPG-ova.  U Rosetini ćete osjetiti  mirise i okuse domaće hrane i vrhunskih Vuglec i Petrač vina, u kojima ćete  uživati i poželjeti se opet vratiti  u restoran .

Rosetina – nova pizza fina!

Više na: www.rosetina.hr

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Vinske zvijezde 2024 #1- dva bijela i dva crna srebra!

Vinske zvijezde proslavile su desetu obljetnicu na svojem ocjenjivanju u zagrebačkom restoranu Vinodol. Tema prvog ocjenjivanja u 2024. godini bila je "ljubavna vina", odnosno vina koja bismo rado uživali uz romantičnu večeru na Valentinovo. Neka od vina isticala su...