Sivi Pinot Martin Albus 2020 – egzotičan i mineralan!

Sivi Pinot Martin Albus 2020, 13% Iz Orahovice su stigla nova vina, nove sorte i nove etikete. Pod brendom Martin Albus, koji označava položaje vinograda, hrvatskim se vinoljupcima nude vina koja se ističu bocom, etiketom i naravno – sadržajem. Martin Albus daje grožđe za četiri nove etikete – pinot sivi,…

Sivi Pinot Martin Albus 2020, 13%

Iz Orahovice su stigla nova vina, nove sorte i nove etikete. Pod brendom Martin Albus, koji označava položaje vinograda, hrvatskim se vinoljupcima nude vina koja se ističu bocom, etiketom i naravno – sadržajem. Martin Albus daje grožđe za četiri nove etikete – pinot sivi, sauvignon blanc, silvanac zeleni iz berbe 2020 i – frankovku 2017.

Iako široj publici najpoznatija po svojemu silvancu, Orahovica ovim novim etiketama nudi vrlo zanimljiv izbor sorti i vina, među kojima, od noviteta – posebno mjesto zauzima pinot sivi.  Tamnije žute boje, prelijepe aromatike, vino osvaja na prvi miris. Kompleksnost voćno-herbalnih mirisa (koštunjičavo i egzotično voće, marelica, breskva, marakuja, menta …) ovako mladoga vina već puno govori o njemu. U ustima je slasno, slankasto (mineralno), srednje trajno i jako pitko.  Iako ima 13% alkohola, oni su gotovo neosjetljivi. Vino će pratiti mnoga jela i zanimljive kombinacije, od egzotične azijske kuhinje do bijeloga mesa i bijele ribe uz začinjenije priloge.

Izbor imena nije slučajan, jer osim brendiranja dva posebna položaja  (Martina gdje se uzgajaju silvanac i frankovka i Albusa za sauvignon i sivi pinot), Martin (pl. Nagy) je ime lokalnoga vinogradara iz 19. st, koji je izgradio stari orahovički podrum godine 1894. Vino je to s pričom i s – karakterom koje će se svidjeti mnogim ljubiteljima ove francuske sorte, ali i onima koji prate Orahovicu i znaju da im je kvaliteta uvijek na prvom mjestu.

Iz ove linije, na tržištu su Silvanac zeleni Martin Albus 2020 (oko 5000 lit.), Sauvignon Martin Albus 2020 (2600 lit.) i Frankovka Martin Albus 2017 (4000 lit.)  i Sivi pinot Martin Albus ( oko 4000 lit.). Grožđe za sva vina bere se ručno, vinogradi su “single vineyard” s posebnim karakterom.

Zasada se vina kušati u nekim poznatim zagrebačkim restoranima poput Noela i il Seconda, te u Cheese baru. Uskoro će biti i u prodaji.

Više na: https://www.facebook.com/Martin-Albus-108214924840669/

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Upoznaj sortu – Scheurebe Weingut Wagner-Stempel

Upoznaj sortu  - Mein Name ist SCHEUREBE! Ljeto je doba opuštanja,  novih poznanstava, ugodnih druženja, kušanja novih vina. Novo poznanstvo, već na samom početku ljeta, moj Airbnb gost – Marcus, već je u prvoj poruci pri rezervaciji  najavio da i on nosi njemačka...

Krenimo na Wine & Bike Tour Erdut 2021!

Početkom berbi grožđa stiže nam Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav. Dionizijska je to manifestacija kojom se slavi vino,...

Hoćemo li uspjeti zaštititi prošek?

Europska komisija prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu Prošeka Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objavio je danas dobru vijest: "Primio sam sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog!...

Fina Enosophia vina u restoranu PapaMó!

U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici, uz prigodne zalogaje i mesnu podršku PIK-a, promovirana su tri vina iz linije Enosophia – pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge.

U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Pin It on Pinterest

Share This