Kušanje hvarskih vina u Zagrebu – u Trilogiji Fino&Vino!

NAJBOJE OD HVARA –  kušanje hvarskih vina u Zagrebu Nakon ovogodišnjeg  3.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde – ocjenjivanja vina otoka Hvara, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“. Organizatorica ove zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro…

NAJBOJE OD HVARA –  kušanje hvarskih vina u Zagrebu

Nakon ovogodišnjeg  3.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde – ocjenjivanja vina otoka Hvara, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“.

Organizatorica ove zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro poznaje hvarsko vinogorje, stoga je odabrala petnaestak najboljih vina iz svake kategorije ljetošnjeg ocjenjivanja.

Prije kušanja za publiku, i za predstavnike medija upriličeno je kušanje pobjednika po kategorijama – Bogdanjuše Carić 2020, Pošipa Tomić 2020 i Hvar Hills Plavca malog Pharos Maximvus 2013. Novinari su poželjeli kušati i jedan mlađi plavac, izabrali su vinariju Leše, s plavcem 2019,  koji ih je ugodno iznenadio i predvidjeli su mu sjajnu budućnost te vino Levant – bijeli cuvée nove hvarske vinarije Ventus  iz Vrisnika, spoj nekoliko sorti (bogdanuše, prča, trbljana i žilavke).

U nastavku degustacije, priređene za ljubitelje hvarskih vina, organizirano je ocjenjivanje u stilu profesionalaca. Vina su bila podijeljena na tri kategorije – u prvoj su bile bogdanuše, u drugoj ostala bijela vina otoka (prč, pošip, cuvéei ), a u trećoj plavci.

U kategoriji bogdanuša, od ponuđenih vina vinarija Pinjata, Carić, Matković, Pavičić, publici se najviše svidjela bogdanuša Pavičić, koja je prošle godine pobijedila, a ove godine bila među prve tri, u drugoj kategoriji kušala su se vina sorte prč vinarija Bell’IakovVujnović, cuvéei Levant i Forka, te pošipi Luviji i Tomić.

Najviše simpatija publike osvojio je Pošip Luviji.  Kod plavca maloga, pobjednik hvarskoga ocjenjivanja bio je najviše ocijenjen i kod zagrebačke publike – Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 .

I drugi plavci zaintrigrirali su publiku –  Oštro2019 vinarije Ventus, Plavac mali 2019 Leše, Plavac mali barrique Pavičić Selekcija 2019; Plavac Zlatan Otok 2016.  Prema reakcijama kušača, veće simpatije dobili su malo stariji, odležani plavci.

Uz svaku kategoriju vina restaurant Trilogija Fino&Vino pripremio je prateće zalogaje – sireve, nareske, pršut, na stolu je bilo fino hvarsko maslinovo ulje Ventus, a za kraj su poslužene i hvarske smokve s malo crne čokolade.

Iznenađenje večeri bila je zagrebačka pretpremijera knjige hvarskoga književnika Mikija BratanićaPriče iz konobe za starije. Bratanić je tijekom večeri pročitao tri priče i predstavio svoj projekt  “Priča o konobi”, osobno autorsko djelo u kojemu, raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini Dalmacije.

U sklopu tog projekta dosada je objavio još tri knjige na temu konobe: “Konoba”, Priča o konobi” te “Priče iz konobe za djecu “, edukativnu dječju slikovnicu. Dugogodišnji rad s ovom tematikom potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske da njegovu obiteljsku konobu u Vrisniku proglasi “Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.

O ocjenjivanju „3. Jelsa Summer  Wine tasting“:

U okviru Fešte vina, održano 3. ocjenjivanje vina otoka Hvara !

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet zlatnih pjenušaca!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u  restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...