Kušanje hvarskih vina u Zagrebu – u Trilogiji Fino&Vino!

NAJBOJE OD HVARA –  kušanje hvarskih vina u Zagrebu Nakon ovogodišnjeg  3.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde – ocjenjivanja vina otoka Hvara, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“. Organizatorica ove zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro…

NAJBOJE OD HVARA –  kušanje hvarskih vina u Zagrebu

Nakon ovogodišnjeg  3.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde – ocjenjivanja vina otoka Hvara, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“.

Organizatorica ove zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro poznaje hvarsko vinogorje, stoga je odabrala petnaestak najboljih vina iz svake kategorije ljetošnjeg ocjenjivanja.

Prije kušanja za publiku, i za predstavnike medija upriličeno je kušanje pobjednika po kategorijama – Bogdanjuše Carić 2020, Pošipa Tomić 2020 i Hvar Hills Plavca malog Pharos Maximvus 2013. Novinari su poželjeli kušati i jedan mlađi plavac, izabrali su vinariju Leše, s plavcem 2019,  koji ih je ugodno iznenadio i predvidjeli su mu sjajnu budućnost te vino Levant – bijeli cuvée nove hvarske vinarije Ventus  iz Vrisnika, spoj nekoliko sorti (bogdanuše, prča, trbljana i žilavke).

U nastavku degustacije, priređene za ljubitelje hvarskih vina, organizirano je ocjenjivanje u stilu profesionalaca. Vina su bila podijeljena na tri kategorije – u prvoj su bile bogdanuše, u drugoj ostala bijela vina otoka (prč, pošip, cuvéei ), a u trećoj plavci.

U kategoriji bogdanuša, od ponuđenih vina vinarija Pinjata, Carić, Matković, Pavičić, publici se najviše svidjela bogdanuša Pavičić, koja je prošle godine pobijedila, a ove godine bila među prve tri, u drugoj kategoriji kušala su se vina sorte prč vinarija Bell’IakovVujnović, cuvéei Levant i Forka, te pošipi Luviji i Tomić.

Najviše simpatija publike osvojio je Pošip Luviji.  Kod plavca maloga, pobjednik hvarskoga ocjenjivanja bio je najviše ocijenjen i kod zagrebačke publike – Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 .

I drugi plavci zaintrigrirali su publiku –  Oštro2019 vinarije Ventus, Plavac mali 2019 Leše, Plavac mali barrique Pavičić Selekcija 2019; Plavac Zlatan Otok 2016.  Prema reakcijama kušača, veće simpatije dobili su malo stariji, odležani plavci.

Uz svaku kategoriju vina restaurant Trilogija Fino&Vino pripremio je prateće zalogaje – sireve, nareske, pršut, na stolu je bilo fino hvarsko maslinovo ulje Ventus, a za kraj su poslužene i hvarske smokve s malo crne čokolade.

Iznenađenje večeri bila je zagrebačka pretpremijera knjige hvarskoga književnika Mikija BratanićaPriče iz konobe za starije. Bratanić je tijekom večeri pročitao tri priče i predstavio svoj projekt  “Priča o konobi”, osobno autorsko djelo u kojemu, raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini Dalmacije.

U sklopu tog projekta dosada je objavio još tri knjige na temu konobe: “Konoba”, Priča o konobi” te “Priče iz konobe za djecu “, edukativnu dječju slikovnicu. Dugogodišnji rad s ovom tematikom potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske da njegovu obiteljsku konobu u Vrisniku proglasi “Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.

O ocjenjivanju „3. Jelsa Summer  Wine tasting“:

U okviru Fešte vina, održano 3. ocjenjivanje vina otoka Hvara !

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Kućica Medveščak – urbana gastro destinacija na brdu iznad Zagreba!

Kućica Powered by Medveščak nalazi se na samome vrhu Medvednice, na lijevoj strani uspona prema televizijskom tornju, odnosno ispod same gornje stanice nove žičare. Riječ je o klupskom objektu Skijaškog kluba Medveščak, koji je već desetljećima mjesto okupljanja svih...

Stigao je Portugizac Selection 2021!

Portugizac nam je stigao Portugizac - prvo mlado vino koje nam stiže iz ovogodišnje berbe. Finih voćnih mirisa, crvene boje i vrlo pitko. Dolazi uglavnom s Plešivice, brda iznad Jastrebarskog. Tamo se vinogradi sorte portugizac prostiru na površini od 40 hektara, a...

Vinske omotnice: Od 388 prijavljenih, novaca tek za 44 vinarije?

Procjena je da je minimalni trošak prijave 25.000 kuna, a u slučaju projektiranja i više od 300.000 kuna. "Poljoprivrednici gube volju i financijske kapacitete za pripremu prijava na EU fondove, a u ovakvim situacijama i Agencija i Ministarstvo gube kredibilitet",...

Vinska radionica: Upoznaj hrvatska vinogorja –  ERDUT!

POZIVNICA NA VINSKU RADIONICU   WINE WEDNESDAY: Upoznaj hrvatska vinogorja -  ERDUT! srijeda,  20.10.2021 Trilogija Fino & vino, Kaptol 10,  u 19h Erdutsko vinogorje je obgrljeno Dunavom, a znamo da su mnoga poznata svjetska vinogorja u blizini rijeka. Ono...

Martin Albus Frankovka 2017 – vino za uživanje, ali i za čuvanje!

FRANKOVKA MARTIN ALBUS 2017, 13%  (Orahovica) Frankovka je nekada bila  rasprostranjena u cijeloj Habsburškoj Monarhiji, a danas se najviše uzgaja u Austriji, oko 3000 ha. U Hrvatskoj je ima u Slavoniji i Istri (gdje je zovu borgonja), ukupno cca 400 ha. Budući da je...

Pin It on Pinterest

Share This