Kušanje hvarskih vina u Zagrebu – u Trilogiji Fino&Vino!

NAJBOJE OD HVARA –  kušanje hvarskih vina u Zagrebu Nakon ovogodišnjeg  3.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde – ocjenjivanja vina otoka Hvara, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“. Organizatorica ove zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro…

NAJBOJE OD HVARA –  kušanje hvarskih vina u Zagrebu

Nakon ovogodišnjeg  3.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde – ocjenjivanja vina otoka Hvara, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“.

Organizatorica ove zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro poznaje hvarsko vinogorje, stoga je odabrala petnaestak najboljih vina iz svake kategorije ljetošnjeg ocjenjivanja.

Prije kušanja za publiku, i za predstavnike medija upriličeno je kušanje pobjednika po kategorijama – Bogdanjuše Carić 2020, Pošipa Tomić 2020 i Hvar Hills Plavca malog Pharos Maximvus 2013. Novinari su poželjeli kušati i jedan mlađi plavac, izabrali su vinariju Leše, s plavcem 2019,  koji ih je ugodno iznenadio i predvidjeli su mu sjajnu budućnost te vino Levant – bijeli cuvée nove hvarske vinarije Ventus  iz Vrisnika, spoj nekoliko sorti (bogdanuše, prča, trbljana i žilavke).

U nastavku degustacije, priređene za ljubitelje hvarskih vina, organizirano je ocjenjivanje u stilu profesionalaca. Vina su bila podijeljena na tri kategorije – u prvoj su bile bogdanuše, u drugoj ostala bijela vina otoka (prč, pošip, cuvéei ), a u trećoj plavci.

U kategoriji bogdanuša, od ponuđenih vina vinarija Pinjata, Carić, Matković, Pavičić, publici se najviše svidjela bogdanuša Pavičić, koja je prošle godine pobijedila, a ove godine bila među prve tri, u drugoj kategoriji kušala su se vina sorte prč vinarija Bell’IakovVujnović, cuvéei Levant i Forka, te pošipi Luviji i Tomić.

Najviše simpatija publike osvojio je Pošip Luviji.  Kod plavca maloga, pobjednik hvarskoga ocjenjivanja bio je najviše ocijenjen i kod zagrebačke publike – Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 .

I drugi plavci zaintrigrirali su publiku –  Oštro2019 vinarije Ventus, Plavac mali 2019 Leše, Plavac mali barrique Pavičić Selekcija 2019; Plavac Zlatan Otok 2016.  Prema reakcijama kušača, veće simpatije dobili su malo stariji, odležani plavci.

Uz svaku kategoriju vina restaurant Trilogija Fino&Vino pripremio je prateće zalogaje – sireve, nareske, pršut, na stolu je bilo fino hvarsko maslinovo ulje Ventus, a za kraj su poslužene i hvarske smokve s malo crne čokolade.

Iznenađenje večeri bila je zagrebačka pretpremijera knjige hvarskoga književnika Mikija BratanićaPriče iz konobe za starije. Bratanić je tijekom večeri pročitao tri priče i predstavio svoj projekt  “Priča o konobi”, osobno autorsko djelo u kojemu, raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini Dalmacije.

U sklopu tog projekta dosada je objavio još tri knjige na temu konobe: “Konoba”, Priča o konobi” te “Priče iz konobe za djecu “, edukativnu dječju slikovnicu. Dugogodišnji rad s ovom tematikom potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske da njegovu obiteljsku konobu u Vrisniku proglasi “Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.

O ocjenjivanju „3. Jelsa Summer  Wine tasting“:

U okviru Fešte vina, održano 3. ocjenjivanje vina otoka Hvara !

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Pozivnica na treći srijemski pjenušavi doručak!

Dođite ma 3.Pjenušavi doručak u Srijem!   3. Pjenušavi doručak u vinogradu u Srijemu, na položaju Radoš, u vinariji Papak! Kada? Subota, 02.07.2022. od 10-14h Gdje? Vina Papak Ilok (Radoš 51, Ilok) Ulaz na event je 100,00kn po osobi. Događaj je otvoren za javnost...

Vinska radionica ružičastih vina, srijeda 29.6. – Trilogija Fino&Vino!

Ružičasta vinska radionica - ususret dugom, toplom ljetu - La Soirée Rosé U srijedu, 29.6. prof Marija Vukelić predstavit će vam 15 različitih ružičastih vina iiz Hrvatske i svijeta, na posebnom kušanju naslijepo. Tijekom kušanja saznat ćete kako se proizvode...

Matarouge rosé 2021 Enosophia stiže iz Feričanaca!

Matarouge 2021, 12,5%,.Enosophia  (frankovka, pinot crni) - 50,50 kn, (web prodaja) “Veselo, privlačno, tamnije ružičaste boje, s mirisom trešnje, mineralno, pitko, …” -  sve su to komplimenti koje je rosé Matarouge Enosophia iz Feričanaca dobio na nedavnom...

Uspješno održan 3. JELSA WINE, OLIVE AND HERITAGE FESTIVAL!

Jelsa ponovno privukla posjetitelje željne autohtonih doživljaja, terroirskih vina i mirisa lavande i smilja Ususret ljetu i ove je godine Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom „3. Wine, olive & heritage festival“ pokazala autohtone vrijednosti otoka...

Bogdanjuša Carić 2021 najavljuje dugo, toplo ljeto!

Bogdanjuša Carić 2021 - lagani uvod u dugo, toplo ljeto ... Bogdanuša (lokalno: bogdanjuša) je izvorna hrvatska sorta, podrijetlom iz hvarskoga sela Vrbanj pa je često zovu i vrbanjka. Daje lagana, nježna vina, citrusna i osvježavajuća stoga se s pravom može nazvati...

Pin It on Pinterest

Share This