Crveno i crno 2018 – sjajan cuvée iz vinarije Miklaužić!

Inspirirao je naziv vina i podsjetio na velikog Stendhala i doba studiranja, … i vas će, vjerujem, inspirirati, potaknuti na razmišljanje i guštanje … CRVENO I CRNO CUVÉE 2018, MIKLAUŽIĆ VINA, POPOVAČA  Crveno i crno, naziv je vina koji podsjeća (barem nas frankofone) na poznati istoimeni Stendhalov roman “Le Rouge…

Inspirirao je naziv vina i podsjetio na velikog Stendhala i doba studiranja, … i vas će, vjerujem, inspirirati, potaknuti na razmišljanje i guštanje …

CRVENO I CRNO CUVÉE 2018, MIKLAUŽIĆ VINA, POPOVAČA 

Crveno i crno, naziv je vina koji podsjeća (barem nas frankofone) na poznati istoimeni Stendhalov roman “Le Rouge et le Noir », jedan od najčitanijih francuskih romana svih vremena, pun antiteza i psiholoških elemenata, izašao u doba romantizma, a sadržajem već u realizmu. Glavni lik romana je Julien Sorel, a djelo je “bildungsroman” – prati njegovo odrastanje i životni put. Stendhal je naglašavao da piše tek za “malobrojne sretnike među svojim suvremenicima, ali poglavito za naraštaje koji će tek doći”.

I za ovo vino bi se moglo reći da će ga kušati samo malobrojni sretnici s obzirom na mali broj numeriranih boca (2000). Na mojoj boci je bio broj 167, a u njoj sadržaj doista osebujan i zanimljiv, koji će se moći pratiti godinama, pa se i tu može povući paralela “bildungsromana”, samo ga primijenimo na vino kojemu ćemo pratiti put odležavanja u boci. U sadašnjoj mladoj etapi vino je tamne rubinsko crvene boje, kristalno čisto, finih voćnih mirisa tamnog bobičastog voća – kupine, borovnice, aronije i višnje. Javlja se i miris tamne čokolade podsjeća malo i na pralinu griotte. Na nepcu je voćno, pomalo pikantno, sočno, srednje trajnosti.

O položaju vinograda

U vinariji naglašavaju da je položaj  vinograda «Paljevine» pomalo atipična za crne sorte, a u ovoj su berbi merlot pustili da dobro sazre na trsu i u vinifikaciji ga pomiješali s crnim pinotom koji je preostao od proizvodnje pjenušca.

Obje sorte su se zajedno vinificirale te odležale u barrique bačvama, a nakon godinu dana stigle do boca zapečaćenih voskom. Naziv vina igra je riječi, kaže mi vinar Marko, jer se za vino od crnog grožđa u nas može reći da je crveno (kao u većini drugih stranih jezika) ali i crno (kako se nekada najčešće govorilo u nas), pa je to doista spoj crvenog i crnog – pravi cuvée!

O vinariji

Vinarija Miklaužić postoji službeno od 2001.godine, pod vodstvom vinara i vinogradara Marka Miklaužića, a nastavlja se na dugu vinarsku i vinogradarsku obiteljsku tradiciju koja se bavi lozom na pitomim obroncima Moslavačke gore već četvrtu generaciju. Prije Marka, posao je vodio njegov otac, ugledni moslavački vinogradar i vinar Lujo Miklaužić (po kojemu je nazvana i Udruga vinogradara i voćara Moslavine). Danas vinarija obrađuje 25 hektara vinograda prema ekološkim principima zaštite i obrade, a od toga 17ha prerađuje u vino. Glavna sorta u vinogradima je izvorni moslavački škrlet (“ovnek”), a ostalo čine poznate međunarodne sorte (chardonnay, bijeli i crni pinot, frankovka, merlot i muškati.

Lovro Miklaužić

Glavni u podrumu je Markov sin, Lovro Miklaužić, koji je završio studij Agronomije u Zagrebu i u Americi specijalizirao proizvodnju crnih vina. Vinarija Miklaužić za svoja je vina dobila brojna hrvatska i međunarodna priznanja. Uz ostalo, Škrlet 2011. osvojio je srebro Londonu na IWC-u 2012, a isto vino na Dalmatia Wine Expo u Makarskoj – zlato. Recentne nagrade bile su brončane na Decanteru 2021. i 2022.

Kako ga piti?

Polako i oprezno! Toplo je i alkoholno, vrlo moćno vino!  Obavezno uz hranu, poslužiti na (idealnoj) temperaturi od 16-18 C, a dobro ga je i dekantirati 2-3 sata!

Uz ljetni zalogaj?

Za brzi ljetni zalogaj predlažem pikantni sir provolone s divljim kupinama i domaćim pekmezom od aronije. Volite li konkretna jela – specite tunu na žaru, ako ste na moru, a ako ste na kontinentu, idealan je biftek na žaru (krvavi ili srednje pečen).

Za sladokusce – napravite kolačić na bazi crne čokolada s pekmezom od borovnica ili aronije. Ovo vino traži hranu, zbog svojeg moćnog tijela, pa ga nemojte piti bez konkretne pratnje!

Crtica o sortama …

Merlot je francuska sorta, a naziv joj dolazi od deminutiva merle što na francuskom znači mala ptica kos, a povezan je s crnom bojom bobica ovog grožđa. Najzastupljeniji je u vinogradima francuske regije Bordeaux, za čiji se istoimeni cuvée počelo koristiti potkraj 18. stoljeća. Od tada pa do danas merlot je postao najpopularnije francusko vino, i dalje najzastupljenije u vinogradima Bordeauxa uz cabernet sauvignon, cabernet franc i malbec, ali ga danas ima u cijelomu svijetu. Vino merlot poznato je kao mekano, zrelo i elegantno crno vino koje se preporučuje svima koji tek ulaze u svijet vina.  Crni pinot je najelegantnija crna sorta, od koje se rade poznata i vrlo cijenjena vina iz Burgundije, a služi i kao osnova za šampanjce, pa tako i za druga pjenušava vina diljem svijeta. Nježnije je boje, ali profinjenog okuse te velikoga potencijala za starenje.

Što je cuvée?

(La) Cuvée [čitaj: küve] je francuski vinski pojam koja dolaze od druge francuske riječi “la cuve” [čitaj: la küv] (tank, rezervoar) a najčešće znači sljubljivanje više različitih sorti u jednome vinu ili spajanje grožđa iste sorte s više različitih položaja. Najčešće se upotrebljava i opisuje ne etiketama šampanjaca, ali se koristi i za mirna vina. Budući da je (la) Cuvée imenica ženskoga roda, ako se nazivlje preuzima iz francuskoga, uz nju treba stajati i pridjev ženskoga roda, pa je pravilno pisati La Grande Cuvée (veliki cuvée); la Cuvée Blanche (bijeli); la Cuvée Noire (crni) i slično.

Gdje ga kupiti?  Zasada samo u vinariji Miklaužić.

Adresa vinarije:
Vinarija Miklaužić, Trnajec 202, 44317 Popovača
Telefon: 044 670 450 /Mob : 098 262439
E -mail: miklauzicmarko3@gmail.com
Web stranica: Vinarija Miklauzic.hr

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Gladiator – Kraljevski Cuvée 2019!

Gladiator, Kraljevski vinogradi 2019, 14%  Gladiator 2019 Punta Skala nova je etiketa iz zadarske vinarije Kraljevski vinogradi. Vino je vrlo uspješan spoj domaćega plavca maloga (50%) i svjetski poznatih sorti merlota(25%)  i syraha (25%).  Plavac mali daje mu...

En primeur Graševina vraća se u Esplanadu!

Nakon dvije godine pauze radi pandemije, u zagrebački hotel Esplanade vraća se  En Primeur Graševina, koji će se održati u srijedu, 1. veljače od 12 do 19. sati. En primeur je prvo javno kušanje novih graševina berbe 2022, a ujedno jedan je od najvažnijih godišnjih...

Dođite na večer Hilić vina u Zagrebu!

Upoznajte vina Hilić s Pelješca! Kapetan duge plovidbe Alen Hilić proša' je sva mora svijeta, kuša' najpoznatija svjetska vina, ali njegova, pelješka su mu - ipak najbolja. Kada ih kušate, shvatit ćete zašto! Oduševio nas je Dingač 2016, a sigurni smo da će i vas....

Najbolja vina Srbije u 2022!

Koja su najbolja vina Srbije 2022?  Prenosimo vam utiske urednika portala Vino.rs,  o svijetu vina u Srbiji 2022. godine i  liste najboljih crvenih i bijelih vina... Događaji na srpskoj vinskoj sceni u 2022. godini pokazali su da je došlo do konsolidacije postignutih...

Ivan Jug na putu prema svjetskom uspjehu!

  Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier jedinog zagrebačkog Michelinova restorana Noela, pobijedio je nedavno 3.put na  Sommelierskom prvenstvu Hrvatske, i time osigurao put prema svjetskom sommelierskom prvenstvu, potvrdivši istodobno titulu trenutno najboljeg...

Pin It on Pinterest

Share This