WINE ME UP – smotra odabranih vina regije!

Sada već tradicionalni vinski festival & happening Wine Me Up u vinariji Jungić nedaleko od Banje Luke osvijetlio je,  brzi rast vinske kulture u Bosni i Hercegovini. Ovu ijepu vinsku priču s početka ljeta prezentira nam Nenad Basarić s portala Vino.rs. Ovo stvarno nismo očekivali! Podigni me vinom, tako bi…

Sada već tradicionalni vinski festival & happening Wine Me Up u vinariji Jungić nedaleko od Banje Luke osvijetlio je,  brzi rast vinske kulture u Bosni i Hercegovini. Ovu ijepu vinsku priču s početka ljeta prezentira nam Nenad Basarić s portala Vino.rs.

Ovo stvarno nismo očekivali! Podigni me vinom, tako bi najradije preveli naziv manifestacije Wine Me Up koja je nakon svega viđenog i kušanog uzbudila sva osjetila prisutnih. I to doslovno. Jer organizatori i domaćini okupili su na jednom mjestu četrdesetak vinarija od Sjeverne Makedonije do Slovenije, gotovo kompletnu sortnu vinsku kartu ukrašenu bocama i pojačanu moldavskim vinima. I očito sjajna ekipa ljubitelja vina. No, krenimo od ulaza u vinograde Jungić

Noviteti, ekskluzivnosti, u širokom rasponu od konvencionalnih do sirovih organskih vina iz amfora, oduševili su vinsku publiku koja je bila posebno raspoložena i pripremljena za vrhunsku zabavu na jednom od brežuljaka Markovca kod Čelinca.

Savršenstvo vinograda u panorami šuma i proplanaka i vjetrom koji neprestano kvari frizure nasmijanih ljepotica na ulazu koje bez riječi nude čaše za vino. Dojam dodatno pojačava široka paleta vina Jungić koja su dostupna u bačvama i gdje nas dočekuje osmijeh vinara Željka Jungića.U savršenom ambijentu i savršeno odabranom terminu, dok sunce polako klizi prema zapadu, kušaonica vinarije kao spoj više cjelina gdje otvorene staklene stijene otkrivaju valovite zelene krajolike i vinovu lozu u svom punom sjaju.

Savršeno odjevene i dobro raspoložene dame, maestralno poziraju pred kamerama, da bi se sat kasnije upustile u ozbiljne rasprave o vinima. Gospoda, također u punom sjaju, lete od štandova do štandova na kojima je najviše srpskih vinarija, trenutno u samom vrhu interesa: Deurić, Erdevik, Chichateau

Velik broj praznih kartona Šćureka već sat-dva nakon starta odaje posebnu pozornost posvećenu slovenskom vinskom magu, dok s druge strane urlanje oduševljenja kušanjem najboljeg vina Balkana Bela Voda belo 2021 Tikveš. Châteaux & Domaines, ne prestaje. Ali i druga, brojna tikveška vina, kao što interes za jednako široku ponudu Plantaža i Starog podruma ne gubi na intenzitetu.

Kao najznačajniji predstavljeni crni novitet navodimo Breg Merlot 2019 Doja, vino koje se tek pojavilo na tržištu Srbije. Nefiltriran, nakon dvije godine odležavanja u drvu, raskošnih kiselina, finog tijela i tanina pokazuje potencijal koji će tek za pet godina nazrijeti konačnu točku razvoja u budućnosti. Za ljubitelje povijesti u vinu tu je remek-djelo sorte rajnski rizling iz berbe 2013. Naravno, vinarija Budimir i poznato vino Margus Margi s kaleidoskopom tercijara na nosu.

Bijela, vrlo osvježavajuća vina oštrih, ali uglavnom sočnih kiselina, pokazuju zamišljeni smjer vinara u vrućini ovog ljeta. Geronimo Erdevik pea je nešto novo, ali se sa zadovoljstvom prepoznaje, dok prava pomama vlada za sjajem novog tamjana Bellucci 2021. A za one koji imaju beskrajno dugu završnicu, pravi odgovor je u bočici drugog noviteta. , Nopi Djogri, vino od sorte pinot sivi (kao Šatrovac i etiketa) iz iste vinarije.

Brzo isprobavamo impresivni Urban Rose Deurić kojeg više gotovo i nema u prodaji, dok je Traminac 2020, u kojem jake kiseline podupiru bedem specifičnih i ne prejakih aroma, ovdje po nemaloj vrućini pravi hit. Završavamo gutljajima vina Sjeverne Morave, nakon čega pozornost privlači veliki natpis Morava 2020 na etiketi mlade banjalučke vinarije Crveni Brijeg. Otkud on u Banjoj Luci, pitamo vlasnika Bobana Kovačića?

„Vinograd na Crvenici je već četvrtu godinu, a moravu iz prve berbe poslali smo u Beč na AWC i osvojili srebro. Bio je to i najbolje ocijenjeni moral tog natjecanja.“

Vinarija, specifična po neobičnim sortama, nalazi se samo šest kilometara od centra Banje Luke, a braća i suvlasnici Bojan Kovačić, kao inženjer agronomije, i tehnolog Nebojša Milovanović, koji studira enologiju u Novom Sadu, rade sve. posao vezan uz vinograd i vino. Imaju neobične kupaže, Safikada sadrži sorte rajnski rizling, sauvignon blanc i njemačku sortu brunner koju su uvezli iz Freiburga i već su stavili na listu sorti u BiH, baš kao i grožđe Muscaris. Kupaža roséa uključuje Merlot i sortu Prior, dok cabernet i merlot čine mješavinu Castell Nostro.

I vino od sorte Grk stiglo je da oduševi prisutne. Vinarija Nuić predstavila je, uz ostala vina, tek drugu berbu ove pretežno dalmatinske sorte. Vino je vrlo karakterno, specifično, strukturno, a Vlatko Nuić tvrdi da brzo napreduje kako ekološki tretiran vinograd sazrijeva.

„Ovaj Grk 2021 dolazi iz vinograda starog pet godina. Sve se bolje prilagođava hercegovačkoj klimi i ove će godine ići u Mundus Vini“ – kaže, a uživamo i u Nuić Žilavki.

I dok se na sve strane šuška o izuzetnim crvenim etiketama u luksuznim bocama vinarije Milas iz Ljubuškog, mi krećemo u ispitivanje zelenkasto žilavog vina iz berbe 2019., prekrasno je bijelo vino, vrlo herbalno i mineralno.

Molbu da konačno probaju crvene etikete prekida grmljavina u blizini i jak pljusak. Iako je festival u zatvorenom prostoru, naleti vjetra i kiše kupaju ljude koji se guraju prema unutrašnjosti. Veliki broj prisutnih, vjerojatno između dvije i tri stotine, sada je jedna velika sretna i uzbuđena, intimna grupa, čije granice svojim tijelima štite vinari postavljeni uz prozore. Raspoloženje u kojem je gotovo nemoguće izbjeći čak i slučajno kuckanje čašama doživljava svoj vrhunac uz prskanje, a postaje jasno da će Wine Me Up 2022. biti zapamćen po vodi, i to na dva načina.

Prvo, rijetki su slučajevi kada se na sličnim događanjima može dobiti pitka voda, dok je ovdje ogroman hladnjak pun hladnih boca dostupan i besplatan cijelo vrijeme, što mora postati obrazac za daleko poznatija događanja. S druge strane, naleti kiše unijeli su dodatni adrenalin u već postojeće raspoloženje izazvano dobrim vinima i presretnim posjetiteljima.

Odlična vijest za ljubitelje vina s manje intervencija, a kada doznajemo da slično mišljenje vlada i među njezinim prijateljima koji gotovo uopće ne izlaze s male terase iako kiša tek sada jenjava, shvaćamo to kao ozbiljan pomak u shvaćanju naviše. kulture vina na ovim prostorima.

Todorovićeva su vina zaista zanimljiva, ali dragulja ima posvuda. Uz Patkov Podrum iz Krčedina raširila se i prnjavorska vinarija Fazan. Vina s četiri hektara su organska, u svom portfelju već imaju Decanterovo zlato i srebro, a gospođa Nada Harijan, koja ih zastupa, ima višegodišnje iskustvo, ali i puno znanja o tim vinima. Uostalom, vlasnica vinarije je njezina kći Oksana Sadzik, stomatolog-kirurg u Njemačkoj. Imanje staro 120 godina utemeljio je Nadin djed Ciprijan po dolasku iz Ukrajine, a Nada je svoj dio dobila nasljedstvom i odmah ga odlučila ostaviti svojoj kćeri u miraz.

Fazan Salsa 2018 je lijep spoj 60% pinota bijelog, chardonnaya i rajnskog rizlinga, dok sorta rizling iz berbe 2019. ima fenomenalno visoke kiseline. Pitko, lagano, nije opterećujuće. Riječ je o osvježavajućem roséu od frankfurtera i crnog pinota, dok mješavina crnog burgundca i shiraza nosi neobičan naziv Zašto ne?

– Kad je zet napravio tu kupažu koju nitko ne radi i odnio je u Francusku prijateljima vinarima na kušanje, kad su je kušali rekli su: Zašto ne?

Vino je lagano, jako podsjeća na pinot noir, ali ima neku čudnu strast u sebi. Vinogradi se polako šire dok Christian dva puta mjesečno leti između Basela i Banje Luke, a svekrva Nada brine da se o vinariji čuje i daleko izvan Francuske.

Kiša je odavno prestala, sunce zadnjim zrakama suši mokra leđa vinara, a cijela priča ide prema sretnom kraju. Ima još puno dobrih vinarija, osvježavajućeg vina poput crnog pinota roséa hrvatske vinarije Krešić. Tu i tamo ostane pokoji komad odličnih sireva ovoga kraja, tek toliko da probate barem još jedno vino, a opet da čujete još jednu vinsku priču.

Često se pitamo kuda ovaj svijet ide? Pa ova vinska cesta je jedan od najljepših smjerova.|

 

Tekst: Nenad Basarić / Vino.rs                                                                                                                     Fotografije: Slobodan Vidović

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Pivovara Medvedgrad proslavila 30 godina!

Tri desetljeća finih lagera i tradicije Pivovare Medvedgrad na hrvatskoj craft sceni!  U pivovari Medvedgrad  svečano je obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković -...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...