Graševina je svima izazov, jer – ona je sorta koja može sve!

Graševina je prva dama naših vinograda, a na kušanju naslijepo otkriva se sva raskoš te najpopularnije hrvatske sorte ! Graševina je bila tema nedavne degustacije u restoranu „Trilogija Fino i vino“, na Kaptolu 10,  u kojemu se na „vinskim srijedama“ kuša, uči i sljubljuju vina s hranom. Voditeljica projekta je…

Graševina je prva dama naših vinograda, a na kušanju naslijepo otkriva se sva raskoš te najpopularnije hrvatske sorte !

Graševina je bila tema nedavne degustacije u restoranu Trilogija Fino i vino, na Kaptolu 10,  u kojemu se na „vinskim srijedama“ kuša, uči i sljubljuju vina s hranom. Voditeljica projekta je Marija Vukelić, vlasnik restorana je sommelier i zaljubljenik u vina Krešimir Šesnić, a kuhar Marin Galinac vješto prati ritam vina i uvijek ugodno iznenadi goste jednostavnim, a ukusnim zalogajima.

 

Graševina je svima izazov i ponovno otkriće, jer – ona je sorta koja može sve! Od pjenušavih vina, preko mladih i odležanih, do predikata. Izbor za prvu degustaciju s graševinama (najavljene su još dvije) nije bilo lak, pa je najbolji ključ bila kombinacija poznatih i manje poznatih vinarija. Vina su servirana u parovima, a polaznici su, kušajući « naslijepo“  prepoznavali arome, note, okuse, pogađali vinogorja i terroire.

***

Za početak su servirani pjenušci, prvi napravljen charmat metodom, Today Blanc vinarije Enosophia, lagan i veseo, citrusne svježine, pravi aperitiv. Slijedio ga je kompleksniji Jazz, vinarije Josipović, kombinacija graševine i malo rajnskog rizlinga, ugodnoga mirisa na brioš, sitnih, postojanih mjehurića. Uz pjenušce servirani su slanci najstarije zagrebačke pekarnice Trajković, iz obližnje Nove Vesi.

Svježa vina iz 2022. bila su erdutska, vinarija Antunović i Brzica. Na njima se doista moglo naučiti kakve su bazne  arome graševine –  zelena jabuka je dominirala, a oba vina pokazala su mineralnost i pitkost.

Iz 2021. servirano je čak sedam vina, uz koja je kuhar Marin servirao ukusnoga dimljenoga šarana iz Orahovice,

u sredini degustacije su se grickali domaći čvarci, a pri kraju fino pečeno carsko meso.

***

Predstavnici 21. godišta bile su vinarija Papak iz Iloka, Orahovica iz Orahovice, Kalazić iz Baranje, Stanić iz Slavonskoga Broda,  Trs No.5 iz Enosophie (Feričanaca ), Petrač iz Zagorja i Adžić iz Kutjeva.

Srijemska graševina vinarije Papak pokazala je uz voćne i nešto cvjetnih nota; Orahovica uz zelenu jabuku mirisala je na bijelo cvijeće i medaste tonove; baranjska graševina Kalazić uz jabuku nudila je mirise vinogradarske breskve i ugodnu gorčinu na završetku; brodsko vinogorje predstavila je graševina Stanić intenzivnijim voćnim mirisima i izraženom sortnom gorčinom. Feričanski Trs. No 5 dopao se mnogima zbog živahne voćnosti, a Petračeva graševina je pokazao da je i Zagorje dobro vinogorje za svježe i citrusne graševine. Prvi predstavnik Kutjeva bila je graševina Adžić Hrnjevac sa slatkastim, zavodljivim nijansama, koja je došla s tog posebnoga i cijenjenoga položaja Hrnjevac…  Od vina iz 2021. najviše simpatija dobile su vinarije Enosophia i Orahovica, vina su odisala svježinom i lakoćom ispijanja, što je možda i „plod“ nove energije i znanja mladih enoloških snaga koje su odnedavno u stvaralačkom timu obiju vinarija.

***

Iz 2020. došla je graševina Perak s vinograda na Mitrovcu, raskošna i kompleksna, kako i dolikuje tom poznatom kutjevačkom položaju;  a njezin par je bila graševina iz Srbije, Grašac 26a vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca;  intenzivnih mirisa žute breskve, jabuke, uz začinske note vanilije koje otkrivaju odležavanje u drvetu, što se gostima baš svidjelo (neki su čak prepoznali srijemsko vinogorje !).

Još odležanija i  kompleksnija; pritom elegantna, ženstvena i pokazala se Graševina Tradition 2017 vinarije Antunović, otkrivajući suptilnost ženske mašte i kreativnosti njezine autorice, vinarke Jasne Antunović.

Zanimljiva barikirana graševina došla je i iz Međimurja, istoga godišta, vinarije Tomšić koja je nedavno osvojila zlatne 4 zvjezdice na ocjenjivanju Vinske zvijezde  ” Jesen u čaši “.

Klasik je došao iz Baranje –  Enjingi  Graševina 2015, vino prepoznatljivog stila, bogato i snažno na mirisu i okusu, s aromama zrelih jabuka i krušaka, bijelog cvijeća i meda, uz užitnu kiselinu i mineralnost. Kompleksno vino dugog završetka. Uz kompleksnija vina poslužen je i domaći slavonski kulen, poklon Ive Brzice, iz erdutske vinarije Brzica.

Još jedna nagrađivana i posebna, pri samom kraju bila je Graševina Papak IBPB (izborna berba prosušenih bobica) iz 2015. Ovo predikatno slatko vino dobiveno je od grožđa ubranog  koncem studenog 2015. godine kada je bilo u prosušenom stanju i zaraženo plemenitom plijesni. U mirisu dominiraju predikatne note, u okusu slatko, puno, kremozno, ali ugodnih kiselina što vino održava svježim unatoč slatkoći.

Za sam kraj –  još jedan predikat:  Josić IBPB Superior 2009. Mednih, orašastih nota sušenoga voća, poslužena je uz desert – domaću orahnjaču ili talijanske kolačiće s pistacijom

***

Zanimljiva radionica mnogima je otvorila neke nove vidike za graševinu, pa se svi raduju nastavku radionice  (Graševine  – 2.dio)  početkom nove 2023. godine. Dodatna atrakcija ovih radionica su nagradne butelje vina za one koji prepoznaju (ili pogode) terroire ili vinare –  ovaj put čak su 4 boce poklonjene  – darove su sponzorirale vinarije Stanić is Slavonskog Broda, i Brzica iz Erduta.

Pratite  obavijesti na Facebook stranici  Abeceda finih Zalogaja – i sudjelujte na edukativnim vinskim degustacijama.

***

***

Info: https://web.facebook.com/abecedafinihzalogaja

Mail: marijavukeliczg@gmail.com

Foto : Julio Frangen

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Gladiator – Kraljevski Cuvée 2019!

Gladiator, Kraljevski vinogradi 2019, 14%  Gladiator 2019 Punta Skala nova je etiketa iz zadarske vinarije Kraljevski vinogradi. Vino je vrlo uspješan spoj domaćega plavca maloga (50%) i svjetski poznatih sorti merlota(25%)  i syraha (25%).  Plavac mali daje mu...

En primeur Graševina vraća se u Esplanadu!

Nakon dvije godine pauze radi pandemije, u zagrebački hotel Esplanade vraća se  En Primeur Graševina, koji će se održati u srijedu, 1. veljače od 12 do 19. sati. En primeur je prvo javno kušanje novih graševina berbe 2022, a ujedno jedan je od najvažnijih godišnjih...

Dođite na večer Hilić vina u Zagrebu!

Upoznajte vina Hilić s Pelješca! Kapetan duge plovidbe Alen Hilić proša' je sva mora svijeta, kuša' najpoznatija svjetska vina, ali njegova, pelješka su mu - ipak najbolja. Kada ih kušate, shvatit ćete zašto! Oduševio nas je Dingač 2016, a sigurni smo da će i vas....

Najbolja vina Srbije u 2022!

Koja su najbolja vina Srbije 2022?  Prenosimo vam utiske urednika portala Vino.rs,  o svijetu vina u Srbiji 2022. godine i  liste najboljih crvenih i bijelih vina... Događaji na srpskoj vinskoj sceni u 2022. godini pokazali su da je došlo do konsolidacije postignutih...

Ivan Jug na putu prema svjetskom uspjehu!

  Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier jedinog zagrebačkog Michelinova restorana Noela, pobijedio je nedavno 3.put na  Sommelierskom prvenstvu Hrvatske, i time osigurao put prema svjetskom sommelierskom prvenstvu, potvrdivši istodobno titulu trenutno najboljeg...

Pin It on Pinterest

Share This