WineOS u Osijeku od 13. – 14. siječnja 2023.!

Osmo izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održat će se, već uobičajeno, na samom početku godine, točnije 13. i 14. siječnja 2023. u dvorani Gradski vrt.  Premda je i prethodnih godina zanimanje izlagača bilo veliko, ovaj put potražnja za izlagačkim mjestima nadmašila je očekivanja. Ljubitelji vina i…

Osmo izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održat će se, već uobičajeno, na samom početku godine, točnije 13. i 14. siječnja 2023. u dvorani Gradski vrt.  Premda je i prethodnih godina zanimanje izlagača bilo veliko, ovaj put potražnja za izlagačkim mjestima nadmašila je očekivanja.

Ljubitelji vina i delicija polovinom siječnja će moći uživati u vinima i delicijama istoka Hrvatske te brojnih gostiju iz drugih hrvatskih regija i inozemstva na 1.900 četvornih metara izložbenog prostora. I ovaj put za goste je pripremljeno više od 90 izlagačkih mjesta, a na njima će se predstaviti preko 110 proizvođača vina i delicija.

Naglasak je, kao i uvijek na lokalnim vinarima, odnosno onima koji proizvode u vinogorjima Slavonije i Podunavlja. Osim njih posjetitelje očekuju i brojni gosti iz drugih hrvatskih regija. Neki od njih već su ranije nastupili na WineOS-u, a neki će se po prvi put predstaviti osječkoj publici.

Od gostiju iz Hrvatske posebno izdvajamo vinare iz Istre, koji će doći u većem broju nego do sada. Ponovno će se predstaviti proizvođači s Kvarnera, a uz sada već tradicionalne goste iz Moslavine nastupit će i članovi udruge Bregovita Hrvatska. Kada su u pitanju inozemni gosti, ponovno nas očekuje velik broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, a niti ovaj WineOS neće proći bez vinara iz Mađarske. Također dolaze i brojni izlagači iz susjedne Srbije, a u dosad najbrojnijoj postavi stižu proizvođači s Fruške gore.

***

Ponovno će posjetiteljima biti ponuđeni brojni zanimljivi sadržaji. Jedan od najvećih mamaca za brojne ljubitelje vina i ovaj će put biti vinske radionice u organizaciji poznatog vinskog autora Željka Garmaza.

Kada govorimo o popularnim vinskim pričama, koje redovito privlače goste na WineOS, svakako je najveći novitet to što će od sljedeće godine radionica biti još više te će se odvijati kroz tri dana, 12., 13. i 14. siječnja. Tako nas toga četvrtka, petka i subote očekuje ukupno jedanaest vrhunskih radionica s nikad zanimljivijim, ekskluzivnijim i privlačnijim temama, vinarima i vinima.

Prvi dan, četvrtak 12. siječnja, donosi nam tri teme. U 15 sati predstavnici Belja, jedne od najvećih i najznačajnijih vinarija istoka Hrvatske, priredit će vremeplov u vinsku prošlost. Dakako, riječ je o degustaciji arhivskih vina uz zanimljive priče koje prate njihov nastanak. Od 16 sati i 30 minuta sommelier Klaudio Jurčić, koji se otisnuo u proizvođačke vode, govorit će o svojim prijateljstvima s vinarima uz degustaciju njegovih vina. Posljednja radionica dana, koja počinje u 18 sati, također je poslastica i mamac za sve istinske ljubitelje vina. Iznimno poznati mađarski vinar iz Vilanyja Attila Gere predstavit će vertikalu svoje crne kupaže s položaja Kopar.

U petak, 13. siječnja, na rasporedu su četiri radionice, a program u 13 sati otvara Gianfranco Kozlović s vertikalom svojih malvazija. U 14 sati i 30 minuta posjetitelji će imati priliku upoznati se s još jednim Istrijanom, Brunom Trapanom i njegovim Uroborosom, odnosno odležanom malvazijom. Nakon Istre, od 16 sati selimo se na Frušku goru do vinarije Erdevik koja će prezentirati vertikalu svog nagrađivanog chardonnaya Omnibus Lector. Za kraj dana, od 17 sati i 30 minuta, ostavili smo priču o selu Umčani iz vrgoračkog kraja i braći Gašpar.

Subota 14. siječnja ponovno donosi četiri vrhunske radionice. U 13 sati gosti će imati prigodu upoznati se s vrhunskim pošipima iz hrvatske vinarije poznatog Mikea Grgicha. Sat i pol kasnije na rasporedu je priča o širenju vinarije Galić u Dalmaciju te upoznavanju „,morskog ega“ Joze Galića. U 16 sati očekuje nas još jedan mamac za ljubitelje posebnih i drugačijih vina – radionica kadarki iz podruma Oszkára Maurera. Kraj programa posvećen je hercegovačkoj vinariji Nuić i tamošnjoj autohtonoj sorti trnjak.

Na kraju napomenimo da se ulaznice mogu kupiti samo u pretprodaji u vinoteci Viniti. Prijave se mogu napraviti na e-mail wineos.festival@gmail.com, ili putem telefona na broj 098/1747-108. Cijena pojedinačnih ulaznica je 150 ili 200 kuna (ovisno o radionici), dok dnevni paketi stoje 500 kuna svaki. Za svaku radionicu je dostupno po 20 ulaznica, stoga svi koji žele doživjeti neku od ovih priča trebaju požuriti i što prije se javiti te rezervirati svoje mjesto. Više informacija o radionicama možete pronaći na internetskoj stranici WineOS-a (http://wineos.info/opsirnije-o-radionicama/).

Fotografije: WineOS

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Gladiator – Kraljevski Cuvée 2019!

Gladiator, Kraljevski vinogradi 2019, 14%  Gladiator 2019 Punta Skala nova je etiketa iz zadarske vinarije Kraljevski vinogradi. Vino je vrlo uspješan spoj domaćega plavca maloga (50%) i svjetski poznatih sorti merlota(25%)  i syraha (25%).  Plavac mali daje mu...

En primeur Graševina vraća se u Esplanadu!

Nakon dvije godine pauze radi pandemije, u zagrebački hotel Esplanade vraća se  En Primeur Graševina, koji će se održati u srijedu, 1. veljače od 12 do 19. sati. En primeur je prvo javno kušanje novih graševina berbe 2022, a ujedno jedan je od najvažnijih godišnjih...

Dođite na večer Hilić vina u Zagrebu!

Upoznajte vina Hilić s Pelješca! Kapetan duge plovidbe Alen Hilić proša' je sva mora svijeta, kuša' najpoznatija svjetska vina, ali njegova, pelješka su mu - ipak najbolja. Kada ih kušate, shvatit ćete zašto! Oduševio nas je Dingač 2016, a sigurni smo da će i vas....

Najbolja vina Srbije u 2022!

Koja su najbolja vina Srbije 2022?  Prenosimo vam utiske urednika portala Vino.rs,  o svijetu vina u Srbiji 2022. godine i  liste najboljih crvenih i bijelih vina... Događaji na srpskoj vinskoj sceni u 2022. godini pokazali su da je došlo do konsolidacije postignutih...

Ivan Jug na putu prema svjetskom uspjehu!

  Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier jedinog zagrebačkog Michelinova restorana Noela, pobijedio je nedavno 3.put na  Sommelierskom prvenstvu Hrvatske, i time osigurao put prema svjetskom sommelierskom prvenstvu, potvrdivši istodobno titulu trenutno najboljeg...

Pin It on Pinterest

Share This