Vinarija Fakin dovela na američko tržište – malvaziju i teran!

Za hrvatske vinare ulazak na američko tržište predstavlja važan iskorak u njihovom poslovanju i jačanju globalne prepoznatljivosti vina. To zna i Marko Fakin, mladi istarski vinar iz jedne od vodećih i višestruko nagrađivanih vinarija iz sela Bataji podno Motovuna. Vinarija Fakin njeguje tipične istarske sorte grožđa Malvaziju, Teran i Muškat, trenutno ima devet aktivnih vinskih etiketa, od…

Za hrvatske vinare ulazak na američko tržište predstavlja važan iskorak u njihovom poslovanju i jačanju globalne prepoznatljivosti vina. To zna i Marko Fakin, mladi istarski vinar iz jedne od vodećih i višestruko nagrađivanih vinarija iz sela Bataji podno Motovuna.

Marko Fakin

Vinarija Fakin njeguje tipične istarske sorte grožđa Malvaziju, Teran i Muškat, trenutno ima devet aktivnih vinskih etiketa, od kojih je neke predstavio američkom tržištu u veljači, na nekoliko organiziranih degustacija i vinskih predstavljanja u New Yorku.

Članovi Istria Sports Club-a u New Yorku uživali su u degustaciji probranih Fakin vina te naučili više o proizvodnji i obiteljskoj tradiciji vinarstva kroz kratku prezentaciju i druženje, 19. veljače 2023. godine, u Astoriji, Queens. Voditeljica Istria Sports Cluba, Susan Karlic zahvalila se Marku Fakinu i njegovoj obitelji: “Članovi Istarskog kluba i gosti iznimno su počašćeni i zahvalni što se obitelj Fakin pridružila našoj zajednici kroz prezentiranje i degustaciju svojih vina te što su donijeli ljubav prema Istri u New York. Svima je bilo drago upoznati ovu obitelj koja svojim umijećem te velikom strašću i predanošću proizvodi vrhunska autohtona vina.”

U sklopu posebnog događaja Food and Wine Stories of Croatia 21. veljače 2023. godine, u restoranu Villa Berulia, Marko Fakin predstavio je svoju Malvaziju Istarsku i Teran, stručnjacima, novinarima te sommelierima, a svi zainteresirani vinoljupci imali su priliku i upoznati obitelj Fakin te degustirati istarska vina uz večeru od četiri slijeda pomno izabranih jela koja se savršeno sljubljuju s s odabranim vinima.

Večeri je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku, gospodin Nikica Kopačević: “Hrvatski konzulat ponosan je na dolazak hrvatskih vinara na američko tržište.”

Svojim dolaskom obitelji Fakin podršku je pružila i gospođa Leila Krešić-Jurić, direktorica za Sjevernu Ameriku Hrvatske turističke zajednice istaknuvši: “Ovo je prva prezentacija pod nazivom Food and Wines of Croatia koju organiziramo s tvrtkom Croatian Premium Wine Imports kako bismo predstavili Hrvatsku kao destinaciju s autentičnom hranom i autohtonim vinskim sortama. Naime, osim vizualnog predstavljanja, to je ono čime najbolje možemo dočarati destinaciju i privući američke goste koji iznimno cijene kvalitetu hrane i pića. Odaziv novinara i edukatora o vinskim destinacijama je bio izvrstan, više od 20 predstavnika struke i medija iz New Yorka je uživalo u Fakin vinima.”

Marko Fakin i Bety Prodan Fakin s Danijelomn Pedišićem, vlasnikom Vinoteke 46

U konobi Vinoteka 46, u Huntingtonu New York, 25. veljače 2023. godine, uz odabrane gastro specijalitete, Marko je prezentirao svoju svježu Malvaziju, svježi Teran, odležani teran Il Primo te Muškat žuti. Njihov domaćin i vlasnik Vinoteke 46, Danijel Pedišić, tom je prilikom naglasio: “Bila nam je velika čast ugostiti obitelj Fakin u našem restoranu. Hrvatska vina sve više su prihvaćena u SAD-u, a oduvijek posebno od hrvatsko-američkih zajednica. Vjerujem da će prodaja hrvatskih vina rasti iz godine u godinu u SAD-u te da ćemo imati još puno ovakvih događaja s hrvatskim vinarima.”

Svoje putovanje u New York, Marko Fakin okrunio je gostovanjem na Hrvatskom Radiju New York, u emisiji Glas slobodne Hrvatske, 25. veljače 2023. godine, gdje je predstavio svoju vinariju, vrhunska vina i autohtone sorte koje uzgaja te podijelio povijest, priču i tradiciju svoje obitelji.

Vlasnica restorana Villa Berulia, Alexandra Ivanac, također je izrazila svoje zadovoljstvo nakon uspješne večere: “Bilo nam je iznimno zadovoljstvo ugostiti Marka i njegovu divnu obitelj te predstaviti njihova fantastična vina našim gostima. Uvijek smo ponosni i zahvalni kad imamo priliku podržati naše Hrvate te obitelji Fakin želimo još puno ovakvih uspjeha.”

“Jako smo sretni što smo imali priliku prezentirati svoja vina u New Yorku, predstavnicima medija, sommelierima, našim Hrvatima u SAD-u i svim ljubiteljima vina koji su nas svojim dolaskom podržali te s nama uživali u druženju, finom zalogaju i dobroj kapljici. Zahvaljujemo na gostoprimstvu Istrian Sports Clubu, restoranu Villa Berulia i konobi Vinoteka 46 na organizaciji predivnih večeri i duženja. Posebno i veliko hvala tvrtki Croatian Premium Wine Imports na čelu s gospođom Mirenom Bagur na iznimnoj pomoći i suradnji tijekom ovog našeg putovanja. Hvala na uvijek prisutnoj podršci i TZ Istra i Vinistri.”, naglasio je Marko Fakin nakon svih događaja svog vrlo uspješnog posjeta New Yorku.

“Da bi se mogla stvoriti kategorija hrvatskih vina u trgovinama i restoranima, mi kao uvoznici, vinari i sve vinske i turističke institucije, kao HTZ u New Yorku, TZ Istre i Vinistra, sa kojima surađujemo, trebamo strateški obrazovati tržište o hrvatskim autohtonim sortama. Za to su neophodna ne samo vrhunska vina kao što su različite ekspresije Malvazije i Terana Vinarije Fakin, nego znanje, volja i uporan rad kako ih predstaviti, a tu Marko i Bety Fakin briljiraju svojom profesionalnošću i pristupačnosti,” izjavila je Mirena Bagur, suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc., tvrtke koja uvozi, educira i distribuira hrvatska autohtona vina u SAD.

Marko Fakin, Bety Prodan Fakin i Leila Krešić Jurić, direktorica za Sjevernu Ameriku Hrvatske turističke zajednice

Kultura proizvodnje vrhunskih Fakin vina rezultat je specifičnog motovunskog tla, pogodne klime s puno sunca i puno vjetra uz veliko poznavanje vlastitog grožđa, ali i iskustva, predanosti te dugogodišnje obiteljske tradicije koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu pomno njegovanih sorti.

Kao vinarija iz Hrvatske koja je šest godina za redom dobila zlatnu medalju na Decanteru, najvećem i najznačajnijem svjetskom natjecanju u vinima, osim što predstavlja nezaobilazno mjesto za potpuni eno-gastro užitak, vinarija Fakin sigurno i odlučno gradi svoj put prema vrhu na domaćoj i međunarodnoj vinskoj sceni.

Fotografije: Koraljka Baričević/

Vina Fakin, Bataji 20a, Brkač, 52424 Motovun, Croatia

www.fakinwines.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Pivovara Medvedgrad proslavila 30 godina!

Tri desetljeća finih lagera i tradicije Pivovare Medvedgrad na hrvatskoj craft sceni!  U pivovari Medvedgrad  svečano je obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković -...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...