Vinarija Fakin dovela na američko tržište – malvaziju i teran!

Za hrvatske vinare ulazak na američko tržište predstavlja važan iskorak u njihovom poslovanju i jačanju globalne prepoznatljivosti vina. To zna i Marko Fakin, mladi istarski vinar iz jedne od vodećih i višestruko nagrađivanih vinarija iz sela Bataji podno Motovuna. Vinarija Fakin njeguje tipične istarske sorte grožđa Malvaziju, Teran i Muškat, trenutno ima devet aktivnih vinskih etiketa, od…

Za hrvatske vinare ulazak na američko tržište predstavlja važan iskorak u njihovom poslovanju i jačanju globalne prepoznatljivosti vina. To zna i Marko Fakin, mladi istarski vinar iz jedne od vodećih i višestruko nagrađivanih vinarija iz sela Bataji podno Motovuna.

Marko Fakin

Vinarija Fakin njeguje tipične istarske sorte grožđa Malvaziju, Teran i Muškat, trenutno ima devet aktivnih vinskih etiketa, od kojih je neke predstavio američkom tržištu u veljači, na nekoliko organiziranih degustacija i vinskih predstavljanja u New Yorku.

Članovi Istria Sports Club-a u New Yorku uživali su u degustaciji probranih Fakin vina te naučili više o proizvodnji i obiteljskoj tradiciji vinarstva kroz kratku prezentaciju i druženje, 19. veljače 2023. godine, u Astoriji, Queens. Voditeljica Istria Sports Cluba, Susan Karlic zahvalila se Marku Fakinu i njegovoj obitelji: “Članovi Istarskog kluba i gosti iznimno su počašćeni i zahvalni što se obitelj Fakin pridružila našoj zajednici kroz prezentiranje i degustaciju svojih vina te što su donijeli ljubav prema Istri u New York. Svima je bilo drago upoznati ovu obitelj koja svojim umijećem te velikom strašću i predanošću proizvodi vrhunska autohtona vina.”

U sklopu posebnog događaja Food and Wine Stories of Croatia 21. veljače 2023. godine, u restoranu Villa Berulia, Marko Fakin predstavio je svoju Malvaziju Istarsku i Teran, stručnjacima, novinarima te sommelierima, a svi zainteresirani vinoljupci imali su priliku i upoznati obitelj Fakin te degustirati istarska vina uz večeru od četiri slijeda pomno izabranih jela koja se savršeno sljubljuju s s odabranim vinima.

Večeri je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku, gospodin Nikica Kopačević: “Hrvatski konzulat ponosan je na dolazak hrvatskih vinara na američko tržište.”

Svojim dolaskom obitelji Fakin podršku je pružila i gospođa Leila Krešić-Jurić, direktorica za Sjevernu Ameriku Hrvatske turističke zajednice istaknuvši: “Ovo je prva prezentacija pod nazivom Food and Wines of Croatia koju organiziramo s tvrtkom Croatian Premium Wine Imports kako bismo predstavili Hrvatsku kao destinaciju s autentičnom hranom i autohtonim vinskim sortama. Naime, osim vizualnog predstavljanja, to je ono čime najbolje možemo dočarati destinaciju i privući američke goste koji iznimno cijene kvalitetu hrane i pića. Odaziv novinara i edukatora o vinskim destinacijama je bio izvrstan, više od 20 predstavnika struke i medija iz New Yorka je uživalo u Fakin vinima.”

Marko Fakin i Bety Prodan Fakin s Danijelomn Pedišićem, vlasnikom Vinoteke 46

U konobi Vinoteka 46, u Huntingtonu New York, 25. veljače 2023. godine, uz odabrane gastro specijalitete, Marko je prezentirao svoju svježu Malvaziju, svježi Teran, odležani teran Il Primo te Muškat žuti. Njihov domaćin i vlasnik Vinoteke 46, Danijel Pedišić, tom je prilikom naglasio: “Bila nam je velika čast ugostiti obitelj Fakin u našem restoranu. Hrvatska vina sve više su prihvaćena u SAD-u, a oduvijek posebno od hrvatsko-američkih zajednica. Vjerujem da će prodaja hrvatskih vina rasti iz godine u godinu u SAD-u te da ćemo imati još puno ovakvih događaja s hrvatskim vinarima.”

Svoje putovanje u New York, Marko Fakin okrunio je gostovanjem na Hrvatskom Radiju New York, u emisiji Glas slobodne Hrvatske, 25. veljače 2023. godine, gdje je predstavio svoju vinariju, vrhunska vina i autohtone sorte koje uzgaja te podijelio povijest, priču i tradiciju svoje obitelji.

Vlasnica restorana Villa Berulia, Alexandra Ivanac, također je izrazila svoje zadovoljstvo nakon uspješne večere: “Bilo nam je iznimno zadovoljstvo ugostiti Marka i njegovu divnu obitelj te predstaviti njihova fantastična vina našim gostima. Uvijek smo ponosni i zahvalni kad imamo priliku podržati naše Hrvate te obitelji Fakin želimo još puno ovakvih uspjeha.”

“Jako smo sretni što smo imali priliku prezentirati svoja vina u New Yorku, predstavnicima medija, sommelierima, našim Hrvatima u SAD-u i svim ljubiteljima vina koji su nas svojim dolaskom podržali te s nama uživali u druženju, finom zalogaju i dobroj kapljici. Zahvaljujemo na gostoprimstvu Istrian Sports Clubu, restoranu Villa Berulia i konobi Vinoteka 46 na organizaciji predivnih večeri i duženja. Posebno i veliko hvala tvrtki Croatian Premium Wine Imports na čelu s gospođom Mirenom Bagur na iznimnoj pomoći i suradnji tijekom ovog našeg putovanja. Hvala na uvijek prisutnoj podršci i TZ Istra i Vinistri.”, naglasio je Marko Fakin nakon svih događaja svog vrlo uspješnog posjeta New Yorku.

“Da bi se mogla stvoriti kategorija hrvatskih vina u trgovinama i restoranima, mi kao uvoznici, vinari i sve vinske i turističke institucije, kao HTZ u New Yorku, TZ Istre i Vinistra, sa kojima surađujemo, trebamo strateški obrazovati tržište o hrvatskim autohtonim sortama. Za to su neophodna ne samo vrhunska vina kao što su različite ekspresije Malvazije i Terana Vinarije Fakin, nego znanje, volja i uporan rad kako ih predstaviti, a tu Marko i Bety Fakin briljiraju svojom profesionalnošću i pristupačnosti,” izjavila je Mirena Bagur, suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc., tvrtke koja uvozi, educira i distribuira hrvatska autohtona vina u SAD.

Marko Fakin, Bety Prodan Fakin i Leila Krešić Jurić, direktorica za Sjevernu Ameriku Hrvatske turističke zajednice

Kultura proizvodnje vrhunskih Fakin vina rezultat je specifičnog motovunskog tla, pogodne klime s puno sunca i puno vjetra uz veliko poznavanje vlastitog grožđa, ali i iskustva, predanosti te dugogodišnje obiteljske tradicije koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu pomno njegovanih sorti.

Kao vinarija iz Hrvatske koja je šest godina za redom dobila zlatnu medalju na Decanteru, najvećem i najznačajnijem svjetskom natjecanju u vinima, osim što predstavlja nezaobilazno mjesto za potpuni eno-gastro užitak, vinarija Fakin sigurno i odlučno gradi svoj put prema vrhu na domaćoj i međunarodnoj vinskoj sceni.

Fotografije: Koraljka Baričević/

Vina Fakin, Bataji 20a, Brkač, 52424 Motovun, Croatia

www.fakinwines.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

FRANKOVKA MARTIN ALBUS 2018!

Frankovka Martin Albus 2018 iz Orahovice osvojila je zlatnu medalju na upravo održanom proljetnom ocjenjivanju vina Mundus vini Spring Tasting 2023, s visoka 92 boda. Mundus vini je najveće njemačko i jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina što dodatno govori o...

Na Tatari Brunch svake subote u Rougemarin City!

Subotom na zagrebačkoj špici uz Tatari Brunch i Piena pjenušac u RougeMarin Cityju za potpuno novi gastro doživljaj!   Ako subotom ujutro želite isprobati nešto novo, fino pojesti i podružiti se s prijateljima uz odličan pjenušac, Tatari Brunch u poznatom...

Najavljen 10. međunarodni sajam turizma Place2Go 2023!

Od 24. do 26. ožujka u zagrebačkoj Areni održat će se 10. međunarodni sajam turizma Place2Go. Na jubilarnoj sajamskoj priredbi predstavit će se dvjestotinjak izlagača iz 17 zemalja. Direktorica sajma Damjana Domanovac otkriva da je organizacija ove godine na neki...

Vinske zvijezde 2023 #4 : Cuvée Jakob, 2016. – veliko vino za pet zvijezdica!

Na  prvom ocjenjivanju projekta Vinske zvijezde u novoj sezoni, koje je održano u zagrebačkom restoranu Vinodol, zasjedala je komisija od šest članova: dvije studentice 5. god. Vinarstvo i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu (pred diplomu) – Tina Lovin...

Terre di Paradiso 2020, Valenta vina, Istra!

"Crvene boje s ljubičastim odsjajem, herbalno-voćnih mirisa s paprenim nijansama; veselo, ali moćno vino. Miriše na trešnje i višnje, ugodne je svježine, smekšanih tanina. Sočno, zaokruženo vino, dugog završetka, s potencijalom za odležavanje.“  – ovim su rječima...

Pin It on Pinterest

Share This