Jubilarni 25. Festival malvazija u Portorožu!

Tradicionalni Festival malvazija „Žlahtni okus Mediterana” kojega već četvrt stoljeća organizira Društvo vinogradnikov slovenske Istre, u svom će se 25. izdanju održati u Portorožu u kongresnom centru hotela Slovenija u nedjelju i ponedjeljak 5. i 6. ožujka. Očekuje se sudjelovanje 71 vinara iz Slovenije, Hrvatske i Italije, koji će predstaviti…

Tradicionalni Festival malvazija „Žlahtni okus Mediterana” kojega već četvrt stoljeća organizira Društvo vinogradnikov slovenske Istre, u svom će se 25. izdanju održati u Portorožu u kongresnom centru hotela Slovenija u nedjelju i ponedjeljak 5. i 6. ožujka. Očekuje se sudjelovanje 71 vinara iz Slovenije, Hrvatske i Italije, koji će predstaviti ukupno više 150 svojih malvazija.

Osim promenadnog kušanja malvazija iz susjednih slovenskih, hrvatskih i talijanskih vinskih regija – slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brda, iz hrvatske Istre i iz Italije, u programu Festivala su i vinske radionice i okrugli stolovi, podjela priznanja proizvođačima najbolje ocijenjenih malvazija u šest kategorija, te prateći kulturno-zabavni i gastronomski programi.

Na tradicionalnom ocjenjivanju malvazija ove se godine našlo 110 uzoraka u šest kategorija – pjenušci od malvazije, svježe malvazije, zrele malvazije, macerirane malvazije, slatke malvazije i aromatizirane malvazije. Uz uobičajene zlatbe,m srebrne i brončane medalje, u svakoj se kategoriji proglašavaju i šampioni odnosno najbolja vina.

„Već četvrt stoljeća ustrajemo u promociji kraljice vina – naše malvazije, i vrlo smo ponosni što smo i u vrijeme pandemije uspjeli održati kontinuitet našeg festivala”, poručila je najavljujući ovo događanje predsjednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, Ingrid Mahnič.

Ulaznica na ovogodišnji Festival malvazija iznosi 20 eura za jedan dan ili 30 eura za oba dana, a za ulaznicu se dobije festivalska čaša s kojom se mogu degustirati sva ponuđena vina,te pravo sudjelovanja u šest vinskih i kulinarskih radionica te na okruglom stolu.

Festival se svečano otvara u nedjelju 5. ožujka u 15 sati, a promenadno kušanje malvazija trajat će od 16 do 21 sat. U nedjelju su na rasporedu tri radionice: u 16.30 će enolog tvrtke Vinakoper, Boštjan Zidar predstaviti knjigu „Vino i mladi” Europskog reda vinskih vitezova; u 17 sati će vinsku radionicu na talijanskom jeziku održati sommelierka Liliana Savioli, a u 19 sati će radionicu o rakijama od malvazije održati Boštjan Zidar i sommelierka Majda Debevc.

U ponedjeljak je osim promenadnog kušanja malvazija od 15 do 19 sati na programu još i okrugli stol na temu „Kako učinkovitije prodavati vina višeg cjenovnog razreda u restoranima” u 12 sati, zatim u 17 sati najbolji sommelier Slovenije Valentin Bufolin predstavlja najbolje malvazije s festivalskog ocjenjivanja, u 18 sati na programu je radionica „Malvazija izvan okvira” u kojoj će Filip Matjaž, chef restorana COB, inače nositelj Michelinove zvjezdice, ponuditi svoja jela sljubljena s malvazijama, a u 18.30 na programu je radionica kušanja najboljih malvazija odnosno „vinskih kraljica” slovenske Istre.

U danima prije i poslije Festivala u Portorožu održava se program „Malvazija Tour”, niz degustacijskih večera s malvazijama sljubljenima s gastronomskim delicijama restorana domaćina. Prva takva večer održava se u restoranu vinarije Brič u petak 3. ožujka, druga je na redu 9. ožujka u restoranu Marina u Portorožu, a treća 17. ožujka u restoranu Savor u Kopru.

Od vinarija iz hrvatske Istre, u sajmenom dijelu Festivala svoj su nastup najavili Marijan Arman, Damjanić, Fiore, Legovina, Rossi, Sosich, Terzolo, Valenta, Veralda, Franković, Prelac, Degrassi, Vivoda, In Sylvis, Fuhtar, Zigante, Agrolaguna, Matić i Radanović. Svake je godine vinarima iz hrvatske Istre dopala i poneka medalja, pa i šampionski naslov, a kako će oni proći na jubilarnom 25. Festivalu malvazija „Žlahtni okus Mediterana” – saznat ćemo već u nedjelju.

Davor ŠIŠOVIĆ / Bookaleta

Fotografije: Festival malvazija Slo

www.festivalmalvazija.si

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Predstavljen prvi hrvatski digitalni vinski časopis – VINSKE ZVIJEZDE!

U srijedu, 15. svibnja u zagrebačkom baru Pri Nami, na Zakmardijevim stubama, predstavljen je novinarima, vinskim znalcima i suradnicima drugi broj prvog hrvatskog digitalnog vinskog časopisa Vinske zvijezde. Nastao je proširivši se od istoimenoga vinskog ocjenjivanja...

Rosé 2023 zadarske vinarije Degarra pobjednik je tradicionalnog svibanjskog ocjenjivanja ružičastih vina projekta Vinske zvijezde!

 Na tradicionalnom svibanjskom ocjenjivanju ružičastih vina projekta Vinske zvijezde održanom u ponedjeljak 6.05. u zagrebačkom bistrou Nomu Sushi & Wine pobijedio je Rosé zadarske vinarije Degarra. s 94,33 boda!   Rosé Degarra 2023 osvojio je komisiju...

Svi putevi vode u Međimurje na URBANOVO 2024!

Sredinom svibnja Štrigova postaje vinsko središte i domaćin Urbanova – ključne međimurske manifestacije posvećene vinu. U organizaciji udruge Hortus Croatiae osmišljen je bogat program za sve ljubitelje međimurskih vina, a vrhunac Urbanova je svakako trodnevni...

6. Festival Traminca Ilok

Nakon stidljivog početka prije pet godina te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 7. i 8. lipnja doživjeti svoje šesto izdanje. Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, kao što su se i glavne sastojnice Festivala, Gala večera, Radionice i...

Vinski časopis Vinske Zvijezde No.2 je ONLINE!

Dragi vinoljupci! https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_br_2 Ružičasta vina - tema su ovoga broja. Uz kratke opise vina, možete - jednostavnim klikom poći na webshop vinarije i kupiti ga! To je prednost i inovativnost našeg časopisa: nudimo vam da...