Vinarija DEAK predstavila se u Zagrebu!

DEAKOV plavac mali  “Ćaća moj 2020” osvojio zlato na prestižnom natjecanju “MUNDUS VINI” Prva zagrebačka prezentacija obiteljske vinarije Deak nije mogla bolje početi – upravo pred “Vinsku srijedu”,  održanu 1. ožujka u restoranu Trilogija Fino & vino, pristigli su rezultati s ocjenjivanja “Mundus Vini Spring Tasting 2023” na kojemu je plavac mali…

DEAKOV plavac mali  “Ćaća moj 2020” osvojio zlato na prestižnom natjecanju “MUNDUS VINI”

Prva zagrebačka prezentacija obiteljske vinarije Deak nije mogla bolje početi – upravo pred “Vinsku srijedu”,  održanu 1. ožujka u restoranu Trilogija Fino & vino, pristigli su rezultati s ocjenjivanja Mundus Vini Spring Tasting 2023” na kojemu je plavac mali Ćaća moj 2020 dobio zasluženu zlatnu medalju, osvojivši 91 bod.  To su potvrdili i oduševljeni gosti na večeri vina Deak, projekta Vinska srijeda s vinarom profesorice Marije Vukelić, koji je ušao u svoju sedmu godinu održavanja.

Obiteljska vinarija Deak nalazi se na našem najmlađem vinogorju, Komarni, unutar vinske podregije Srednja i južna Dalmacija. Ondje je, nakon dugogodišnjeg bavljenja agrumima, (najviše  mandarinama, kao većina žitelja neretvanskoga kraja) obitelj Deak odlučila posaditi vinograde 2011. godine.  Vinograde na predivnoj lokaciji Kremena posadio je vlasnik vinarije Damir Deak, sjećajući se želje i u čast svoga prerano preminuloga oca – Ćaće, po kojemu se gradio vinski brand “Ćaća moj”.  Gledajući današnje vinograde, teško je i zamisliti koliko je truda i ljubavi utkano u potpunu preobrazbu gustog šumskog zemljišta u plodno poljoprivredno tlo.

Damir, Marijana i kćer  Maša Deak

Danas se na ukupnoj površini od 15 ha prostiru ekološki maslinici i vinogradi Deak. Smješteni su na teško obradivim padinama odmah uz more gdje idealan spoj sunca, mora i kamena omogućuje stvaranje vrhunskih vina i maslinovih ulja. Osim vinarije i maslina, obitelj Deak bavi se turizmom i ugostiteljstvom – cijela obitelj je vrijedna i angažirana u što boljem povezivanju turizma i enogastronomije. Nedavno su otvorili  “Wine bar Deak”, mali ugostiteljski objekt  na odmorištu s parkiralištem, na Jadranskoj magistrali, s pogledom na Komarnu i Pelješac, tek nekoliko km prije velebnoga Pelješkog mosta. Idealno mjesto za « vinsku pauzu » na (pro)putovanju prema jugu, gdje možete zastati uživajući u pogledu na more i kušati vina Deak uz mini plate domaćih proizvoda –  pršuta, sira, inćuna, srdela, salate od plodova mora i dr.

Vinarija posebnu pozornost posvećuje izvornim sortama te je za pošipe već dobila mnoge nagrade, od kojih vrijedi izdvojiti Pošip Ćaća moj 2021 (jedino zlato iz Dalmacije na prošlogodišnjem velikom njemačkom ocjenjivanju Mundus Vini 2022 i srebro na IWC London 2022), i  Pošip Ćaća moj  2018. sa srebrnom medaljom na ocjenjivanju Decanter 2019. Nagradama se upravo pridružila i zlatna za plavac mali Ćaća moj 2020 na Mundus Vini Spring Tasting 2023”, ocijenjen s visokim 91 bodom!

Na zagrebačkoj degustaciji predstavljene su premijerno berbe koje će uskoro izaći na tržište. Aperitivno su gosti kušali ružičasto polusuho vino Rosé Dama 2022  (plavac mali, syrah),  nježne, elegantne roza boje, prelijepe voćne aromatike, mirisa na šumske jagode i sočnoga, slatkastog okusa. Oduševio je sve nazočne (ne samo dame, iako se zove Dama!). Naziv vina igra je slova u kojoj su vješto uklopljena sva početna slova imena članova obitelji (Damir, Marijana, sinovi Dino, Denis te kćeri  Maša i Mara).

***

Uz prvi pošip, mladi Pošip Ćaća moj 2022 poslužen je domaći pršut i sir koje obitelj Deak poslužuje u svom wine-baru na Komarni.  Mladi je pošip suh, voćan i moćan s 13,5% alkohola, vješto uklopljenih u vino koje će za mjesec, dva biti idealno za kušanje jer mu slijedi još neko vrijeme odležavanja u boci.

***

Drugi pošip, odležani Pošip Prestige Barrique 2021 (14%) suho je vino odležalo 10 mjeseci u barrique bačvicama, potom spojeno s malo mladoga pošipa iz inoxa kako bi zadržao sortnost i smanjio utjecaj drveta, pravi  „Pošip Deak cuvée“ koji se vješto poigrava s načinima vinifikacije i godištima vina iste sorte s istoga položaja. Oduševljenje je bio još veće kada je uz njega kuhar restorana „Trilogije Fino i Vino“ Marin Galinc sljubio vrhunski rižoto od vrganja, napravivši spoj „mare & monti“ i ostavivši goste – bez riječi.

***

Plavac mali, najvažnija naša crna sorta, pojavio se kao kralj večeri. Još mlad i voćan, a mekan i podatan ovaj je plavac promijenio dosadašnje ime Ćaća moj i pojavio se pod novom etiketom Veritas. Plavac mali Veritas 2020 odlično je vino, moćnoga tijela, jakih alkohola i duge trajnosti. Odležava godinu dana u drvenoj bačvi, pa godinu dana u inox spremniku i godinu dana u boci. Iako su pred njim još moguće godine odležavanja, jer snagu za to ima, njegova pitkost i zavodljivost s elegancijom terroira Komarne  – vjerojatno će mu skratiti „prodajni životni vijek“ jer će ga vinski znalci prepoznati, kupiti, napraviti zalihe i u njemu uživati… Na ovoj vinskoj večeri sljubio se s kontinentalnim jelom – s patkom i mlincima uz kuhano crveno zelje sa suhim šljivama! Ponovno odličan spoj mora i kopna!

***

Nakon plavca, stigao je – opet pošip!  Pošip Rhapsody 2022, jedan je od rijetkih poluslatkih pošipa na tržištu, nastao upravo slijedom želje gostiju i ljubitelja Deak vina. Nakon suhog, poželjeli su i malo slađi pošip, tako je nastao ovaj s 35 grama šećera, prava raspodija mirisa i okusa, po tomu nazvan – Rhapsody. Poslužen je uz odličnu dalmatinsku rožatu pojačanu s domaćim ekološkim kumkvatom s neretvanskih polja obitelji Deak. S Rhapsody, Damom i Veritasom u ruci, predstavila se i dizajnerica etiketa, Boža Brnas, Metkovka sa zagrebačkom adresom, ispričavši kako je redizajn etiketa za nju bio prije svega posebno iskustvo druženja s obitelji Deak, s kojom je svaki detalj – promislila, osmislila i zajednički dogovarala.

***

Za iznenađenje večeri poslužen je – Prošek Deak 2020 rađen tradicionalnom metodom prosušivanja na trsu dok vremenske mogućnosti dopuste te „dosušen“ u obiteljskoj sušari. Budući da je prošek još mlad, a dug mu je vijek trajanja, moći će se piti i u nadolazećim godinama. I prošek su pratile delicije, okusi i mirisi Komarne: obitelj Deak je donijela svoje sušene smokve, ušećerene bademe i arancine.

Tim se bogatim i slatkim završetkom prva zagrebačka vinska večer vinarije Deak uspješno privela kraju. Posjetitelji su svoje tople dojmove ponijeli u hladnu, zagrebačku noć, obećavši sebi i obitelji Deak skori posjet vinariji i vinogorju Komarne.

www.vina-deak.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Rosé K55, Vinarija i destilerija K55!

Razigrani, mirisni, veseli rosé, pravo ljetno vino“ opis je komisije Vinskih zvijezda za slasno ružičasto vino mlade erdutske butikne Vinarije i destilerije K55! Na ocjenjivanju ljetnih vina osvojio je čak 89 bodova što je doista vrlo lijepi rezultat za njihovu prvu...

Ljetni koktel PRI NAMI!

Potpuno autentično i romantično dvorište u samom srcu grada do kojega vas vode Stube Ivana Zakmardija, a poruka putem podsjeća da nazovete svoju mamu, jedno je od najurbanijih novijih mjesta s dušom u Zagrebu. Otvoren prošloga ljeta, bez velike buke, naslova, PR-ova i...

Vinske zvijezde / Ljetna vina – 3. broj vinskog časopisa!

Dragi vinoljupci i vinoznalci, Pred vama je naš i vaš ljetni dvobroj VINSKE ZVIJEZDE - Ljetna vina! Hvala svim suradnicima, vinarima, maslinarima i partnerima na povjerenju! Uživajte u čitanju!   https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_srpanj_2024_issu...

Fuliranje Summer Sunset – bezbrižnost ljeta u centru Zagreba!

Fuliranje Summer Sunset donosi osvježenje i morsku idilu u srce Zagreba! Bez pakiranja, traženja smještaja, putnih troškova i gužvi na cestama - svi koji se zateknu u Zagrebu od 22. do 28. srpnja praktički iz kreveta moći će skoknuti na plažu! Zahvaljujući Fuliranje...

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...