Vinarija DEAK predstavila se u Zagrebu!

DEAKOV plavac mali  “Ćaća moj 2020” osvojio zlato na prestižnom natjecanju “MUNDUS VINI” Prva zagrebačka prezentacija obiteljske vinarije Deak nije mogla bolje početi – upravo pred “Vinsku srijedu”,  održanu 1. ožujka u restoranu Trilogija Fino & vino, pristigli su rezultati s ocjenjivanja “Mundus Vini Spring Tasting 2023” na kojemu je plavac mali…

DEAKOV plavac mali  “Ćaća moj 2020” osvojio zlato na prestižnom natjecanju “MUNDUS VINI”

Prva zagrebačka prezentacija obiteljske vinarije Deak nije mogla bolje početi – upravo pred “Vinsku srijedu”,  održanu 1. ožujka u restoranu Trilogija Fino & vino, pristigli su rezultati s ocjenjivanja Mundus Vini Spring Tasting 2023” na kojemu je plavac mali Ćaća moj 2020 dobio zasluženu zlatnu medalju, osvojivši 91 bod.  To su potvrdili i oduševljeni gosti na večeri vina Deak, projekta Vinska srijeda s vinarom profesorice Marije Vukelić, koji je ušao u svoju sedmu godinu održavanja.

Obiteljska vinarija Deak nalazi se na našem najmlađem vinogorju, Komarni, unutar vinske podregije Srednja i južna Dalmacija. Ondje je, nakon dugogodišnjeg bavljenja agrumima, (najviše  mandarinama, kao većina žitelja neretvanskoga kraja) obitelj Deak odlučila posaditi vinograde 2011. godine.  Vinograde na predivnoj lokaciji Kremena posadio je vlasnik vinarije Damir Deak, sjećajući se želje i u čast svoga prerano preminuloga oca – Ćaće, po kojemu se gradio vinski brand “Ćaća moj”.  Gledajući današnje vinograde, teško je i zamisliti koliko je truda i ljubavi utkano u potpunu preobrazbu gustog šumskog zemljišta u plodno poljoprivredno tlo.

Damir, Marijana i kćer  Maša Deak

Danas se na ukupnoj površini od 15 ha prostiru ekološki maslinici i vinogradi Deak. Smješteni su na teško obradivim padinama odmah uz more gdje idealan spoj sunca, mora i kamena omogućuje stvaranje vrhunskih vina i maslinovih ulja. Osim vinarije i maslina, obitelj Deak bavi se turizmom i ugostiteljstvom – cijela obitelj je vrijedna i angažirana u što boljem povezivanju turizma i enogastronomije. Nedavno su otvorili  “Wine bar Deak”, mali ugostiteljski objekt  na odmorištu s parkiralištem, na Jadranskoj magistrali, s pogledom na Komarnu i Pelješac, tek nekoliko km prije velebnoga Pelješkog mosta. Idealno mjesto za « vinsku pauzu » na (pro)putovanju prema jugu, gdje možete zastati uživajući u pogledu na more i kušati vina Deak uz mini plate domaćih proizvoda –  pršuta, sira, inćuna, srdela, salate od plodova mora i dr.

Vinarija posebnu pozornost posvećuje izvornim sortama te je za pošipe već dobila mnoge nagrade, od kojih vrijedi izdvojiti Pošip Ćaća moj 2021 (jedino zlato iz Dalmacije na prošlogodišnjem velikom njemačkom ocjenjivanju Mundus Vini 2022 i srebro na IWC London 2022), i  Pošip Ćaća moj  2018. sa srebrnom medaljom na ocjenjivanju Decanter 2019. Nagradama se upravo pridružila i zlatna za plavac mali Ćaća moj 2020 na Mundus Vini Spring Tasting 2023”, ocijenjen s visokim 91 bodom!

Na zagrebačkoj degustaciji predstavljene su premijerno berbe koje će uskoro izaći na tržište. Aperitivno su gosti kušali ružičasto polusuho vino Rosé Dama 2022  (plavac mali, syrah),  nježne, elegantne roza boje, prelijepe voćne aromatike, mirisa na šumske jagode i sočnoga, slatkastog okusa. Oduševio je sve nazočne (ne samo dame, iako se zove Dama!). Naziv vina igra je slova u kojoj su vješto uklopljena sva početna slova imena članova obitelji (Damir, Marijana, sinovi Dino, Denis te kćeri  Maša i Mara).

***

Uz prvi pošip, mladi Pošip Ćaća moj 2022 poslužen je domaći pršut i sir koje obitelj Deak poslužuje u svom wine-baru na Komarni.  Mladi je pošip suh, voćan i moćan s 13,5% alkohola, vješto uklopljenih u vino koje će za mjesec, dva biti idealno za kušanje jer mu slijedi još neko vrijeme odležavanja u boci.

***

Drugi pošip, odležani Pošip Prestige Barrique 2021 (14%) suho je vino odležalo 10 mjeseci u barrique bačvicama, potom spojeno s malo mladoga pošipa iz inoxa kako bi zadržao sortnost i smanjio utjecaj drveta, pravi  „Pošip Deak cuvée“ koji se vješto poigrava s načinima vinifikacije i godištima vina iste sorte s istoga položaja. Oduševljenje je bio još veće kada je uz njega kuhar restorana „Trilogije Fino i Vino“ Marin Galinc sljubio vrhunski rižoto od vrganja, napravivši spoj „mare & monti“ i ostavivši goste – bez riječi.

***

Plavac mali, najvažnija naša crna sorta, pojavio se kao kralj večeri. Još mlad i voćan, a mekan i podatan ovaj je plavac promijenio dosadašnje ime Ćaća moj i pojavio se pod novom etiketom Veritas. Plavac mali Veritas 2020 odlično je vino, moćnoga tijela, jakih alkohola i duge trajnosti. Odležava godinu dana u drvenoj bačvi, pa godinu dana u inox spremniku i godinu dana u boci. Iako su pred njim još moguće godine odležavanja, jer snagu za to ima, njegova pitkost i zavodljivost s elegancijom terroira Komarne  – vjerojatno će mu skratiti „prodajni životni vijek“ jer će ga vinski znalci prepoznati, kupiti, napraviti zalihe i u njemu uživati… Na ovoj vinskoj večeri sljubio se s kontinentalnim jelom – s patkom i mlincima uz kuhano crveno zelje sa suhim šljivama! Ponovno odličan spoj mora i kopna!

***

Nakon plavca, stigao je – opet pošip!  Pošip Rhapsody 2022, jedan je od rijetkih poluslatkih pošipa na tržištu, nastao upravo slijedom želje gostiju i ljubitelja Deak vina. Nakon suhog, poželjeli su i malo slađi pošip, tako je nastao ovaj s 35 grama šećera, prava raspodija mirisa i okusa, po tomu nazvan – Rhapsody. Poslužen je uz odličnu dalmatinsku rožatu pojačanu s domaćim ekološkim kumkvatom s neretvanskih polja obitelji Deak. S Rhapsody, Damom i Veritasom u ruci, predstavila se i dizajnerica etiketa, Boža Brnas, Metkovka sa zagrebačkom adresom, ispričavši kako je redizajn etiketa za nju bio prije svega posebno iskustvo druženja s obitelji Deak, s kojom je svaki detalj – promislila, osmislila i zajednički dogovarala.

***

Za iznenađenje večeri poslužen je – Prošek Deak 2020 rađen tradicionalnom metodom prosušivanja na trsu dok vremenske mogućnosti dopuste te „dosušen“ u obiteljskoj sušari. Budući da je prošek još mlad, a dug mu je vijek trajanja, moći će se piti i u nadolazećim godinama. I prošek su pratile delicije, okusi i mirisi Komarne: obitelj Deak je donijela svoje sušene smokve, ušećerene bademe i arancine.

Tim se bogatim i slatkim završetkom prva zagrebačka vinska večer vinarije Deak uspješno privela kraju. Posjetitelji su svoje tople dojmove ponijeli u hladnu, zagrebačku noć, obećavši sebi i obitelji Deak skori posjet vinariji i vinogorju Komarne.

www.vina-deak.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

FRANKOVKA MARTIN ALBUS 2018!

Frankovka Martin Albus 2018 iz Orahovice osvojila je zlatnu medalju na upravo održanom proljetnom ocjenjivanju vina Mundus vini Spring Tasting 2023, s visoka 92 boda. Mundus vini je najveće njemačko i jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina što dodatno govori o...

Na Tatari Brunch svake subote u Rougemarin City!

Subotom na zagrebačkoj špici uz Tatari Brunch i Piena pjenušac u RougeMarin Cityju za potpuno novi gastro doživljaj!   Ako subotom ujutro želite isprobati nešto novo, fino pojesti i podružiti se s prijateljima uz odličan pjenušac, Tatari Brunch u poznatom...

Najavljen 10. međunarodni sajam turizma Place2Go 2023!

Od 24. do 26. ožujka u zagrebačkoj Areni održat će se 10. međunarodni sajam turizma Place2Go. Na jubilarnoj sajamskoj priredbi predstavit će se dvjestotinjak izlagača iz 17 zemalja. Direktorica sajma Damjana Domanovac otkriva da je organizacija ove godine na neki...

Vinske zvijezde 2023 #4 : Cuvée Jakob, 2016. – veliko vino za pet zvijezdica!

Na  prvom ocjenjivanju projekta Vinske zvijezde u novoj sezoni, koje je održano u zagrebačkom restoranu Vinodol, zasjedala je komisija od šest članova: dvije studentice 5. god. Vinarstvo i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu (pred diplomu) – Tina Lovin...

Terre di Paradiso 2020, Valenta vina, Istra!

"Crvene boje s ljubičastim odsjajem, herbalno-voćnih mirisa s paprenim nijansama; veselo, ali moćno vino. Miriše na trešnje i višnje, ugodne je svježine, smekšanih tanina. Sočno, zaokruženo vino, dugog završetka, s potencijalom za odležavanje.“  – ovim su rječima...

Pin It on Pinterest

Share This