Vinske radionice by Vinart!

Tjedan dana prije velikog vinskog festivala u zagrebačkoj Laubi, organizator Vinart, predstavio nam je najzanimljivija vina i vinare kroz nekoliko vođenih radionica u Hotelu Dubrovnik. Kroz petodnevni, cjelodnevni, ciklus istih, vodili su nas najeminentniji sommelietri i vinski znalci da bi svi ljubitelji vina mogli što više doznati o omiljenim vinarijama,…

Tjedan dana prije velikog vinskog festivala u zagrebačkoj Laubi, organizator Vinart, predstavio nam je najzanimljivija vina i vinare kroz nekoliko vođenih radionica u Hotelu Dubrovnik. Kroz petodnevni, cjelodnevni, ciklus istih, vodili su nas najeminentniji sommelietri i vinski znalci da bi svi ljubitelji vina mogli što više doznati o omiljenim vinarijama, vinima pa i sresti vinare osobno!

Odabrali smo neke na koje smo uspjeli doći ( stići ), jer je stvarno bilo teško uskladiti dnevni program uz tekuće radne obveze.

***

Vinarija Vislander – Povratak zanemarene Vugave 

Radionica koju su vodili vlasnica vinarije Sanda Vojković  i enolog Robert Brkić, a na kojoj su predstavljena Vislander vina pomalo zaboravljene autohtone viške sorte vugava ( bugava).

Probali smo razne vrste vugave od pjenušca Komiška bonda, napravljenog klasičnom metodom vrenja u boci, gdje se uz vugavu dodaje i manja količina sorte Kuć. Zatim mlade vugave iz berbe 2022, izrazito svježe i mineralne. Te za kraj Bugavu Antique iz 2021. godine.

***

180 godina vinarije Poletti – Emil Perdec

Radionica istarske vinarije Poletti. Ovaj su masterclass vodili Peter Piero Poletti, njegov sin Mateo i  sommelier Emil Perdec.

Peter Poletti u desetak je minuta predstavio obiteljsku povijest, koja počinje 1842. godine. Kušali smo više vina iz obiteljskog podruma. Malvazija iz 2022. godine bila je svježa s mirisom cvjeća na nosu, Merlot 1842. nazvan je po godini doseljenja obitelji u Markovac, mješavina  berbi 2018. s dodatkom vina iz 2016. Cabernet sauvignon iz 2016. sigurno je jedan od nekoliko vrhunskih hrvatskih vina te sorte. Za kraj  smo probali dva  legendarna vina vinarije Poletti.  Malvazija iz 2005. godine, koja nije provela ni dana u drvenim bačvicama, a ipak sa senzacionalnim mirisom dima (i suhog mesa) na nosu. Vino je i dalje u lijepoj kondiciji. Cabernet sauvignon iz 2003, koji je do danas zadržao sve karakteristike sorte i sve nas je oduševio kao veliko vino, ali i primjer odlično očuvanog arhivskog vina koje i nakon 20 godina ima sve najbolje od cabernet sauvignona, lijepo tijelo i punoću okusa.

***

 Traminci i graševine iz legendarnih Iločkih podruma – Manuela Plohl

“Ponekad te zadatak pogodi baš onako kako želiš i voliš. Hvala Vinart! Održati masterclass s arhivom Iločkih podruma i više je nego zadovoljstvo!” – izjavila je sommelierka Manuela Plohl
Kušali smo vina iz Iločkih podruma: graševina i traminac iz recentne 2021., preko graševine Velika berba 2011,  graševina Arhivsko vino 2008, traminac Arhivsko vino 2009, Traminac Principovac 2020, Graševina Arhivsko vino iz 1983, a za kraj Traminac izborna berba prosušenih bobica 2016 
Ukupno 8 divnih vina , graševina i traminaca +  priča o povijesti najpoznatije vinarije na hrvatskim tlu – Iločkim podrumima!

***

***

Sistem položaja vinarije Dvanajščak – Kozol  – Kruno Filipović

Sommelier Kruno Filipović poveo nas je svojom pričom kroz Međimurje do vinarije Dvanajščak – Kozol i do njihovih posebnih položaja na kojima uzgajaju graševinu, sauvignon, pušipel i pinot crni.

Uz putovanje kušali smo Graševinu Međimurje 2020 i Graševinu 2021 s položaja Grofovo, Sauvignon 2021 – položaj Sv.Juraj. Sauvignon Natura 2016 – položaj Mohokos, Pušipel Classic 2018 – položaj Sv.Juraj, Pušipel Prestige – položaj Mohokos i Pinot crni Amaranth Magnum 2018 – položaj Okrugli vrh.

***

***

Masterclass: Plavac mali otoka Hvara  – Davor Šestanović

Enolog Davor Šestanović predstavio nam je najbolje pozicije za uzgoj plavca malog na otoku Hvaru. Kušali smo vina  iz 8 hvarskih vinarija kroz malu  priču o  povijesti istih.

Plavac mali Podhum 2020, Pavičić vina, Divjok 2019, Vinarija Luviji, Veli Visko 2018, Vina Carić, Plavac mali Barrique 2016, Vina Tomić, Ivan Dolac 2018, Podrum Vujnović, Plavac mali Grand select 2017, Zlatan otok, Plavac mali Pharos Maximus 2015, Hvar Hills i Plavac reserva 2013 , Vina Svirče. 

Davor Šestanović i Ljubo Makjanić

 

***

Ostale vinske senzacije možete kušati u petak i subotu, 3. i 4. ožujka na Vinart Grand Tasting festivalu u zagrebačkoj Laubi. Vidimo se!
Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet zlatnih pjenušaca!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u  restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...