Poziv na vinske degustacije u ožujku – svjetski poznati crnjaci!

Drage vinoljupke i vinoljupci, vinske znalice i znalci, ovaj mjesec vas pozivamo na 2 vinska druženja u restoranu “Trilogija Fino & vino“, Kaptol 10, Zagreb. Projekt vinskih radionica i druženja koje je pokrenula, i vodi prof. Marija Vukelić, nastavlja se dalje te će u  ožujku mjesecu imati dva nova nastavka…

Drage vinoljupke i vinoljupci, vinske znalice i znalci, ovaj mjesec vas pozivamo na 2 vinska druženja u restoranu “Trilogija Fino & vino, Kaptol 10, Zagreb.

Projekt vinskih radionica i druženja koje je pokrenula, i vodi prof. Marija Vukelić, nastavlja se dalje te će u  ožujku mjesecu imati dva nova nastavka – vinska događanja:

 

15.03. u 18h –  Wine Wednesday: cabernet franc vs cabernet sauvignon (sortna radionica) 

Cabernet sauvignon je jedna od najpopularnijih sorti na svijetu i doista najpoznatije grožđe na svijetu. To veliko, odvažno, suho crveno vino upravo zove na uživanje! Cabernet sauvignon nastao je križanjem dviju drugih dobro poznatih sorti: sauvignon blanca i cabernet franca. Kakva divna obitelj! A cabernet franc?

Cabernet franc je crno vino s puno snage, ali i elegancije! Grožđe potječe iz jugozapadne Francuske, ali su se proširili i sjevernije pa ponajbolji dolaze iz doline Loire. To je jedna od 6 glavnih sorti dopuštenih u bordoškim cuvéeima. Može rasti u toplim i hladnim klimama, zapravo, daje i stvarno sjajno ledeno vino …

Dvije najpoznatije sorte francuske pokrajine Bordelais, glavni glumci u filmu Bordeaux Cuvée (rouge), pa ipak slasni i sočni – i u samostalnim ulogama! 
Kušat će se odabrana vina iz Francuske, ali i naše perjanice ovih dviju sorti – 14 vina uz zalogaje Marina Galinca, kod Kreše, na Kaptolu 10. 
Degustacija 14 vina uz 4 slijeda jela.
Broj mjesta: 14
Cijena: 60 eura
Rezervacije na: marijavukeliczg@gmail.com

29.03. u 18h30 –  Wine Wednesday: pinot noir (sortna radionica) 

Taj okrunjeni kralj Burgundije, najprestižniji, najslavniji među crnim vinima, kakav li je u svojim mladim, starijim i odležanim varijantama…?
Podrijetlom iz Burgundije, crni pinot tajanstvena je i kompleksna sorta grožđa. Podrijetlom najvažnije crno vino te regije, uvelike je pridonijelo ugledu Burgundije u cijelom svijetu.
„Tumač terroira par excellence“, u stanju je briljantno pokazati sve njegove nijanse. Upravo zahvaljujući ovoj sposobnosti „prepisivanja“ i objašnjavanja karakteristika terroira, u Burgundiji se tradicionalno vinificirao monosortno.
Osim pinot noir, u drugim je zemljama svijeta poznat pod nazivima – Blauer Burgunder (Austrija), Blauer Spätburgunder (Njemačka), Modri pinot (Slovenija), Pinot Nero (Italija), Pinot crni (Hrvatska) i Rulandské modré (Češka, Slovačka).
Krenut će se od Francuske, pogledati podregije Burgundije gdje ga najviše ima, pročitati najpoznatije apelacije – na tečnom francuskom, ali i  predstaviti će vam se i neke naše sjajne (odležane) primjerke. Jeste li spremni za  burgundce?
14 vina uz sljedove Marina Galinca, kod Kreše, na Kaptolu 10. 
Degustacija 14 vina uz 4 slijeda jela.
Broj mjesta: 14
Cijena: 60 eura

****

Za one koji žele znati više! Povremeno se možete priključiti na online tečaj Francuski i vino, na kojemu, prof. Marija Vukelić na hrvatskom objašnjava francuske pojmove vezane uz vinski svijet.  Tečaj se održava srijedom u 8h, na platformi ZOOM. U ožujku se obrađuju slova E (kako se čitaju sve inačice slova E, etikete, effervescence-pjenušavost); F (France, fromage, francophonie); G (Grande Cuvée,grenache, gouffre, gallette itd.)  U sljedećim mjesecima bit će i drugih pojmova….  Kako se čita syrah i mourvèdre, cinsault i chenin? Montrachet i Meursault? Sauvignon i Sauternes? Taittinger? le rosé? la rose  …?
Tečaj je počeo u siječnju, ali se na pojedinačna slova možete spojiti, prema zanimanju za temu.                     Cijena sata: 20 eura.

****

Za hedoniste! Još ima mjesta na proljetnom hedonističkom terroirskom krstarenju Jadranom, tijekom prvomajskih praznika “Hedonist Terroir Wine & Dine Tour” (29.4-4.5.). Više informacija na upit; više fotografija s prijašnjih krstarenja – na stranici https://www.facebook.com/HedonistTerroirCroatia
Veselimo se skorom viđenju! 
Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

FRANKOVKA MARTIN ALBUS 2018!

Frankovka Martin Albus 2018 iz Orahovice osvojila je zlatnu medalju na upravo održanom proljetnom ocjenjivanju vina Mundus vini Spring Tasting 2023, s visoka 92 boda. Mundus vini je najveće njemačko i jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina što dodatno govori o...

Na Tatari Brunch svake subote u Rougemarin City!

Subotom na zagrebačkoj špici uz Tatari Brunch i Piena pjenušac u RougeMarin Cityju za potpuno novi gastro doživljaj!   Ako subotom ujutro želite isprobati nešto novo, fino pojesti i podružiti se s prijateljima uz odličan pjenušac, Tatari Brunch u poznatom...

Najavljen 10. međunarodni sajam turizma Place2Go 2023!

Od 24. do 26. ožujka u zagrebačkoj Areni održat će se 10. međunarodni sajam turizma Place2Go. Na jubilarnoj sajamskoj priredbi predstavit će se dvjestotinjak izlagača iz 17 zemalja. Direktorica sajma Damjana Domanovac otkriva da je organizacija ove godine na neki...

9. sajam „S klobasicom u Europu” – donosi nam izradu najduže istarske kobasice na svijetu

Deveto izdanje međunarodnog sajma "S klobasicom u Europu" koji se od petka 17. ožujka do nedjelje 19. ožujka održava u Svetom Petru u Šumi, obilježit će i jedan povijesni događaj: izrada najduže istarske kobasice na svijetu, čija bi planirana duljina trebala iznositi...

Vinske zvijezde 2023 #4 : Cuvée Jakob, 2016. – veliko vino za pet zvijezdica!

Na  prvom ocjenjivanju projekta Vinske zvijezde u novoj sezoni, koje je održano u zagrebačkom restoranu Vinodol, zasjedala je komisija od šest članova: dvije studentice 5. god. Vinarstvo i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu (pred diplomu) – Tina Lovin...

Pin It on Pinterest

Share This