Poziv na vinske degustacije u ožujku – svjetski poznati crnjaci!

Drage vinoljupke i vinoljupci, vinske znalice i znalci, ovaj mjesec vas pozivamo na 2 vinska druženja u restoranu “Trilogija Fino & vino“, Kaptol 10, Zagreb. Projekt vinskih radionica i druženja koje je pokrenula, i vodi prof. Marija Vukelić, nastavlja se dalje te će u  ožujku mjesecu imati dva nova nastavka…

Drage vinoljupke i vinoljupci, vinske znalice i znalci, ovaj mjesec vas pozivamo na 2 vinska druženja u restoranu “Trilogija Fino & vino, Kaptol 10, Zagreb.

Projekt vinskih radionica i druženja koje je pokrenula, i vodi prof. Marija Vukelić, nastavlja se dalje te će u  ožujku mjesecu imati dva nova nastavka – vinska događanja:

 

15.03. u 18h –  Wine Wednesday: cabernet franc vs cabernet sauvignon (sortna radionica) 

Cabernet sauvignon je jedna od najpopularnijih sorti na svijetu i doista najpoznatije grožđe na svijetu. To veliko, odvažno, suho crveno vino upravo zove na uživanje! Cabernet sauvignon nastao je križanjem dviju drugih dobro poznatih sorti: sauvignon blanca i cabernet franca. Kakva divna obitelj! A cabernet franc?

Cabernet franc je crno vino s puno snage, ali i elegancije! Grožđe potječe iz jugozapadne Francuske, ali su se proširili i sjevernije pa ponajbolji dolaze iz doline Loire. To je jedna od 6 glavnih sorti dopuštenih u bordoškim cuvéeima. Može rasti u toplim i hladnim klimama, zapravo, daje i stvarno sjajno ledeno vino …

Dvije najpoznatije sorte francuske pokrajine Bordelais, glavni glumci u filmu Bordeaux Cuvée (rouge), pa ipak slasni i sočni – i u samostalnim ulogama! 
Kušat će se odabrana vina iz Francuske, ali i naše perjanice ovih dviju sorti – 14 vina uz zalogaje Marina Galinca, kod Kreše, na Kaptolu 10. 
Degustacija 14 vina uz 4 slijeda jela.
Broj mjesta: 14
Cijena: 60 eura
Rezervacije na: marijavukeliczg@gmail.com

29.03. u 18h30 –  Wine Wednesday: pinot noir (sortna radionica) 

Taj okrunjeni kralj Burgundije, najprestižniji, najslavniji među crnim vinima, kakav li je u svojim mladim, starijim i odležanim varijantama…?
Podrijetlom iz Burgundije, crni pinot tajanstvena je i kompleksna sorta grožđa. Podrijetlom najvažnije crno vino te regije, uvelike je pridonijelo ugledu Burgundije u cijelom svijetu.
„Tumač terroira par excellence“, u stanju je briljantno pokazati sve njegove nijanse. Upravo zahvaljujući ovoj sposobnosti „prepisivanja“ i objašnjavanja karakteristika terroira, u Burgundiji se tradicionalno vinificirao monosortno.
Osim pinot noir, u drugim je zemljama svijeta poznat pod nazivima – Blauer Burgunder (Austrija), Blauer Spätburgunder (Njemačka), Modri pinot (Slovenija), Pinot Nero (Italija), Pinot crni (Hrvatska) i Rulandské modré (Češka, Slovačka).
Krenut će se od Francuske, pogledati podregije Burgundije gdje ga najviše ima, pročitati najpoznatije apelacije – na tečnom francuskom, ali i  predstaviti će vam se i neke naše sjajne (odležane) primjerke. Jeste li spremni za  burgundce?
14 vina uz sljedove Marina Galinca, kod Kreše, na Kaptolu 10. 
Degustacija 14 vina uz 4 slijeda jela.
Broj mjesta: 14
Cijena: 60 eura

****

Za one koji žele znati više! Povremeno se možete priključiti na online tečaj Francuski i vino, na kojemu, prof. Marija Vukelić na hrvatskom objašnjava francuske pojmove vezane uz vinski svijet.  Tečaj se održava srijedom u 8h, na platformi ZOOM. U ožujku se obrađuju slova E (kako se čitaju sve inačice slova E, etikete, effervescence-pjenušavost); F (France, fromage, francophonie); G (Grande Cuvée,grenache, gouffre, gallette itd.)  U sljedećim mjesecima bit će i drugih pojmova….  Kako se čita syrah i mourvèdre, cinsault i chenin? Montrachet i Meursault? Sauvignon i Sauternes? Taittinger? le rosé? la rose  …?
Tečaj je počeo u siječnju, ali se na pojedinačna slova možete spojiti, prema zanimanju za temu.                     Cijena sata: 20 eura.

****

Za hedoniste! Još ima mjesta na proljetnom hedonističkom terroirskom krstarenju Jadranom, tijekom prvomajskih praznika “Hedonist Terroir Wine & Dine Tour” (29.4-4.5.). Više informacija na upit; više fotografija s prijašnjih krstarenja – na stranici https://www.facebook.com/HedonistTerroirCroatia
Veselimo se skorom viđenju! 
Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...