Otvorena sezona krstarenja s luksuznim brodom Aquamarin!

U tri dana prošli smo jedan mali dio Kvarnera.  Upoznali smo ljepote morskih krajolika zahvaljujući plovidbi na brodu Aquamarin, koji je dio impresivne flote brodova Katarina Line. Prije ukrcaja na brod prvo smo posjetili Veprinac, koji se smjestio visoko nad morem iznad Opatije. VEPRINAC Lijepo i slikovito mjesto smješteno na brežuljku…

U tri dana prošli smo jedan mali dio Kvarnera.  Upoznali smo ljepote morskih krajolika zahvaljujući plovidbi na brodu Aquamarin, koji je dio impresivne flote brodova Katarina Line.

Prije ukrcaja na brod prvo smo posjetili Veprinac, koji se smjestio visoko nad morem iznad Opatije.

VEPRINAC

Lijepo i slikovito mjesto smješteno na brežuljku iznad Opatije, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev i okolne planine. Ovo malo povijesno naselje ima bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, a posjetitelji mogu uživati u šetnji kroz uske ulice s kamenim kućama i proći pored znamenitih zgrada poput župne crkve Sv. Marka, Franjevačkog samostana i Kastva – velebitskog zvonika koji se nalazi u centru grada.

Također, Veprinac je poznat po svojoj gastronomskoj ponudi, gdje možete kušati lokalne specijalitete poput pršuta, sira, domaćeg kruha, vina i maslinovog ulja. Ako tražite mirno i opuštajuće mjesto za boravak, Veprinac je savršeno mjesto za vas.  Tamo se nalazi i zanimljiva Etno zbirka u kojoj je izloženo dvjestotinjak dobro očuvanih predmeta koji prikazuju nekadašnji način života.

OPG RUMAC

Nakon šetnje Veprincem uputili smo se u OPG Rumac, u Maćukima. Patricia i Andrijano Rumac su vrijedni mladi ljudi koji se, uz svoje stalne poslove, bave proizvodnjom raznih delicija. Tu se nalazi i jedan od svega nekoliko vinograda na istočnim obroncima Učke gdje  uzgajaju malvaziju, muškat, chardonnay i merlot. Patricia je enolog i zaslužna za odlična vina i još mnogo toga.

Patricia Rumac

OPG Rumac uzgaja breskve, kruške, jabuke i maline od kojih rade izvrsne džemove i sirupe, ali i razne vrste povrća. Za svoje proizvode koriste isključivo domaće namirnice, uzgojene prirodnim načinom, bez aditiva zbog čega postižu izvorne okuse. S terase pruža se prekrasan pogled za pamćenje. Uskoro planiraju otvoriti novu  kušaonu vina kao i nekoliko soba za smještaj gostiju.

Večeru smo imali u jednom od najpoznatijih restorana u Opatiji – Yacht klubu koji je smješten u samoj luci, s pogledom na brodice i jahte.

Sljedeće jutro krenuli smo prema otoku Rabu gdje nas je dočekala slaba kiša, no to nas nije spriječilo da uživamo u ovom gradu. Bez obzira na vrijeme, Rab je uvijek zanimljiv.

RAB

Rab je poznat kao otok koji obiluje suncem, pijeskom, morem i prirodnim ljepotama te se također smatra jednim od najzelenijih otoka na Jadranu. Ima više od 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza koje omogućavaju posjetiteljima da istraže očaravajući sredozemni krajolik.

Grad Rab jedan je od najljepših na Jadranu. Ima povijesnu jezgru koju opasuju zidine iz trinaestog stoljeća. Gotička katedrala Sv. Marije ima prekrasan pogled na more. Glavni gradski Trg Sv. Kristofora sa zgradom gradske vijećnice i kipom Sv. Kristofora je središte zbivanja.

Posjetili smo prostore udruge samostreličara. Udrugu je osnovala skupina entuzijasta koji su se okupili s ciljem održavanja i njegovanja tradicije rapskog samostrela, koji se koristio u ratovima i obrani otoka. U muzeju se može vidjeti kolekcija raznih vrsta samostrela, strelica i drugih oružja.

Kušali smo i tradicionalnu slasticu – Rapsku tortu. Glavni sastojci su bademi, šećer, malo tijesta te liker Maraschino. Mijesi se i peče u obliku spirale, iako je danas popularno nekoliko oblika. Prema legendi, ova je torta  prvi put poslužena 1177. godine papi Aleksandru III., kada je posvetio katedralu Velike Gospe u Rabu. Tom prigodom pripremile su je časne sestre iz samostana svetog Ante, a kasnije su izradu preuzele sestre benediktinke iz samostana svetog Andrije.

Ručali smo u Konobi Rab  gdje smo jeli sveže ulovljenu ribu, dok smo večeru imali u restoranu Labirint  Domaća hrana i ugodan rustikalni ambijent krase rapske restorane koji imaju tradiciju pripremanja zdravih, lokalnih namirnica.

Spavali smo na brodu usidrenom u rapskoj luci te se sljedeće jutro uputili prema otoku Krku koji je bio sljedeća destinacija za našu grupu novinara.

KRK

Pristali smo u gradu Krku, čiju prepoznatljivu vizuru krasi zvonik katedrale, u gotičkom stilu izgrađen XVI. stoljeću. Godine 1767. umjesto dotadašnjeg šiljastog vrha, gradi se barokna kupola zvonika i postavlja anđeo.

Željko Skomeršić

Tamo smo posjetili Interpretacijski centar maritimne baštine, koji otkriva dugu i bogatu pomorsku tradiciju otoka Krka. Centar se sastoji od maketarnice opremljene radionicom i izložbenog prostora s maketama brodova brodomaketara i kolekcionara Željka Skomeršića.

Pretprostor maketarnice namijenjen je upoznavanju procesa nastanka plovila, a u centralnom djelu je građa i makete iz zbirke Skomeršić. Uistinu impresivna kolekcija ima razne uporabne elemente, predmete, dokumente, sve otkriva nekadašnji život na brodu i moru.

Grad Krk je poznat po svojoj reprezentativnoj srednjovjekovnoj baštini, koja je nastala tijekom venecijanske dominacije na ovim prostorima. Krčki knezovi Frankopani su se tijekom tog razdoblja posebno istaknuli i uspjeli su se zadržati u Krku nekoliko stoljeća zahvaljujući vještom političkom koketiranju s Venecijom. Danas, gotovo u izvornom stanju, može se vidjeti frankopanski kaštel koji je ostao sačuvan kao svjedok bogate povijesti ovog grada.

U gradu se nalaze brojne crkve, palače i kule, kao što su palača Poratkula Garbin i kula Vela Placa. Gradskim ulicama dominiraju kamene kuće s crvenim krovovima i prozorima ukrašenim cvjetnim motivima. Posebnu atmosferu grada Krka čini i živahna ljetna scena koja nudi razne kulturne i zabavne događaje.

Idealan zemljopisni položaj otoka Krka prednost je koja se može jako dobro iskoristiti. Tako je izvrsna prometna povezanost (most i aerodrom) otok Krk učinila omiljenim izletničkim odredištem. Na otoku Krku ima zanimljivih eno i gastro projekata od kojih su mnogi prerasli u male manufakture izvrsnosti.

Posjetili smo gospodarstvo Magriž u selu Lakmartin. Sir Magriž tradicionalni je krčki ovčji sir s pojačanom aromom kadulje i smilja. Naime, kako njihove ovce cijele godine borave na otvorenom i pasu autohtono samoniklo bilje, od kojih najveći udio imaju upravo kadulja i smilje, mlijeko, pa time i sam sir, imaju posebnu aromatičnu  notu

Vinarstvo je na Krku tradicija. Najpopularniju, autohtonu, sortu grožđa, žlahtinu,  uzgajaju na gotovo 100 ha vinograda u Vrbničkom polju. Za posjet smo odabrali vinariju Kuća vina Ivan Katunar smještenu na samom ulazu u mjesto Vrbnik.

Katunar nastavlja dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Otac i sin, dva Ivana, zaslužni su za kvalitetu koju već jedno desetljeće potpisuju novim brendom Ivan Katunar.

Egle Katunar

Prve butelje iz berbe datirane 1989. godine bile su početak komercijalizacije obiteljske vinske priče. Ivan Katunar sa svojom suprugom Egle  nastavlja ovu vinsku priču kako bi ukazao na važnost vina u svakodnevnom životu, Vinogradi se nalaze u Vrbničkom polju i na lokalitetu Krasina.

Od gastro delicija, na Krku obavezno trebate probati šurlice. Kušali smo ih  u sjajnom restoranu konoba Nada koja  s terase ima najljepši pogled na Kvarneru.

****

****

KATARINA LINE

Katarina Line je tvrtka koja se bavi organizacijom krstarenja malim brodovima s tjednim polascima od kraja travnja do sredine listopada iz poznatih turističkih odredišta Opatije, Splita i Dubrovnika. Tvrtka posjeduje impresivnu flotu od preko 50 brodova različitih kategorija, prilagođenih različitim interesima i uzrastima putnika. Putnici će imati priliku istražiti nevjerojatnu prirodnu ljepotu i slikovite mediteranske gradove dok putuju s jednog otoka na drugi. Ovo izuzetno iskustvo putovanja i otkrivanja obale jedan je od najpopularnijih i najjednostavnijih načina za istinsko upoznavanje Hrvatske.

Tvrtka je osnovana 1992. godine, razvila se u jednog od vodećih hrvatskih cruise & travel operatora sa sjedištem u Opatiji i podružnicama  Splitu i Dubrovniku.

Posebno zanimljiva su luksuzna Deluxe Superior krstarenja organizirana na novim i luksuzno dizajniranim brodovima koji pružaju visok nivo udobnosti i stila, uključujući dodatne usluge poput razgledavanja, degustacija vina i organiziranih izleta. Sve je pažljivo odabrano kako bi se stvorio jedinstveni doživljaj Hrvatske iz perspektive mora. Na brodu Aquamarin  bili smo gosti tijekom tri dana mini krstarenja po Kvarneru.

Kapetan Duje Mladin i njegova posada su odlično odradili sve da bi se putnici osjećali sigurno i bili zadovoljni boravkom na brodu.

www.katarina-line.com

www.visit-kvarner.com

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Definitivno – PROŠEK nije PROSECCO!

U srijedu, 28.02. glasanje o novoj Uredbi - zaštita prošeka ide dalje! U uvodnom govoru održanom u hotelu Dubrovnik, zastupnik Tonino Picula istaknuo je važnost pristupa bez arogancije u raspravi o novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti. Ova uredba, koja će...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Skijanje u Zimskom Raju Salzburger Sportwelt -12 Peaks Trophy!

U srcu Alpa, u regiji Salzburger Sportwelt, smjestila se prava zimska idila - ski regija Flachau. Ovog puta, priča počinje s posjetom 12 Peaks Trophy, jedinstvenim skijaškim izazovom koji se proteže kroz pet dolina i pet vrhova, a ukupno obuhvaća preko 46 km staza...

Obertauern – raj i za neskijaše!

RAJ ZA NESKIJAŠE  Većina hotela u Obertauernu su obiteljski, i posao se prenosi iz generacije u generaciju, domaćini se trude zadovoljiti svakoga gosta. Hotelom Alpenland s 4 zvjezdice u središtu Obertauerna  upravlja obitelj Bernhofer. Iz njega izlazite izravno na...

Obertauern, omiljeno i najsnježnije skijaliste u Austriji!

Obertauern - omiljeno austrijsko skijalište ali i - raj za neskijaše! Obertauern, poznato austrijsko skijalište, nalazi se u pokrajini Salzburger u Austriji i ove je godine već u prosincu bilo zatrpano snijegom, što nije bio slučaj prethodnih godina. Obertauern leži...