Cabernet Sauvignon Day!

Svake godine, 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan Cabernet Sauvignona. Ovaj praznik slavi iznimnu kvalitetu i bogat okus bobičastog voća koji su postali prepoznatljivi za vina Cabernet Sauvignona.  Danas, Cabernet Sauvignon je postao jedna od najpoznatijih sorti grožđa, a njegovo ime sinonim je za sofisticiranost i profinjenost okusa. Ova sorta…

Svake godine, 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan Cabernet Sauvignona. Ovaj praznik slavi iznimnu kvalitetu i bogat okus bobičastog voća koji su postali prepoznatljivi za vina Cabernet Sauvignona.  Danas, Cabernet Sauvignon je postao jedna od najpoznatijih sorti grožđa, a njegovo ime sinonim je za sofisticiranost i profinjenost okusa. Ova sorta zaslužuje više od jednog dana da se oda počast njezinoj iznimnoj ostavštini.

Cabernet Sauvignon je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih sorti crnog vina širom svijeta. Ova sorta je postala simbol za bogate i intenzivne crvene i rubin-crvene napitke. Evo nekoliko ključnih aspekata koji čine Cabernet Sauvignon posebnim kao i da obilježimo njegov dan:

  1. Porijeklo: Cabernet Sauvignon je potekao iz regije Bordeaux u Francuskoj, gdje je nastao kao rezultat križanja sorti Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Odatle se proširio na mnoge dijelove svijeta.
  2. Arome: Vina napravljena od Cabernet Sauvignona često imaju bogate arome crnog voća poput crne ribizle, crne trešnje i crne kupine. Također, mogu sadržavati arome začina poput papra i duhana te herbalne i zemljane note.
  3. Tanini: Cabernet Sauvignon je poznat po svojim snažnim taninima, koji mogu dati suhoću i čvrstinu vinu. Ovi tanini omogućuju vinima od Cabernet Sauvignona da dobro stare i razvijaju složene okuse tijekom vremena.
  4. Struktura: Vina od Cabernet Sauvignona obično imaju dobru kiselost i strukturu, što ih čini izvrsnim za stvaranje vina koja se dobro sljubljuju  s hranom. Ova vina mogu biti prilično puna tijela i imati dug i postojan završetak.
  5. Starenje: Cabernet Sauvignon je poznat po svojoj sposobnosti starenja. Mlađa vina često će imati izraženije voćne arome i jaku taninsku strukturu. S vremenom, voćne note se mogu transformirati u suptilnije arome kože, duhana i zemlje, dok tanini postaju mekši i uglađeniji.
  6. Bordeaux vs. Novi svijet: Tradicionalno, Cabernet Sauvignon se često miješa s drugim sortama u Bordeaux vinima, poput Merlota i Cabernet Franca. Međutim, u “Novom svijetu” vina od Cabernet Sauvignona često se proizvode kao sortna vina, naglašavajući snagu i bogatstvo ove sorte.
  7. Područja uzgoja: Pored Bordeauxa, Cabernet Sauvignon se uspješno uzgaja širom svijeta. Neka od najpoznatijih područja uključuju dolinu Napa u Kaliforniji (gdje se često izrađuju vina visoke kvalitete), Coonawarra u Australiji, Maipo Valley u Čileu, i mnoge druge.

 

Cabernet Sauvignon je postao simbol izdržljivosti, intenziteta i dubine u svijetu crnih vina. Njegova sposobnost da stvori vina koja se mogu piti mlada, ali i zadržati za starenje, čini ga nezaobilaznim izborom za mnoge ljubitelje vina širom svijeta.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...

LJETNE Vinske zvijezde 2024 – šampion je Sauvignon 2023 Cmrečnjak!

Na ljetnom ocjenjivanju Vinske zvijezde u zagrebačkom restoranu Tajer briljirao je međimurski Sauvignon 2023 vinarije Cmrečnjak, osvojivši čak 94 boda! I nije im to prvi put, i prošle je godine pobijedio na proljetnom ocjenjivanju. Komisija ga je opisala kao herbalno,...

Prvo dvodnevno izdanje Večeri vina i umjetnosti u Osijeku!

Dolaze nam večeri koje će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko - baranjske županije vas uz partnere poziva na putovanje kroz čaroliju okusa, zvukova i vizija uz poruku - dobrodošli na Večer vina i...

Vidimo se na 5. Srijemskom pjenušavom doručku u vinogradu Papak!

U subotu 06.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije. Nakon prošlogodišnjeg jesenskog izdanja, upriličenog uz blagdan...

Dan austrijskog vina: 14 vinara predstavilo njihova najbolja vina u Zagrebu!

Kolegica Dubravka Prpić Znaor s portala Savjetnik za putovanja - www.travel-advisor.eu , napisala je lijepi osvrt na nedavnu prezentaciju austrijskih vinarija u zagrebačkom hotelu Dubrovnik! **** Advantage Austria Hrvatska po prvi puta organizirala je Dan austrijskog...