Cabernet Sauvignon Day!

Svake godine, 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan Cabernet Sauvignona. Ovaj praznik slavi iznimnu kvalitetu i bogat okus bobičastog voća koji su postali prepoznatljivi za vina Cabernet Sauvignona.  Danas, Cabernet Sauvignon je postao jedna od najpoznatijih sorti grožđa, a njegovo ime sinonim je za sofisticiranost i profinjenost okusa. Ova sorta…

Svake godine, 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan Cabernet Sauvignona. Ovaj praznik slavi iznimnu kvalitetu i bogat okus bobičastog voća koji su postali prepoznatljivi za vina Cabernet Sauvignona.  Danas, Cabernet Sauvignon je postao jedna od najpoznatijih sorti grožđa, a njegovo ime sinonim je za sofisticiranost i profinjenost okusa. Ova sorta zaslužuje više od jednog dana da se oda počast njezinoj iznimnoj ostavštini.

Cabernet Sauvignon je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih sorti crnog vina širom svijeta. Ova sorta je postala simbol za bogate i intenzivne crvene i rubin-crvene napitke. Evo nekoliko ključnih aspekata koji čine Cabernet Sauvignon posebnim kao i da obilježimo njegov dan:

  1. Porijeklo: Cabernet Sauvignon je potekao iz regije Bordeaux u Francuskoj, gdje je nastao kao rezultat križanja sorti Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Odatle se proširio na mnoge dijelove svijeta.
  2. Arome: Vina napravljena od Cabernet Sauvignona često imaju bogate arome crnog voća poput crne ribizle, crne trešnje i crne kupine. Također, mogu sadržavati arome začina poput papra i duhana te herbalne i zemljane note.
  3. Tanini: Cabernet Sauvignon je poznat po svojim snažnim taninima, koji mogu dati suhoću i čvrstinu vinu. Ovi tanini omogućuju vinima od Cabernet Sauvignona da dobro stare i razvijaju složene okuse tijekom vremena.
  4. Struktura: Vina od Cabernet Sauvignona obično imaju dobru kiselost i strukturu, što ih čini izvrsnim za stvaranje vina koja se dobro sljubljuju  s hranom. Ova vina mogu biti prilično puna tijela i imati dug i postojan završetak.
  5. Starenje: Cabernet Sauvignon je poznat po svojoj sposobnosti starenja. Mlađa vina često će imati izraženije voćne arome i jaku taninsku strukturu. S vremenom, voćne note se mogu transformirati u suptilnije arome kože, duhana i zemlje, dok tanini postaju mekši i uglađeniji.
  6. Bordeaux vs. Novi svijet: Tradicionalno, Cabernet Sauvignon se često miješa s drugim sortama u Bordeaux vinima, poput Merlota i Cabernet Franca. Međutim, u “Novom svijetu” vina od Cabernet Sauvignona često se proizvode kao sortna vina, naglašavajući snagu i bogatstvo ove sorte.
  7. Područja uzgoja: Pored Bordeauxa, Cabernet Sauvignon se uspješno uzgaja širom svijeta. Neka od najpoznatijih područja uključuju dolinu Napa u Kaliforniji (gdje se često izrađuju vina visoke kvalitete), Coonawarra u Australiji, Maipo Valley u Čileu, i mnoge druge.

 

Cabernet Sauvignon je postao simbol izdržljivosti, intenziteta i dubine u svijetu crnih vina. Njegova sposobnost da stvori vina koja se mogu piti mlada, ali i zadržati za starenje, čini ga nezaobilaznim izborom za mnoge ljubitelje vina širom svijeta.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Šest zlatnih medalja za vinarijiu i destileriju Rossi!

Zlatom su se okitile tri Rossijeve vrhunske malvazije, ali i Epulon Pelinkovac, Travarica i Amaro Istriano Obitelj Rossi ima razloga za slavlje. Na ovogodišnjem 15. Svijetu malvazija, održanom početkom travnja u Poreču, zlato su osvojile tri vrhunske malvazije - tek...

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet zlatnih pjenušaca!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u  restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...