Cabernet Sauvignon Day!

Svake godine, 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan Cabernet Sauvignona. Ovaj praznik slavi iznimnu kvalitetu i bogat okus bobičastog voća koji su postali prepoznatljivi za vina Cabernet Sauvignona.  Danas, Cabernet Sauvignon je postao jedna od najpoznatijih sorti grožđa, a njegovo ime sinonim je za sofisticiranost i profinjenost okusa. Ova sorta…

Svake godine, 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan Cabernet Sauvignona. Ovaj praznik slavi iznimnu kvalitetu i bogat okus bobičastog voća koji su postali prepoznatljivi za vina Cabernet Sauvignona.  Danas, Cabernet Sauvignon je postao jedna od najpoznatijih sorti grožđa, a njegovo ime sinonim je za sofisticiranost i profinjenost okusa. Ova sorta zaslužuje više od jednog dana da se oda počast njezinoj iznimnoj ostavštini.

Cabernet Sauvignon je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih sorti crnog vina širom svijeta. Ova sorta je postala simbol za bogate i intenzivne crvene i rubin-crvene napitke. Evo nekoliko ključnih aspekata koji čine Cabernet Sauvignon posebnim kao i da obilježimo njegov dan:

  1. Porijeklo: Cabernet Sauvignon je potekao iz regije Bordeaux u Francuskoj, gdje je nastao kao rezultat križanja sorti Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Odatle se proširio na mnoge dijelove svijeta.
  2. Arome: Vina napravljena od Cabernet Sauvignona često imaju bogate arome crnog voća poput crne ribizle, crne trešnje i crne kupine. Također, mogu sadržavati arome začina poput papra i duhana te herbalne i zemljane note.
  3. Tanini: Cabernet Sauvignon je poznat po svojim snažnim taninima, koji mogu dati suhoću i čvrstinu vinu. Ovi tanini omogućuju vinima od Cabernet Sauvignona da dobro stare i razvijaju složene okuse tijekom vremena.
  4. Struktura: Vina od Cabernet Sauvignona obično imaju dobru kiselost i strukturu, što ih čini izvrsnim za stvaranje vina koja se dobro sljubljuju  s hranom. Ova vina mogu biti prilično puna tijela i imati dug i postojan završetak.
  5. Starenje: Cabernet Sauvignon je poznat po svojoj sposobnosti starenja. Mlađa vina često će imati izraženije voćne arome i jaku taninsku strukturu. S vremenom, voćne note se mogu transformirati u suptilnije arome kože, duhana i zemlje, dok tanini postaju mekši i uglađeniji.
  6. Bordeaux vs. Novi svijet: Tradicionalno, Cabernet Sauvignon se često miješa s drugim sortama u Bordeaux vinima, poput Merlota i Cabernet Franca. Međutim, u “Novom svijetu” vina od Cabernet Sauvignona često se proizvode kao sortna vina, naglašavajući snagu i bogatstvo ove sorte.
  7. Područja uzgoja: Pored Bordeauxa, Cabernet Sauvignon se uspješno uzgaja širom svijeta. Neka od najpoznatijih područja uključuju dolinu Napa u Kaliforniji (gdje se često izrađuju vina visoke kvalitete), Coonawarra u Australiji, Maipo Valley u Čileu, i mnoge druge.

 

Cabernet Sauvignon je postao simbol izdržljivosti, intenziteta i dubine u svijetu crnih vina. Njegova sposobnost da stvori vina koja se mogu piti mlada, ali i zadržati za starenje, čini ga nezaobilaznim izborom za mnoge ljubitelje vina širom svijeta.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Krenimo na Terroir wine & dine krstarenje na luksuznoj jahti Desire!

Vinsko hedonističko krstarenje na luksuznoj jahti Desire u listopadu – jedinstven doživljaj jeseni na hrvatskom jugu - od 21-26.10.2023. Želite li si priuštiti nekoliko dana nezaboravnoga hedonističkog krstarenja na luksuznoj jahti Desire, a volite vina, posebice...

3. TOP VINO by EVINO Festival / Ljubljana, 1. i 2. listopad 2023!

Treće izdanje prestižne manifestacije TOP VINO by EVINO Festival otvorit će svoja vrata u Ljubljani na Starom gradu,  1. i 2. listopada 2023.. Ova vinska fešta okupit će impresivnih 110 izlagača iz cijelog svijeta, nudeći posjetiteljima priliku da tijekom oba dana, od...

PETKOM DAME BIRAJU – ISTRA TERRA MAGICA – Velikani Istre!

Nakon ljetne pauze nastavljaju se profinjena i elegantna tematska vinska druženja za dame u prostoru Sport Educa u Kaptol centru, uz razgovore o vinu, zalogajima i slatkim, a katkad i tabu - ženskim temama. Radionice su osmislile Anita Vukušić Crevar i Marija Vukelić....

Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar – nezaobilazno mjesto za druženja uz koktele, šampanjce i ukusne zalogaje!

Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, s impresivnom Oleander terasom, ponovno je postalo nezaobilazno mjesto u gradu za susrete i druženja uz fantastične koktele, šampanjce i ukusne zalogaje Njihova privlačna ponuda, spojena s vrhunskom uslugom i kozmopolitskim...

Simfonija graševine, malvazije i pošipa za prave vinske poznavatelje!

Éclat Le Premier - tri regije, tri sorte, jedno vino  Od neobičnog spajanja autohtonih sorti do savršenog sklada s visokokvalitetnom hranom, postoji vino koje redefinira sam koncept hrvatske vinske scene. Ovo jedinstveno vino nosi ime Éclat Le Premier i dolazi iz...

Pin It on Pinterest

Share This