Vina Siber – tekući dragulji iz Erduta!

Zaboravljena butelja iz 2008. godine postala je najsjajnija zvijezda prezentacije vina obiteljske vinarije Siber u zagrebačkom Business Clubu, a vina su nam predstavili vinski znalci Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović  s goščom iz Erduta Ivanom Siber. U starom vinskom podrumu, ukopanom ispod vinograda na malenom brijegu u Erdutu, bilo je…

Zaboravljena butelja iz 2008. godine postala je najsjajnija zvijezda prezentacije vina obiteljske vinarije Siber u zagrebačkom Business Clubu, a vina su nam predstavili vinski znalci Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović  s goščom iz Erduta Ivanom Siber.

U starom vinskom podrumu, ukopanom ispod vinograda na malenom brijegu u Erdutu, bilo je malo mjesta, pa je vinarska oprema skrivala boce koje su godinama skupljale prašinu. No, čađave butelje su, pokazalo se, skrivale pravo zlato.

Sauvignon bijeli star 15 godina zablistao je zlatnom bojom s osvježavajućim zelenkastim odsjajem. Miris je blag, ali jasno prepoznatljiv za sortu, dok okus nosi patinu, ali je istovremeno toliko mlad da bi se moglo pomisliti kako je grožđe obrano 2018., a ne deset godina prije. Unatoč svojoj iznimnosti, ostale su samo dvije boce za uživanje.

Berba 2018. godine donijela je očaravajuća vina od cabernet sauvignona, sorte koja je nastala spontanim križanjem bijelog sauvignona s crvenim cabernet frankom. Vinarija Siber, svojom ružičastom pjenušavom kapljicom i klasičnim crnjakom, dokazala je da erdutski terroir savršeno odgovara ovoj poznatoj bordoškoj sorti.

Ružičasti pjenušac je nježne bijele boje, bez posebne maceracije kako bi se izbjegli tanini. Bazno vino je zadržalo svježinu, a nakon višegodišnjeg odležavanja na kvascima u boci, postalo je prekrasno i zrelo. Petogodišnji cabernet sauvignon istaknuo se svojom zrelom aromom nakon samo nekoliko minuta u čaši, s crnim bobičastim voćem, začinskim notama i naznakom dima. Savršeno izbalansiran alkohol, mineralna svježina i nježni tanini čine ga iznimnim.

Od deset predstavljenih vina, čak sedam potječe od spomenutih sorti, čime je osnivač vinarije Mladen Siber opravdao nadimak “Mister sauvignon”.

Bijeli sauvignon iz 2021. podsjeća na novozelandske s intenzitetom mirisa, dok je širi i slojevitiji. Sauvignon Orange 2019. izdvaja se čistim mirisom i okusom, prepoznatljivim unatoč šestomjesečnoj maceraciji.

Jedinstveno je vino MS, spoj muškata i  sauvignona. Unatoč pomislima na sukob mirisnih sorti, ove dvije sorte su se izvrsno spojile, zahvaljujući vremenu koje im je omogućilo savršeno prijateljstvo. Cabernet sauvignon pod nazivom

Sibernet završio je prezentaciju. Aromatiziran višnjama i pojačan rakijom, s 18 posto alkohola, predstavljao je sjajan završetak prezentacije, a istovremeno bi savršeno upotpunio raskošan obrok ili poslužen kao desert.

Ivana Siber predstavila je i prva obiteljska vina od najznačajnije hrvatske i svjetske bijele sorte. Graševina iz 2022. godine osvježava i pojačava duh, dok se Chardonnay iz 2020. pozicionira na razini najboljih svjetskih primjeraka. Muškat žuti 2022., poluslatki, predstavio se nježnim mirisom i izvanrednom svježinom koja slatkoću pretvara u ugodnu slast.

Da je stiglo i ružičasto mirno vino od cabernet sauvignona, nazvano Crose, bila bi to vinska reprezentacija poput nogometne.

Zajedno s ostalim vinima vinarije Siber moći će se kušati na 16. Zagreb Vinocomu od 30. studenog do 3. prosinca u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Ivo Kozarčanin, Ivana Siber i Tomo Jakopović

www.vinasiber.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Ružičasto ocjenjivanje Vinskih zvijezda 2024 – Pobijedio je zadarski Rosé Degarra 2023!

                            U zagrebačkom Sushi & Wine bistrou „Nomu“ održano je Ružičasto ocjenjivanje Vinskih zvijezda 2024. Pobijedio je zadarski Rosé Degarra 2023 osvojivši 94,33 boda. Slijede Bastian Rosé 2023 (92,66), Rossella Poletti 2023 (92,33), Xtrian...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Četiri zlata i dva srebra za početak svibnja!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet mirnih i dva pjenušava srebrna vina!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...

Šest zlatnih medalja za vinarijiu i destileriju Rossi!

Zlatom su se okitile tri Rossijeve vrhunske malvazije, ali i Epulon Pelinkovac, Travarica i Amaro Istriano Obitelj Rossi ima razloga za slavlje. Na ovogodišnjem 15. Svijetu malvazija, održanom početkom travnja u Poreču, zlato su osvojile tri vrhunske malvazije - tek...

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...