Vinska senzacija iz Imotskog vinogorja – Katich Winery predstavila devet izvrsnih vina!

Najljepši dio priče o izvrsnoj vinariji često pričaju vina od autohtonih sorti. Kujundžuša 2022. podsjeća na chardonnay iz Chablisa, dok Trnjak 2020. dolazi kao da je iz Dickensovog romana “Kraljević i prosjak”. “Selidba plavca malog s Hvara u Imotski učinila ga je radosnim, a pošip je veseliji kad se rodi…

Najljepši dio priče o izvrsnoj vinariji često pričaju vina od autohtonih sorti. Kujundžuša 2022. podsjeća na chardonnay iz Chablisa, dok Trnjak 2020. dolazi kao da je iz Dickensovog romana “Kraljević i prosjak”.

“Selidba plavca malog s Hvara u Imotski učinila ga je radosnim, a pošip je veseliji kad se rodi u Imotskoj krajini, pokazalo je predstavljanje vinarije Katich u zagrebačkom Business Clubu 5″ – rekao je Ivo Kozarčanin, vinski pisac, novinar i organizator ovoga vinskog užitka! 

Foto: Marko Čolić

Grožđe plavca malog vlasnici Nikica Katić i enolog Viktor Zdilar kupili su od braće Plančić 2015. iz vinograda oko Svirča. Rezultat je reprezentativno vino s prepoznatljivim aromama šljive i mediteranskog bilja te sortno karakterističnom punoćom. Mirnije od vinske “braće” odgojene na Pelješcu i otocima, vrlo je fino. Možda neće podjednako dobro ići uz jela kao što su pašticada, ali će svakako sjajno pristajati uz gulaš od mesa divljači te pečene zrele steakove, posebno ako im se doda malo dalmatinskih začina.

Za Pošip 2021. vinarije Katich, malo tko neće nakon slijepog kušanja reći kako nije iz Korčule. Ima voćnih, makija i kamenih aroma koje dugo traju. Lijepe, osvježavajuće kiseline, pozivaju na još jedan gutljaj. Odlično će se uklopiti uz pečenu domaću kokoš s krumpirom i rajčicama ili teletinu, pa čak i lešo janjetinu s umakom od pamidora.

Ilijana Katić i Viktor Zdilar

U Dalmatinskoj zagori, internacionalne sorte, poput sauvignona, pronašle su svoje mjesto. Ilijana Katić i enolog Viktor Zdilar premijerno su predstavili Sauvignon 2022. – još nema etikete, ali ima sve karakteristike velikog sauvignona. Lagan miris koji ne napada čim podignete čašu. Treba ga malo jače udahnuti, ali zato dulje ostaje u nosu. Okus je pun, širok, svjež i sočan.

Bazga, obično prisutna u jednostavnijim sauvignonima, ovdje se pojavljuje u tragovima, zajedno s nježnim zelenim notama. Ovo je odličan dodatak chardonnayu koji dominira velikim bijelim vinom Mirite blanc Riserva 2021. Sauvignon mu daje osvježavajući kontrast masnom i punom chardonnayu. Vino odiše tropskim voćem i breskvom, suho je s uljastom teksturom i notama zrelog ananasa, orašastih plodova i breskve, s iznimno dugim okusom.

Syrah 2020. također je oduševio. Iako su ljubičasta slova na crnoj etiketi možda teže čitljiva, odmah po točenju jasno je zašto su odabrana. Najbolji mladi primjerci ove sorte obično imaju ljubičasti odsjaj, a ovaj trogodišnji syrah i dalje je mlad, no već ga je ugodno piti. Vrijeme je pred njim, a Vrljika, riječica koja protiče Imotskim, svrstava se uz francusku rijeku Rhône kao jedno od mjesta gdje raste najbolje grožđe syraha na svijetu.

Mirite noir Riserva Crni Mirite 2018. predstavlja mješavinu syraha i cabernet sauvignona u podjednakim omjerima, obogaćenu s 15 posto merlota. S 14,5 posto alkohola i blizu šest grama kiselina po litri, ovo fino zaokruženo i puno vino će sigurno sazrijevati i postajati bolje tijekom sljedećih deset godina.

Merlot 2018. ima posebnu priču. S 16 posto alkohola i 32 grama ekstrakta po litri, nazvan je Beg po nadimku djeda vlasnika Nikice Katića. Unatoč podrijetlu iz Bordeauxa, apsolutno zaslužuje plemićki naziv naših krajeva. Povezuje se s najpoznatijom svjetskom vinskom rijekom, Gironde, koja protječe bordoškom regijom i donosi najbolja svjetska vina gdje merlot dominira. Merlot 2018. apsolutno prati taj ugled.

Najljepši dio priče o Katich Winery i dalje su vina od autohtonih sorata. Kujundžuša 2022. je bogata sa svojih relativno nježnih 12 posto alkohola, a iznimno sadržajna zahvaljujući nekoliko sati maceracije. Podsjeća na chardonnay iz Chablisa s dugom finom kiselošću.

Trnjak 2020. svakako spada među pet najboljih vina te sorte. Dugo je bio u sjeni u Dalmatinskoj zagori i susjednoj Hercegovini. Sadio se kako bi popravio boju drugim crnim sortama ili pomogao u oplodnji blatine, čiji je svijet funkcionalno samo ženski. Trnjak Katich 2020. još nema etiketu, ali njegova kraljevska kvaliteta plijeni tijelom, srcem i dušom.

Na kraju, objašnjenje zašto je vlasnik Katić, a vinarija se zove Katich – u Moslavini (jedan) drugi Nikica Katić radi isto dobra vina. Da ne bude zabune…

www.facebook.com/vinarijakatic/

Fotografije: Nikola Zokp

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Svi putevi vode u Međimurje na URBANOVO 2024!

Sredinom svibnja Štrigova postaje vinsko središte i domaćin Urbanova – ključne međimurske manifestacije posvećene vinu. U organizaciji udruge Hortus Croatiae osmišljen je bogat program za sve ljubitelje međimurskih vina, a vrhunac Urbanova je svakako trodnevni...

6. Festival Traminca Ilok

Nakon stidljivog početka prije pet godina te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 7. i 8. lipnja doživjeti svoje šesto izdanje. Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, kao što su se i glavne sastojnice Festivala, Gala večera, Radionice i...

Vinski časopis Vinske Zvijezde No.2 je ONLINE!

Dragi vinoljupci! https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_br_2 Ružičasta vina - tema su ovoga broja. Uz kratke opise vina, možete - jednostavnim klikom poći na webshop vinarije i kupiti ga! To je prednost i inovativnost našeg časopisa: nudimo vam da...

30. Vinistra otvorena u Poreču!

Jubilarna 30. Vinistra, izložba vina i vinarske opreme svečano je otvorena. Porečka Žatika nikada nije izgledala modernije, na rođendanskom izdanju manifestacije koja traje do nedjelje 12. svibnja, predstavljen je novi vizualni identitet, izlagački prostori su...

Vinski mjesec Osječko-baranjske županije od 11. svibnja – 5. srpnja 2024!

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije u suradnji s turističkim zajednicama Valpova, Osijeka, Draža, Baranje, Erduta i Đakova predstavlja, i poziva na Vinski mjesec Osječko-baranjske županije koji će trajati od 11.5. do 5.7.2024. Vinski mjesec, poseban je jer...