Dva vranca vinarije Château Sopot!

Vinski festivali uvijek su prigoda za otkriti nešto novo, pa je nedavni zagrebački VINOcom rezultirao s nekoliko otkrića, od kojih  mi je najzanimljivji bio makedonski vranac, štoviše – dva vranca vinarije Château Sopot, jedan mlađi i jedan odležani.   VRANEC DJINOT 2022, Château Sopot Prvi je Vranec Djinot iz 2022.…

Vinski festivali uvijek su prigoda za otkriti nešto novo, pa je nedavni zagrebački VINOcom rezultirao s nekoliko otkrića, od kojih  mi je najzanimljivji bio makedonski vranac, štoviše – dva vranca vinarije Château Sopot, jedan mlađi i jedan odležani.

 

VRANEC DJINOT 2022, Château Sopot

Prvi je Vranec Djinot iz 2022. godine, mlad i prpošan, ali istodobno pitak i elegantan.  Rubinske crvene boje s ljubičastim odsjajem,  izraženog okusa i intenzivnih voćnih nota zrelog crnog bobičastog voća (borovnica, kupina), punoga tijela s uravnoteženim taninima. Topao (14,5 % alkohola) i poprilično trajan. Paše uz odležane sireve i pečeno meso. Nastao je od grožđa s mikrolokacije Veshje, na visini od 550 m, u vinogorju Tikveš.

****

VRANEC RESERVE 2018 – Château Sopot

Vrhunski vranac iz 2018 godine odaje svu moć ove sorte već na prvi pogled.  Vino je intenzivne rubinsko crvene boje s ljubičastim odsjajem, gusto i mirisno. Miriše na crnu trešnju, kupinu, borovnicu, džem od crnog duda. Na okusu je skladno, fino,  sočno, iako poprilično toplo i intenzivno (15 % alkohola). Slatkasti završetak s notama vanilije i cimeta nagovješćuje odležavanje u bačvama što vrancu zaokružuje tijelo i čini ga pitkim. Osim kvalitete, oduševljava i etiketa. S prednje strane jednostavan i jasan naziv vina i vinarije, a sa stražnje – sve značajne informacije o vinu.  Tako iščitavamo da se vinogradi stari 14 godina nalaze na jugoistočnom položaju Muratov dol, na 280 m nadmorske visine. Grožđe je brano 21.09. 2018, nakon fermentacije u inoxu, maceracija je trajala 10 dana, a nakon toga vino je odležalo u američkim i francuskim hrastovim bačvama. Saznajemo i ime enologa – Božidar Iljevski i ovom prigodom iskazujem mu najiskrenije pohvale!

****

O vinariji:

Château Sopot makedonska je vinarija koja postoji od 2006. godine,  ima koncesiju na 100 ha vinograda, većinom svjetskih sorata  – chardonnay, rizling, tamjanika, cabernet sauvignon.  To je jedna od najslikovitijih vinarija u Makedoniji, smještena u srcu vinorodne regije Veles, u blizini autoputa koji povezuje Skopje i Veles. Relativno nova butik vinarija godišnjeg kapaciteta od 80.000 litara vina, a godišnje proizvodnje do 35.000 litara. Trenutno vinarija proširuje svoj kapacitet mogućnošću godišnje proizvodnje do 150.000 litara. U okviru vinarije postoji i trgovina gdje se mogu kupiti vrhunska vina.. Posjetitelji također mogu uživati u kušanju vina u rustikalnom i jedinstvenom stilu koji nudi sama vinarija. Dodatna vrijednost je restoran (kapaciteta 400 gostiju), u kojem se kušaju mnoge kulinarske delicije makedonske kuhinje.

Château Sopot Makedonija

****

O sorti:

Vranac je izuzetno bujna, crna, autohtona crnogorska sorta, najvjerojatnije dobivena mutacijom ili nastala prilikom spontanog križanja. Dominantna je u središnjem i južnom dijelu Crne Gore, a  rasprostranjena je i u drugim državama regije, posebno u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, te Srbiji, iako se ne preporučuje za uzgoj u kontinentalnim područjima zbog osjetljivosti prema zimskim mrazevima. Neki od njenih najpoznatijih sinonima su: vranac prhljivac, kratošija i vranac crnogorski.

Zbog malog broja pisanih podataka ne mogu se precizno odrediti počeci gajenja vinove loze u Crnoj Gori. Većina tih podataka ukazuje na predromansko doba kada su grčki kolonisti počeli naseljavati ove prostore. Ipak, prvi objavljeni značajni i detaljniji opis sorte daje Petar Plamenac u “Ampelografiji Viale i Vermonela” (1910. godine). Prema riječima poznatog makedonskog ampelografa Nasteva (1967. godine) vranac 1950. godine prenose u Makedoniju, na eksperimentalno polje Butel, nakon čega počinje njegovo masovno širenje unutar Makedonije, ali i skoro svih ostalih prostora bivše Jugoslavije.

Vranac je najznačajnija crna sorta grožđa u Crnoj Gori i Hercegovini, i jedna od najznačajnijih u Makedoniji. Od nje se dobivaju suha vina s jedinstvenim okusom i karakterom U Hrvatskoj Vranac je preporučen u podregiji Sjevernoj Dalmaciji, ima ga u vinogorju Vrgorac i Imotski.

Vino vranca harmonično je i pitko, s alkoholom od 11-14 % i 5-6g/l ukupnih kiselina. Intenzivne je zatvoreno-crvene (rubin crvene) boje. Voli kombinaciju s drugim sortama, kako bi im obogatio boju vina. Postoji veliki broj različitih klonova i varijacija Vranca, a klonska selekcija je obavljena u Crnoj Gori.

Mlada vina odlikuje svjetla purpurna boja i miris koji podsjeća na voćni džem. Zbog snažne taninske strukture ta vina pružaju svježinu i srednju do visoku kiselost. Nakon godinu ili dvije dana starenja, spremna su za konzumaciju, boja im postaje nešto tamnija, a miris odaju kompleksne arome cimeta, cvijeća, tamnog voća, čokolade i hrasta. Vrancu jako odgovara hrast i starenje u boci koje mu treba kako bi se uspjela ukrotiti   snažna kombinacija kiselina i tanina. Paše mu odležavanje i u malenim i velikim bačvama. Zbog svoje harmonične prirode, pogodan je za kombinaciju s drugim sortama grožđa, npr merlotom i cabernet sauvignonom. Za takva vina se preporuča dekantiranje, da se  otvore, a poslužuju se na temperaturi od 18°C u čašama zaobljenog vrha, standardnim za crvena vina.

Vranac se vrlo lako može upariti sa starim sirevima karakterističnog okusa, raznim salatama, i s mesom:  pečenim, konzerviranim ili dimljenim. Odgovaraju mu jela napravljena od crvenog mesa, skoro sve vrste divljači, ali i jako začinjena jela.

Info o vinariji: www.chateausopot.mk

Kontakt Hrvatska: Grgo Rusan, 099 315 9511

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet zlatnih pjenušaca!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u  restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...