Obertauern – raj i za neskijaše!

RAJ ZA NESKIJAŠE  Većina hotela u Obertauernu su obiteljski, i posao se prenosi iz generacije u generaciju, domaćini se trude zadovoljiti svakoga gosta. Hotelom Alpenland s 4 zvjezdice u središtu Obertauerna  upravlja obitelj Bernhofer. Iz njega izlazite izravno na snijeg, a oko vas je nepregledna bjelina.  Pa ako ne skijate,…

RAJ ZA NESKIJAŠE

 Većina hotela u Obertauernu su obiteljski, i posao se prenosi iz generacije u generaciju, domaćini se trude zadovoljiti svakoga gosta. Hotelom Alpenland s 4 zvjezdice u središtu Obertauerna  upravlja obitelj Bernhofer.

Iz njega izlazite izravno na snijeg, a oko vas je nepregledna bjelina.  Pa ako ne skijate, možete se ranije probuditi i prošetati po čistom snijegu. Škripa snijega u tišini, podsjetit će vas možda,  na neke davne snjegove 80-ih i 90-ih prošloga stoljeća, kada smo i u Zagrebu mogli vidjeti, osjetiti i čuti snijeg. Kad izađete iz  hotela Alpenland, možete uzbrdo šetati kilometrima i s visine doživjeti pogled na ljepotu malenoga planinskoga mjesta okovanoga snijegom.

Čarobno je zimsko svitanje. Oko 7h15 na horizontu se pojavljuju nijasne ružičastih i žutih ovisno s koje strane planinskih vrhova se sunce probija. I tada ste doslovno dio prirode, jer oko vas nema nikoga. Nakon 10-ak km hodanja, dolazi vrijeme bogatoga doručka, jer, znamo, za naporan dan na snijegu treba imati energije, pa svi hoteli imaju odličnu hranu, od doručka od večere.  Većinom su sve proizvodi domaćih proizvođača. Nakon doručka hotel nudi bazen, saunu, spa program. Ili možete prošetati mjestom, krenuti žičarom u brdo, naći se na ručku s prijateljima skijašima.

Npr. u spomenutoj planinskoj gostionici Treff 2000. Nakon sunčanja vrijeme je ponovno za SPA. Sada biramo drugi hotel – hotel Steiner. Idealno je doći oko 13, 14h kada se još skijaši nisu vratili sa staza. Tada doista imate osjećaj da je cijeli spa samo za vas. U njemu imate svaki dan ponešto novo za otkriti, jer govorimo o ogromnom wellness i spa prostora, tzv. BergSpa.

Ako ste s djecom, nudi vam se obiteljska sauna, gdje  zna biti malo glasnije i gdje naravno, možete zadržati kupaće kostima. Inače, u svim drugim dijelovima je potpuno tiho. Svi hodaju na prstima, šapuću kad govore, listanje časopisa ili knjige jedini je zvuk koji dopire do vas. Sauna ima toliko da vam se vrlo lako može dogoditi da ste u njima sami –   klasična finska sauna, manje topla bio sauna, parna kupelj, tepidarium, rimsko vruće kamenje, kamena sauna, kristalna špilja – sve to čini Steiner Sauna World. Na Rooftop BergSPA dopušten je ulaz samo odraslima, a ondje je wellness okružen predivnim pogledom na snijeg.

Uz welness, neizostavni dio aktivnosti je i fitness.  U dvorani za fitness u hotelu nude se razne sprave za treninge snage ali i za kardio treninge. A ako to sve odradite u hotelu Steiner, i osjetite glad, ondje može doći ručati u svom ogrtaču. Da, da, zvuči neobično, ali to je u Steineru uobičajena pojava. Ručak je bogat, švedski stol, a jedan od konobara je iz Rovinja, pa s vama govori hrvatski. Jezik svakako nije problem u Obertauernu, jer ima dosta ugostiteljskih djelatnika s našega govornoga područja.

Zašto je Obertauern već dugi niz godina u samom vrhu najpoželjnijih austrijskih skijaških destinacija, odgovorit će nam čelni ljudi turističe zajednice, koja ima čak dva voditelja – direktora Maria Siedlera i direktoricu Monu Maier, “Obertauern ima oko 1 milijun noćenja u zimskoj sezoni – što znači da uz prosječno 5 dana boravka, cca 200.000 gostiju posjećuje destinaciju. Priprema za sezonu dugo traje – uz uobičajene preglede i servise žičara,  važna je priprema snijega za sve snježne aktivnosti, a hoteli i restorani moraju uložiti mnogo truda i novca da sve bude spremno do početka sezone. Od naručivanja robe, pronalaženja zaposlenika, do našega ureda, koji radi opsežan marketing i organizaciju raznih događaja.“ – naglašava Mario Siedler.

“Hrvatski su skijaši puni entuzijazma, sviđa im se austrijska hrana, atmosfera i – naravno količine snijega. Jedna od najvažnijih činjenica jest da su hrvatski gosti blizu Obertauerna. Samo četiri sata od centra Zagreba ili 3 sata od Istre, i vi ste već na skijalištu.  Podsjetimo ipak da je ove godine skijaška (zimska) sezona kraća jer su uskrsni praznici vrlo rano. Stoga su svi zimski dječji praznici   diljem Europe „upakirani“ unutar 3,5 mjeseca i onda dolazi mnogo obitelji s djecom. Ali, s obzirom da u Obertauernu ima više snijega nego drugdje, preporučujemo skijanje i u travnju, predkraj sezone – dodaje Mona Maier, napola Austrijanka, a napola Šveđanka, udana u obitelj slavnog austrijskog skijaša Hermana Maiera Herminatora.

Mona Maier, direktorica TZ Obertauen i Vlado Šestan

Termini skijanja za Hrvate su uvijek „teška tema“  O tome nam je rekao svoje mišljenje Splićanin Zoran, iz skijaške obitelji.- “Skijanje je skup sport, pogotovo kada skija cijela obitelj, poput moje.  Iz godine u godinu taj gušt postaje sve skuplji. Ono sto je najgore za skijaške obitelji iz RH jest da nas Vlada i njezino Ministarstvo obrazovanja svojim rasporedom školskih praznika već godinama tjeraju da skijamo u najskupljim terminima, što posljednji tjedan prosinca i prvi u siječnju, te sredina veljače svakako jesu. Valjda će se konačno naći netko pametan i vratiti kao sto je to nekada bilo pa da se djeca u klupe vraćaju u trećem tjednu siječnja. To je i do 40 posto jeftiniji termin nego sada. Ako ostane  kao dosad, i ove će godine ministar Fuchs natjerati dobar dio roditelja da djecu izvlače iz škole – na skijanje.”

www.ski-obertauern.at

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Definitivno – PROŠEK nije PROSECCO!

U srijedu, 28.02. glasanje o novoj Uredbi - zaštita prošeka ide dalje! U uvodnom govoru održanom u hotelu Dubrovnik, zastupnik Tonino Picula istaknuo je važnost pristupa bez arogancije u raspravi o novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti. Ova uredba, koja će...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Skijanje u Zimskom Raju Salzburger Sportwelt -12 Peaks Trophy!

U srcu Alpa, u regiji Salzburger Sportwelt, smjestila se prava zimska idila - ski regija Flachau. Ovog puta, priča počinje s posjetom 12 Peaks Trophy, jedinstvenim skijaškim izazovom koji se proteže kroz pet dolina i pet vrhova, a ukupno obuhvaća preko 46 km staza...

Obertauern – raj i za neskijaše!

RAJ ZA NESKIJAŠE  Većina hotela u Obertauernu su obiteljski, i posao se prenosi iz generacije u generaciju, domaćini se trude zadovoljiti svakoga gosta. Hotelom Alpenland s 4 zvjezdice u središtu Obertauerna  upravlja obitelj Bernhofer. Iz njega izlazite izravno na...

Obertauern, omiljeno i najsnježnije skijaliste u Austriji!

Obertauern - omiljeno austrijsko skijalište ali i - raj za neskijaše! Obertauern, poznato austrijsko skijalište, nalazi se u pokrajini Salzburger u Austriji i ove je godine već u prosincu bilo zatrpano snijegom, što nije bio slučaj prethodnih godina. Obertauern leži...