Skijanje u Zimskom Raju Salzburger Sportwelt -12 Peaks Trophy!

U srcu Alpa, u regiji Salzburger Sportwelt, smjestila se prava zimska idila – ski regija Flachau. Ovog puta, priča počinje s posjetom 12 Peaks Trophy, jedinstvenim skijaškim izazovom koji se proteže kroz pet dolina i pet vrhova, a ukupno obuhvaća preko 46 km staza koje vode kroz  neke od najosunčanijih…

U srcu Alpa, u regiji Salzburger Sportwelt, smjestila se prava zimska idila – ski regija Flachau. Ovog puta, priča počinje s posjetom 12 Peaks Trophy, jedinstvenim skijaškim izazovom koji se proteže kroz pet dolina i pet vrhova, a ukupno obuhvaća preko 46 km staza koje vode kroz  neke od najosunčanijih padina ovog skijaškog raja.

Na put da osvojimo vrhunce ove regije, krenuli smo u avanturu s Sophie Klausner, voditeljicom marketinga i ski stručnjakinjom iz Salzburger Sportwelta – Ski Amadea, Hannesom Rieserom, generalnim direktorom turističkog ureda mjesta St. Johann  i Lukasom Anzingerom u obećavajući, i nezaboravan, doživljaj bijelog Amade cirkusa.

Sophie Klausner, Hannes Rieser, Lukas Anzinger i hrvatski ski team

Jutro je započelo obasjano suncem, skrivenim iza oblaka, dok smo krenuli prema stazi Flachau, jednoj od najpoznatijih u regiji. Staze su bile blistave od svježeg snijega, a planine oko nas stvarale su slikovit okvir za skijaški dan koji je obećavao. Sophie i ekipa, sve iskusni skijaši, podijelili su s nama njihovo strastveno poznavanje ovog  područja dok smo skijali kroz pitoreskne šumske puteljke i strme padine.

Nakon uzbudljivog jutra u Flachauu, uslijedio je put prema Wagrainu, drugom biseru Salzburger Sportwelta. Ovdje smo se susreli s prvim izazovom 12 Peaks Trophyja – 1980 m visokim vrhom Mooskopf, pružajući nevjerojatan panoramski pogled na dolinu i okolne planine. Skijanje kroz Wagrain donijelo je novu dozu uzbuđenja, s ekipom koja nas je vodila kroz skrivene staze i tajne prolaze koje samo lokalci poznaju.

Na pauzu za ručak stigli smo u Starchenstadl am Grafenberg, rustikalni alpski restoran smješten uz stazu, gdje smo se odmorili i uživali u ukusnom alpskom ručku. Mogli smo izabrati uz tradicionalnu gulasch suppe, neki dobar bečki,ili drugi mesni specijalitet te nezaobilazni kajzeršmarn što je ovdje u Austriji veliki specijalitet.

Topla atmosfera, uz miris tradicionalnih jela, pružila nam je potrebnu energiju za ostatak dana.

Poslije ručka krenuli smo prema posljednjoj destinaciji prvog dana – St. Johann Alpendorf. Skijanje kroz ovu regiju bilo je poput putovanja kroz slikovitu bajku, s pogledom na vrhove planina i mnoštvo savršeno pripremljenih skijaških staza. Prvi dio avanture završio je s osjećajem uzbuđenja, očaranosti i željom za više.

Večer smo proveli odlaskom na večeru u restoran “Sattelbauer” smješten na brdu iznad centra Flachaua gdje smo kušali domaće, lokalne, specijalitete austrijske kuhinja.

Nakon večere slijedilo je spuštanje sanjkama do samog centra mjesta i odlaska na zasluženi odmor u hotel Flachauerhof.

Hotel Flachauerhof Flachau

12 Peaks Trophy obećava avanturu koja će nas odvesti kroz najbolje staze Salzburger Sportwelta, pružajući priliku za istraživanje i uživanje u ljepotama zimskog raja

Nakon što smo osjetili čaroliju skijanja u Flachauu, Wagrainu i St. Johann Alpendorfu, drugi dio naše skijaške avanture ostavili smo za naš drugi dan na snijegu koji nam je obećavao još više uzbuđenja i prekrasnih trenutaka. Uz Gerharda Wolfsteinera i Eva Mariu Amtmann iz turistickog ureda Salzburger Sportwelta kao naše stručne vodiče, krenuli smo prema vrhuncu Flachaua kako bismo završili putovanje preostalim stazama i posjetom još nekom od vrhova. Svaki vrh donosio je novi izazov, s predivnim panoramskim pogledima na Salzburger Sportwelt koji su oduzimali dah. Gerhard, kao iskusni vodič, dijelio nam je priče o regiji dok smo skijali kroz netaknutu prirodu, ostavljajući nas bez daha, ne samo zbog fizičkog napora, već i zbog ljepote okoline.

Wagrain je bio druga postaja, gdje smo otkrivali preostale skrivene staze koje nismo stigli obići prvoga dana. Prolazili smo kroz šumske puteljke, a staze su nas vodile do vrhova koji su otkrivali nesputane poglede na predivne doline i vrhove planina. Osjećali smo se kao pravi istraživači u zimskom čarobnom kraljevstvu.

Ručak nakon aktivnog prijepodneva bio je opet dobrodošao predah, uz domaće specijalitete koji su nas ugrijali i pripremili za ostatak dana. Razgovarali smo s Eva Mariom i Gerhardom o prethodnim stazama, novim planovima i projektima u ovoj skijaškoj regiji i dijelili iskustva provedena na snijegu. Posljednja destinacija, St. Johann Alpendorf, donijela nam je finale naše skijaške avanture. Spuštajući se niz staze, osjećali smo euforiju koja dolazi s ostvarenjem skijaškog izazova 12 Peaks Trophyja, a naši domaćini su nas vodili kroz ovaj skijaški raj, omogućujući nam da uživamo u svakom trenutku na stazi.

Na kraju dana, osjećali smo se pomalo umorno, ali ispunjeni i zahvalni na predivnim trenucima koje smo dijelili s Gerhardom i Eva Mariom. 12 Peaks Trophy nije samo skijaški izazov, već i putovanje kroz čuda zimske regije Salzburger Sportwelt-a.

Svakako smo se odlučili vratiti i ponoviti ovaj  nezaboravan skijaški  doživljaj A s nestrpljenjem očekujemo sljedeće skijaške avanture koje će nam otkriti još ljepota ovog skijaškog raja.

www.salzburgersportwelt.com/en/activities/winter/12peaks

www.skiportal.hr/skijaliste/flachau/

****

Treći dan u Alpama kao “šlag za kraj” donio je  prekrasan, zimski, sunčani dan – bez oblaka.  A taj dan bio je rezerviran za kratak odlazak u 40 km udaljenu ski destinaciju Filzmos.

Regija Filzmoos smještena je u srcu prekrasnog alpskog pejzaža, i pravo je skijaško čudo koje osvaja svojom savršenom kombinacijom uređenih staza i visoke razine postojanosti snijega. Filzmoos se ponosi dvjema skijaškim planinama, Rossbrandom (1600 m) i Grossbergom (1380 m), te stazama u pokrajini Neuberg, nudeći lagan teren za djecu i početnike, te crvene i crne staze za iskusne skijaše. Ovaj raj na snijegu proglašen je TOP skijaškim područjem u Austriji između lokacija veličine do 20 kvadratnih km , obećavajući nezaboravan boravak na suncu..i snijegu Filzmoosa unutar  skijaške regije – Ski Amadé,!

Našu malu grupu novinara dočekala je Sabrina Reisenberger iz turistčkog ureda Fizsmoos  zadužena za kontakte s javnsti. U kratkom predstavljanju same lokacije ukratko je spomenula najbitnije prednosti ove regije koje je spojila u šest najbitnijih dijelova:

Sabrina Reisenberger

Šest razloga za skijanje u Filzmoosu:

  1. Samo 45 minuta od Salzburga: Filzmoos je udaljen svega 45 minuta vožnje od Salzburga, pružajući brz i jednostavan pristup skijaškim čarima.
  2. Savršeno pripremljene staze: Staze u Filzmoosu su besprijekorno održavane, pružajući idealne uvjete za skijaško uživanje.
  3. Dovoljno prostora za cool zavoje: Neovisno o razini vašeg iskustva, Filzmoos nudi dovoljno prostora za uživanje u cool skijaškim zavojima.
  4. Bez čekanja na žičarama: U Filzmoosu nema dugih redova na žičarama, omogućujući vam da maksimalno iskoristite svoje vrijeme na stazi.
  5. Za djecu, početnike i profesionalce: Filzmoos nudi nešto za svakoga – od laganih padina za najmlađe do izazovnih crvenih i crnih staza za iskusne profesionalce.
  6. Nezaboravno iskustvo: Filzmoos obećava nezaboravan boravak na skijama, gdje ljubitelji zimskih sportova mogu uživati ​​u svežem zraku, prekrasnom krajoliku i vrhunskim skijaškim avanturama.

 

Nakon ovako lijepog uvoda svi zajedno smo krenuli na kratku ski turu po prekrasnim terenima u okolici koja je završila zajedničkim ručkom u jednoj od neizbježnih planinskih gostionica. Za kraj vas bez ikakvog odmaka možemo pozvati da zaronite u bijeli raj Filzmoosa, gdje svaka staza priča svoju priču, a snježni pejzaži ostavljaju neizbrisiv dojam na svakog posjetitelja.

Tu se ne dolazi samo na skijanje –  ovdje se stvara skijaška bajka!

****

 

www.filzmoos.at

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Definitivno – PROŠEK nije PROSECCO!

U srijedu, 28.02. glasanje o novoj Uredbi - zaštita prošeka ide dalje! U uvodnom govoru održanom u hotelu Dubrovnik, zastupnik Tonino Picula istaknuo je važnost pristupa bez arogancije u raspravi o novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti. Ova uredba, koja će...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Skijanje u Zimskom Raju Salzburger Sportwelt -12 Peaks Trophy!

U srcu Alpa, u regiji Salzburger Sportwelt, smjestila se prava zimska idila - ski regija Flachau. Ovog puta, priča počinje s posjetom 12 Peaks Trophy, jedinstvenim skijaškim izazovom koji se proteže kroz pet dolina i pet vrhova, a ukupno obuhvaća preko 46 km staza...

Obertauern – raj i za neskijaše!

RAJ ZA NESKIJAŠE  Većina hotela u Obertauernu su obiteljski, i posao se prenosi iz generacije u generaciju, domaćini se trude zadovoljiti svakoga gosta. Hotelom Alpenland s 4 zvjezdice u središtu Obertauerna  upravlja obitelj Bernhofer. Iz njega izlazite izravno na...

Obertauern, omiljeno i najsnježnije skijaliste u Austriji!

Obertauern - omiljeno austrijsko skijalište ali i - raj za neskijaše! Obertauern, poznato austrijsko skijalište, nalazi se u pokrajini Salzburger u Austriji i ove je godine već u prosincu bilo zatrpano snijegom, što nije bio slučaj prethodnih godina. Obertauern leži...